AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Edebiyatımız kapı aralıyor

Uzun bir süre önce başlatılan "Türk Edebiyatının Dışa Açılması'' (TEDA) projesi hız kazandı. Seçici kurul 39 eserin desteklenmesine karar verdi. Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi için de bugün Frankfurt Kitap Fuarı'nda büyük bir tanıtım yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uzun bir süre önce başlatılan "Türk Edebiyatının Dışa Açılması'' (TEDA) projesi hız kazandı. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bakanlığın desteklediği 39 eserle Türkiye'nin dünyaya açılacağını belirterek, bu eserler arasında Orhan Kemal'in "Avare Yıllar'', Orhan Pamuk'un "Beyaz Kale ve Benim Adım Kırmızı'' gibi kitapların yer aldığını söyledi. Koç ayrıca daha önce İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile Türk kamuoyuna tanıtımı yapılan internet sayfasının bugün de Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda düzenlenecek bir tanıtımla dünya kamuoyunun hizmetine sunulacağını bildirdi. Koç, 2023 yazarı kapsayan ansiklopedinin elektronik ortamda yayınlanmasıyla daha çok okuyucuya ulaşacağını kaydetti.

Atilla Koç, ''Türk Edebiyatının Dışa Açılması'' (TEDA) projesi ile Türk kültür edebiyatının seçkin eserlerinin çeşitli dillere çevrilerek ilgili ülkelerin saygın yayınevlerine girmesi ve o ülke genelinde tanıtım dağıtım ve pazarlamasının yapılmasının amaçlandığını bildirdi. Kitap basan bakanlık yerine yayıncılık sektörünün yapılanmasında koordinatör rolü üstlenen bir yayıncılık politikası uygulamaya başladıklarını belirten Koç, "Evrensel kültüre de katkı sağlayıcı özellikte bir yayın politikası uyguluyoruz'' dedi. Yeni yayın politikaları çerçevesinde yapılan çalışmaya 70 kişinin başvuruda bulunduğunu, seçici kurulun da 39 eserin desteklenmesine karar verdiğini söyleyen Koç, TEDA'nın destekleyeceği 39 eser arasında, Orhan Kemal'in (Avare Yıllar), Elif Şafak'ın (Mahrem), Nazlı Eray'ın (Orphee), Ahmet HAmdi Tanpınar'ın (Huzur) Orhan Pamuk'un (Beyaz Kale-Benim Adım Kırmızı), Sadık Yalsızuçanlar (Gezgin) Pınar Kür'ün (Bir Deli Ağaç), Ahmet Ümit'in (Kukla) adlı eserlerinin yer aldığını da belirtti. Koç projenin yurtdışındaki yayınevlerinden ve yayıncı meslek kuruluşlarından yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.

Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi Frankfurt'ta tanıtılacak

Atilla Koç, proje kapsamında ayrıca, Türk edebiyatına ve kültürüne hizmet vermiş edebiyat, sanat ve kültür adamlarının yer aldığı ve yazar İhsan Işık tarafından hazırlanan "Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi''nin bu yıl İngilizce'ye çevrildiğini, bakanlığın internet sayfasında uluslararası kamuoyunun da hizmetine açıldığını hatırlattı. Koç, bugün Frankfurt Kitap Fuarı'nda düzenlenecek bir tanıtımla dünya kamuoyunun hizmetine sunulacak eser için şunları söyledi: "Ansiklopedide, yazarların seçim ve tanıtım bilgileri objektif bir yaklaşımla hazırlanarak, eserlerin seçiminde Türk edebiyatı, Türk düşüncesi ve Türk bilim hayatının önde gelen isimleriyle kültürümüzün zenginliği ön plana çıkarıldı. Ansiklopedinin sonuna eklenen 3 ek bölümden ilki olan sözlükte Türk edebiyatı terimleri hakkında açıklamalar yer alırken Türk dünyası yazarları bölümünde ise Türkiye Tükçesi dışında eser veren yazarlarımız hakkında bilgiler verildi.''

e-kitap'LA HERKESE

Atilla Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarının daha az bir maliyetle daha çok kişiye ulaşmasını sağlamak amacıyla "e-kitap projesi'' oluşturduklarını da bildirdi. Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 1992 yılından beri sürdürdüğü ve bu yıl 32. cildi ile tamamlanacak olan "Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi'' başta olmak üzere telif hakkı izinleri sağlanan birçok bakanlık yayınının, bakanlığa ait Web sayfasında

e-kitap projesi çerçevesinde hizmete sunulduğunu hatırlattı. Atilla Koç, her türlü bilgisayar çeşidinde oku-nabilmesi için özel olarak tasarlanmış ve bilgisayar ortamına aktarılmış kitapları içeren e-kitap projesi ile basılı benzerinin bütün özelliklerini taşıyan ve ek olarak da ses, görüntü (video) ve etkileşimli bağlantıları içeren yayınların okuyucuya en kolay ve en ekonomik biçimde ulaşmasının planlandığını sözlerine ekledi.



20 Ekim 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED