AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Kahveye AB standardı

AB direktiflerine uyum amacıyla, kahve, kahve ürünleri tebliği hazırlanıyor. Tebliğ, kahvenin tüketim aşamasına kadar her evrede tekniğine uygun ve daha sağlıklı şartlarda işlenmesini öngörüyor

Tarım Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum amacıyla, AB'nin ilgili direktiflerini dikkate alarak, Kahve ve Kahve Ürünleri Tebliği taslağı hazırladı. Türk Gıda Kodeksi kapsamında hazırlanan tebliğ taslağı, 8 Kasım'a kadar görüşlerin bildirilmesi amacıyla, ilgili kesimlerin görüşüne açıldı. Tebliğ taslağı, kahve ve kahve ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere, bu ürünün özelliklerini belirliyor.

Çiğ çekirdek kahve ve kahve ürünlerini kapsayan tebliğ, "çözünebilir cafe torrefacto"yu kapsamıyor. Tebliğde, çiğ çekirdek kahve, "Coffea arabica Lyn, Coffea canephora veya Coffea robusta, Coffea liberica ve benzeri türlerden kültüre alınmış kahve ağaçlarının meyvelerinden değişik yöntemlerle ayrılarak kurutulmuş tohumları" olarak tanımlandı. Tebliğe göre, kafein miktarı, kuru maddede, kafeinsiz çiğ çekirdek kahvede yüzde 0.2'yi, kafeinsiz kavrulmuş kahve çekirdeği ve kafeinsiz öğütülmüş kahvede yüzde 0.1'i, kafeinsiz kahve ekstraktı, çözünebilir kahve ekstraktı veya çözünebilir kahvede yüzde 0.3'ü geçmeyecek. Çiğ çekirdek kahvede kafein miktarı en az yüzde 0.8 olacak, rutubet miktarı yüzde 14'den fazla olmayacak.

Çiğ çekirdek kahvede, çürük çekirdek, küflü çekirdek ve yabancı madde miktarı toplamı, ağırlıkça yüzde 5'i aşmayacak. Halen faaliyet gösteren ve tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerlerine, bir yıl uyum süresi verilmesi öngörülüyor.

  • ANKARA

    Türk kahvesinin tadını etkilemez

    Kurukahveci Mehmet Efendi şirketinin Gıda Mühendisi Övgü Saka, tebliğdeki standartların zaten uygulanmakta olduğunu belirterek, "Bakanlığın hazırladığı tebliğ ile bu oranların paketler üzerinde görünmesi sağlanmış olacak" dedi. Doğan Kurukahve'nin ortaklarından Ramazan Doğan da, tebliğdeki kafein miktarını ölçmelerinin mümkün olmadığını, rutubet oranın da TSE standartlarıyla aynı seviyede olduğunu söyledi. İstanbul Kurukahveciler Odası Başkanı Ferihan Karasu ise bu tebliğ ile kurukahve esnafının yok olacağını savundu.

    Aroma kullanımına sınır

    Çiğ çekirdek kahve, kavurma, öğütme ve/veya pişirme işlemleriyle içime hazır hale getirilmesinde, kullanılan yönteme göre Türk kahvesi, Espresso, filtre kahve ve benzeri isimlerle tüketime sunulabilecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin "Gıda Aroma Maddeleri" bölümüne uygun aromalar kullanılacak. Ancak, krema veya süt aroması gibi süt ürünü muhteviyatı varmış gibi gösteren aromalar ve kahve tat ve kokusunu taklit eden aromalar kullanılamayacak.



  • 20 Ekim 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED