AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
R A M A Z A N

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

ÇİÇEK BAHÇESİ
KADAR RENKLİ

İstanbul'un önemli silüetlerinden biri. Türkiye'nin en zengin çini koleksiyonuna sahip. İç duvarlarının tümünü kapatıp avluya kadar taşan çinileriyle, renkli bir çiçek bahçesini andırıyor.

Bugünkü cami durağımız, İstanbul'un en aktif ticaret merkezinde yer alan Rüstem Paşa Camii. Tahtakale'de, Mısır Çarşısı yakınında bulunan cami, Kanunî Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın kocası, Sadrazam Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında yaptırılmış. Mimar Sinan eseri olan yapı, kıyı silüetine hakim bir konumda yer alıyor. Etrafındaki çıkıntı binalar, görüntüsünü biraz karalasa da arkasında yükselen Süleymaniye Camii ile birlikte eşsiz güzellikte bir manzara sunuyor. Caminin, yoğun bir ticaret merkezinde bulunması ise bânisinden kaynaklanıyor. Kanunî'nin en önemli iki sadrazamından biri olan Rüstem Paşa, ticari bir zekâya sahip olduğu için caminin altına ve çevresine dükkânlar yerleştirerek burayı bir ticaret merkezi haline getirmiş. Dükkânlar üzerinde yer alan caminin revaklı avlusuna iki taraftaki merdivenlerle çıkılıyor. Üstü tavanla örtülü avlu enteresan bir mimariye sahip. Bir teras görünümünde. Dışarıdaki boğucu havadan sıkılanların çıkıp nefeslenebilecekleri bir teras. Avlu, Ramazan ayında hayırlı bir olaya da mekân sahipliği yapıyor. Caminin çevresindeki esnaf tarafından, burada her akşam iki yüz elli kişiye iftar veriliyor.

SELİMİYE'NİN MAKETİ

Dikdörtgen plânlı camide sekiz dayanaklı kubbe sistemi uygulamış. Kaidesi sekizgen şeklinde olan merkezi kubbe, karşılıklı dört fil ayağı ve yanlardaki ikişer sütun üzerinde yükseliyor. Büyük kubbeyi dört yarım kubbe destekliyor. Her yeni eserinde bir öncekini aşan Sinan, bu plânı daha soanra geliştirerek Edirne'deki Selimiye'de uygulamış. Bu sebeple, Haliç'in Galata kıyısındaki Sokullu Mehmet Paşa Camii gibi Rüstem Paşa Camii'nin de Selimiye'nin maketi olduğu söyleniyor. Kubbenin örttüğü orta alanı kare olan caminin, yanlarında bulunan uzun dikdörtgen iki sofası, sütunların arkasında galeri gibi duruyor. 1666 yangınında ve 1776 depreminde hasar gören caminin binaya bitişik tek şerefeli minaresi, yıkılan orijinalinin yerine yapılmış.

KIRK BİR ÇEŞİT LÂLE MOTİFİ

Rüstem Paşa Camii, mimarisinden çok çinilerinin kalitesi ve zenginliğiyle tanınıyor. Hem İznik, hem Kütahya çinilerinin bir arada olduğu camide; 16. yüzyılın ikinci yarısındaki çini sanatına kaynak olacak bütün desenler sergilenmiş. Mihrap, duvarlar, fil ayakları ve sütunlar tümüyle çinilerle kaplanmış. Lâle ve bahar açmış meyva ağacı motiflerinin dikkat çektiği çinilerde, kırk bir çeşit lâle motifinin kullanıldığı söyleniyor. Mimar Sinan, Sokullu ve Azapkapı camilerindeki uyum güzelliğini (mimarî- süsleme dengesi) bu camide gösterememişse de çinilerin kalitesi ve süslemelerinin harikulâdeliği bu noksanı fazlasıyla telâfi etmiş. Ancak yarım kubbeler içinde sonradan barok üslubunda yapılan nakışlar bu güzelliği biraz bozmuş.


 
Prof.Dr.
VECDİ AKYÜZ
Zekâtın Zamanı ve Mülk Zekâtı

KISSADAN HİSSE
NASİHAT

İFTAR SOFRASI
ÇİKOLATA
BİR AYET
Sen de sabah akşam O'nun rızasını isteyerek Rablerine dua edenlerle birlikte sabret. Dünya hayatının (aldatıcı) süsünü isteyerek gözlerini onlardan kaydırma...
(Kehf Suresi, 28)
BİR HADİS
(Mümin) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme.
(Hadis-i şerif)
20 Ekim 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

İMSAKİYE

  Adana
  Ankara
  Bursa
  Diyarbakır
  Erzurum
  İstanbul
  İzmir
  Konya
  Trabzon

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED