AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Yazar, Ne Yazar?

Bugün aslında Türkiye'de önemli bir dönüşümü ifade eden 2006 bütçesini ele alacaktım. 2006 yılı bütçesini, herhangi bir yılın bütçesinden farklı ve önemli kılan, bu bütçe ile birlikte kamu bütçeleme mantığının değişmiş olması değil sadece.

Bu yılın bütçesi hazırlanırken üç yıllık orta vade ekonomik programın hedeflerine uygunluk esas alınmış, katma bütçe mantığı kaldırılmış, döner sermayeli olanlar dâhil tüm kamu kurumları genel ve özel bütçe başlıkları altında tek bir Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamında toplanmış. Tüm kamu kuruluşlarının üç yıllık bütçe projeksiyonları detayları ile 2006 bütçesin kabulü ile kanunlaşacak. Kamuda şeffaflığın temini adına önemli bir adım olacak bu yeni bütçeleme ve mali kontrol süreci.

* * *

Ancak daha önce bu sütunda yer alan son yazılarımıza gelen tepkileri değerlendirmek istiyorum.

Ekonomi basınında hemen her türlü insana rastlamak mümkün. Kimi Türkiye'nin sayılı ekonomi hocalarından olduğu zehabıyla her gelen hükümete tavsiyelerde bulunma durumunda hisseder kendini. Ekonomi politikalarını, kendi bildiği doğrulara veya doğru olduğunu umduğu mitlere göre şakşaklar veya yerin dibine geçirir. Bunlar ya Neo-liberal iktisat akımının kötü temsilcileri ya da Marksist iktisadın devrinin kapanması ile şöhretlerinin sönmesini her şeye her daim itiraz ederek engellemeye çalışan eski tüfek solculardır.

Ancak içlerinde kendilerini yapısalcı addedenler de çıkar. Bunlar da hükümet ne yaparsa yapsın, şu döviz kurlarına müdahale etmiyor ya, onmaz muhalifi oynarlar. Hükümet havada ağzıyla kuş tutmadan önce üç takla bile atsa yaranamaz bunlara.

Kimi ekonomi yazarı iflah olmaz piyasacıdır. Piyasaların (daha doğrusu piyasaları yönlendirenlerin) sesi olmaya çalışır, piyasaların güven kaybetmemesi gerekiyorsa pembe tablolar çizer, aksi durumda felaket tellallığına çıkar. İlginçtir; bunların önemli bir kısmı da eski solcudur.

Kimi yazar ise bürokrasiden tanıdıklarından beslenir, bürokrasinin verdiği tüyoları haberleştirerek ayakta kalmaya çalışır. Bürokrasiden haberciler, tıpkı çoğu bürokrat gibi, genelde siyasileri sevmezler.

Her halükarda, ekonomi basını ya aşırı iyimserdir, ya da aşırı kötümser. Ya hükümete tam gaz destek verir, ya da iflah olmaz bir şekilde muhalefet eder.

Biz bugüne dek eleştirdiğimiz bu yaklaşımların tuzağına düşmemek, nihayetinde bunlarla aynı noktaya varmamak için elimizden geleni yaptık. İstatistik ve verileri olduğunca objektif bir şekilde, ekonominin işleyişi ile ilgili kendi doğrularımıza körü körüne bağlanmadan okumaya çalıştık. Okuduğumuz gibi de sunduk. Bugüne kadar hiçbir zaman okuyucuya hap çözümler sunmaya çalışmadık. Çünkü ne geçmişi hakkıyla okuyabildiğimizi savunuyor, ne de geleceği mükemmel bir şekilde görebildiğinizi.

Politikalar konusunda ise tabii olarak doğru olduğuna inandığımız çıkış yollarını mikyas aldık. Bu yüzden hem bu hükümet döneminde, hem de geçmiş hükümetler döneminde sıkça eleştirildik. Kimi hükümet yardakçısı olduğumuz için eleştirdi bizi. Kimi ise muhalefetle elbirliği ettiğimiz için.

Başbakan'ın eleştirilere ve duyarlılıklara yaklaşım tarzını ele aldığımız yazıya büyük çoğunluğu müspet olmak üzere ciddi bir geri dönüş aldık. Destek çıkanların küçük bir kısmının mevcut iktidara karşı önyargılı olduğu apaçıktı. Ancak önemli bir kesimi de genelde hükümete oy verdiği ve icraatlarını desteklediği halde, bazı şeylerin söylenemiyor olmasından, bazı eleştirilere gözlerin kapalı kalmasından muzdariptiler.

Şahsen ben bugüne dek hiçbir yazımı önyargıyla ve art niyetle yazmamaya gayret ettim. Kimi zaman polemik yaptım, kimi zaman esprili bir tavır sergiledim. Ama her zaman mesajın kendisine önem verdim. Tabii mesajın yerine ulaşması, mesajın doğru algılanması anlamına gelmiyor. Çok rahatlıkla kendinizi artık niyeti belli kimi yazarlarla aynı safa sokulmuş bulabiliyorsunuz.

Biz bir yara gördük ve yine gördük ki bu yaranın acısı birçoklarınca paylaşılıyor.

Ben ifrat ile tefrit arasında kalmaya özen gösteren koyu bir orta yolcuyum. Ben bir ekonomistim. Ben bir gözlemciyim. Ben bir yazarım.

Gördüğümü yazmakta bir beis görmüyorum.


20 Ekim 2005
Perşembe
 
MELİKŞAH UTKU


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED