AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

İlk Defa Atanan Memurlara Harcırah Verilir mi?

Tekirdağ kız meslek lisesine yeni atanmış bir öğretmenim. İkamet yerim Aydın. Bana harcırah verilmeyeceği söylendi. Değişen harcırah kanununa göre ne yapmamı önerirsiniz?

6245 sayılı Harcırah Kanununun 10'uncu maddesinde ilk defa atananlar için harcırah ödemesine yer verilmemiştir. Kanunun ilgili maddelerinde 2003 yılında yapılan değişiklikten bu yana ilk defa atananlara harcırah verilmemektedir. Bu çerçevede, ilk defa atanmanız nedeniyle bu ödemeden faydalanmanız mümkün değildir.

Ancak, bu noktada, Anayasa Mahkemesinin, istek üzerine yapılan naklen atamalarda harcırah verilmemesine ilişkin düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiğini hatırlatmak isteriz. Buradan yola çıkarak söz konusu bu uygulama da, Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülerek, def'i yolu ile dava Anayasa Mahkemesine götürülebilir. Ancak ne tür bir karar çıkacağını bilemiyoruz.


Kaçıncı Derece Üzerinden Emekli Olacağım?

Ben yüksekokul mezunuyum, 26 yıllık hizmetim var. Kadrom 3, ama 153 SDMGT gereği 1/4 dereceden maaş alıyorum. Emekli keseneklerim de 4 yıldır 1/4 üzerimden kesilip gönderiliyor, ben emekli olsam hangi dereceden emekli olurum?

657 sayılı Kanunun Kadrosuzluk Sebebiyle Derece Yükselmesi Yapamayanların Aylıklarını düzenleyen 67'nci maddesinde; "Diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilir."hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde, yüksek öğrenim mezunlarının yükselebileceği en son derece ve kademe 1/4 dür. Yine emekli kesenekleri istisnalar dışında kazanılmış hak aylık derece ve kademe üzerinden kesilmektedir. Sonuç olarak emekliliğinizde 1/4 derece üzerinden emekli aylığına hak kazanırsınız.


Öğretmenler, Veterinerlik Yapabilir mi?

Öğretmenim ama asıl mesleğim veterinerlik. Öğretmen olarak görev yaparken özel bir işletmede aynı anda çalışabilir miyim? Okul mesai saatleri dışında gıda işi yapan bir firmada da çalışabilir miyim? Kanunen sakıncası var mı?

Veteriner Hekim Muayenehane ve Poliklinik Yönetmeliğinin Muayenehane Açma Şartlarını düzenleyen 5'inci maddesinde; "Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli görevlerde çalışan veteriner hekimler ile sadece serbest olarak mesleğini icra etmek isteyen veteriner hekimler 6343 sayılı Kanunun 8 inci maddesi hükümlerini yerine getirmeden muayenehane açamazlar. Muayenehane açabilmek için, aşağıdaki şartları taşımak gerekir;

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya 2527 sayılı Kanun hükümlerinin sağladığı haklara sahip olmak,

b) Türkiye sınırları içindeki Veteriner Fakültelerinin birinden mezun olmak veya yabancı ülke Veteriner Fakültelerinden mezun olmuş ise, Türkiye'deki Üniversitelerin Veteriner Fakültelerinden birinde Collegium sınavına girip kazanmış olmak ve denkliği Yüksek Öğrenim Kurumunca onaylanmış diplomaya sahip olmak,

c) 6343 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen veteriner hekimlik mesleğinin icrasına engel bir hali bulunmamak.

Herhangi bir kamu kuruluşunda görev yapan ve aynı zamanda muayenehane açmak isteyen veteriner hekimler, muayenehanelerini kamu görevi yaptıkları kuruluşun bulunduğu merkez ilçe veya ilçe sınırları içinde açmak zorundadırlar. Aynı muayenehanede birden fazla veteriner hekime ruhsat verilmez."hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, öğretmen olarak görev yapmanız nedeniyle muayenehane açmanız mümkün değildir. Bu nedenle mesai saatleri dışında herhangi bir firmada çalışmanız mümkün olmayıp, bu hususun tespiti halinde 657 sayılı Kanunun 125/D-h bendi gereğince kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilmeniz gerekecektir.


V.H.K.İ. Teknikerliğin Haklarından Hangi Halde Yararlanır?

Elektrik bölümü teknikerliğini bitirdim. Kadrom V.H.K.İ'dir. Buna bakaraktan ben teknikerlik haklarından yararlanabilir miyim?

657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinde; Teknik ve Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarda görevli olup da, bu görevleri ile ilgili olmayan bir üst öğrenimi bitirenler için önceki öğrenim durumlarına ait tazminat oranlarının esas alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm çerçevesinde kadronuzun genel idare hizmetleri sınıfı kadrosunda bulunması nedeniyle tekniker kadrosunun haklarından faydalanmanız mümkün değildir. Eğer teknik hizmetler sınıfında bir kadroda çalışmış olsaydınız bu bölümü bitirmiş olmaktan dolayı teknikerliğin haklarından faydalanabilirdiniz.


Yüksek Lisans Yapan Memura Kademe Verilir mi?

Yüksek lisansını tamamlayan bir memur herhangi bir kademe ilerlemesi yapabilir mi? Yaparsa bu ne kadar olur?

657 sayılı Kanunun 36/A- 9 bendinde; "Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.

Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır."hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde yüksek lisansı tamamlayan bir memura mezuniyet belgesini ibraz etmesi halinde, 1 kademe ilerlemesi uygulanmaktadır.



Yazı İşleri Müdürlüğü Vekaleti ve Zam/Tazminatlar

29.03.1996 tarihinden bu yana 3'üncü derecedeki Yazı İşleri Müdürlüğü görevini yürütmekteyim. Şu anda 5/3'teyim. Bakanlık kadrom 5'dir. Ticaret Lisesi mezunuyum. 3'uncü derecedeki Yazı İşleri Müdürlüğü kadrosunun haklarından faydalanabilir miyim. Yazı İşleri kadrosu 3 olup, belirtilen tarihten itibaren boş münhal kadrodur.

657 sayılı Kanun'un 175'inci maddesinde; " …kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur" hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 157 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nin 9 numaralı bölümünde, 657 sayılı Kanun'un 86'n- cı maddesi uyarınca kurumlarınca bir göreve kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet ettirilenlere zam ve tazminat farkı verilebilmesi için şu şartların taşınması gerekmektedir.

"a) Vekaletin, 657 sayılı Kanun'un 86'ncı maddesine binaen yapılması ve bu hususun onayda belirtilmiş olması.

b) Vekaletin, Bakanlar Kurulu Kararı veya Müşterek Karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için ilgili bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi.

c) Vekillerin, genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) bir arada taşımaları."

Bu üç şartın bir arada bulunması halinde, vekalet edilen kadro veya görevler için öngörülen zam ve tazminatların toplam net tutarının, asli kadro veya görevleri karşılığında fiilen aldıkları zam ve tazminatların toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark; 657 sayılı Kanun'un 175'inci maddesindeki oranlar (1/3, 2/3) dikkate alınmaksızın, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve vekalet görevinin fiilen yapıldığı sürece ödenecektir.

Yukarıda belirtilen tüm şartlan bir arada taşımadıkları için tedviren görevlendirildikleri kabul edilecek olanlara ise bu ödemelerin yapılmasına imkan bulunmamaktadır.

Diğer yandan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in 5'inci maddesinde; Müdür, Şube Müdürü, Başmühendis, APK Uzmanı, Araştırmacı, Eğitim Uzmanı, Uzman, Müdür Yardımcısı, Çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevlere atanabilmeleri için en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmaları gerektiği hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, kurumunuzun görevde yükselme yönetmeliğinde bu hususun aksine bir düzenleme söz konusu olamayacağından lise mezunu olmanız nedeniyle tarafınıza herhangi bir ödeme mümkün değildir.


Atanıp da Gitmeyen Öğretmen Kaç Yıl Memur Olamaz?

2005-1 dönemde İngilizce öğretmeni olarak Muş iline atandım. Fakat evraklarımı vermedim ve gidip göreve başlamadım. Atamalara başvurabilir miyim?

657 sayılı Kanun'un 63'üncü maddesinde; "…Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62'nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle devlet memuru olarak istihdam edilemezler…"hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde atandığınız göreve başlamamışsanız, atamanızın iptal edildiği tarihten itibaren 1 yıl süreyle memur kadrolarına atanamazsınız. Sizin atamanız ilk atama olacaktır.


Askerliğini Yapmayan, Zabıta Memuru Olabilir mi?

Belediyeye zabıta memuru olarak atandım. KPSS'ye ortaöğretim diploması ile girdim. Müracaat ederken yüksek okul muzunu idim. Zabıta memurluğundaki özel şartlardan biri de askerlik yapmış olmak, ancak yüksek okul mezunlarında bu aranmıyor. Zabıta memurluğuna başlayabilir miyim?

Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliğinin İşe Alma Belediye Zabıtalığına Girişte Gerekli Şartları düzenleyen 16'ncı maddesinde; "Belediye zabıtası mesleğine girmek için aşağıdaki şartları haiz olmak gereklidir: a) Türk olmak, b) 30 yaşını aşmamış olmak, c) En az ortaokul veya bu derecede bir meslek okulu mezunu olmak, (Ortaokul veya aynı derecede meslek okulu mezunlarından istekli bulunmadığı hallerde en az ilkokul mezunu olanlar da hizmete alınabilir.) d) Fiili askerlik hizmetini yapmış olmak, (Kadın personeli için bu şart aranmaz, 18 yaşını bitirmiş olması yeter sayılır.) e) Boyu erkeklerde 1,64 m.'den, kadınlarda 1,60 metreden kısa olmamak, f) Bulaşıcı hastalıklara müptelâ olmamak, görevlerini muntazam ifaya mani olabilecek bedence ve akılca sakatlık ve hastalıklarla malul bulunmamak, (İsteklilerin sağlık durumu ile ilgili hususlar belediyece gösterilecek tam kuruluşlu bir hastahaneden alınacak kurul raporu ile belirtilir). g) Siyasi ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, h) Kumarbazlık ve sarhoşluk gibi fena itiyatları olmamak, l) Ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası ile veya yüz kızartıcı bir suç ile mahkum olmuş bulunmamak." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, askerlik görevini fiilen yapmadığınız için yüksekokul mezunu olsanız dahi zabıta kadrosuna atanmanız mümkün değildir.


Doğum Öncesi Nöbetler

Doğum öncesi nöbet tutmama süresi kaçıncı haftadan sonra başlıyor? Bu konuya ilişkin bilgilenmek istiyorum.

Bu husus 02/06/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2005/14 sayılı Başbakanlık Genelgesi'nde açıklığa kavuşturulmuştur. Bu genelgenin 10'uncu maddesinde kadın memurlara hamileliklerinin 26'ncı haftasından itibaren ve doğumdan sonra 1 yıl süresince gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmeyeceği ifade edilmiştir.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

15 Ekim 2005
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED