AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
T E K N O L O J İ K
'Microsoft Türkiye, Linux'u sildi'

Gelecek A.Ş., Gelecek Linux işletim sistemi yüklü bilgisayar satan üreticilere rekabet kurallarına aykırı teşvikler sunduğu ve Gelecek Linux adını web sitesi, broşür ve reklâmlardan sildirdiği iddiasıyla Microsoft'u dava etti.

  • MELİH BAYRAM DEDE

    Gelecek Linux işletim sisteminin geliştiricisi ve dağıtıcısı Gelecek A.Ş., sektörün hakimi durumunda olan Microsoft'un piyasadaki faaliyetlerini engellediği iddiasıyla Rekabet Kurumu'na başvurdu. Gelecek A.Ş.'den yapılan açıklamada, sektörde bilgisayar satan firmalarla, Gelecek Linux işletim sistemi yüklü bilgisayarlar satmaları konusunda anlaşma yaptıkları, ancak anlaşma yaptıkları her şirketin Microsoft'un çabarıyla bu projeden vazgeçirildiği ileri sürüldü. Gelecek A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Akgün imzasıyla yapılan açıklamada, Gelecek Linux yüklü bilgisayar satan firmaların basında yer alan reklâmları, broşürleri ve web sitelerinde logolarının yer aldığı hatırlatıldı ve Microsoft'un girişimleri sonucu buralardan da adlarının çıkarıldığı kaydedildi.

    Gelecek Linux satmayın telkini

    Microsoft'un bununla da yetinmeyerek, bu şirketlere Gelecek Linux yazılımları satmaması telkininde bulunduğu ve bu çerçevede de şirketleri ikna etmek için çeşitli teşvikler sunduğu ifade edildi. Gelecek Linux, Microsoft'un faaliyetlerinin Rekabet Kanunu'nun "Hakim Durumun Kötüye Kullanılması" başlıklı 6. maddesinin tüm bendlerine aykırı olduğunu ileri sürüyor. Şirkete göre, Linux işletim sisteminin masaüstü bilgisayarlardaki pazar payı Gelecek Linux'un çabaları sonucu yüzde 0'dan yüzde 4'e çıktı ve halen 30 binden fazla kişisel bilgisayar Linux işletim sistemiyle çalışıyor.

    "Milyonlarca dolar tasarruf sağlanıyor"

    Şirketin açıklamasında özetle şu görüşlere yer verildi: "Son üç yıldır Türkiye'den çıkmış ve malolmuş Exper, Escort, KRN, Kont gibi birçok marka ile hazır açık sistemler yüklü (Gelecek Linux ve Open Office gibi) bilgisayarları Türkiye'ye sunmaktayız. Ürün ve hizmetlerimizin sadece bu saydıklarımızla dahi Türkiye ekonomisine ithal ikamesi yoluyla her yıl 5 ila 8 milyon dolar tasarruf ettirmekteyiz. Özellikle son iki yıldan beri açık sistemlere, Linux'a ve dolayısıyla şirketimiz ürünlerine karşı sektörde hakim şirket tarafından uygulanan haksız rekabet ile karşı karşıyayız."
    http://www.gelecek.com.tr


    YENİ GELİŞME:

    Rekabet Kurulu, Microsoft'un lehine karar verdi

    Rekabet Kurulu, Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'u ihlal ettiği iddia edilen Microsoft hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi.

    Microsoft Türkiye'den yapılan yazılı açıklamaya göre. Rekabet Kurulu'nun oybirliğiyle aldığı kararın sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi:

    "Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Ltd. Şti.'nin dağıtım kanallarına uyguladığı baskı ve indirim sistemleri yolu ile Gelecek Bilişim ve İletişim A.Ş.'nin faaliyetlerini zorlaştırarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddialarıyla ilgili olarak; iddia konusu baskıları ortaya koyabilecek bilgi ve belgelere ulaşılamaması; uygulanan indirim sistemlerinin rekabeti bozucu etkisinin tespit edilememesi nedenleriyle, Microsoft hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına oybirliğiyle karar vermiştir."

    Rekabet Kurulu 25 Temmuz 2005'de yapılan başvuruyu kabul ederek, söz konusu iddialar doğrultusunda araştırma yapılmasına karar vermişti. Raportörler tarafından hazırlanan ön araştırma raporunda, Microsoft hakkında soruşturma yapılmasına gerek olmadığı ifade edildi.

    "DANIŞTAY'A GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

    Açık kaynak kodlu işletim sistemi Linux'un temsilcilerinden Gelecek Bilişim İletişim A.Ş'nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Satış Müdürü Suat Erdem, yüzde 5 pazar payına ulaşmışken, Microsoft'un baskıları nedeniyle işlerinin bıçak gibi kesildiğini iddia etti.

    Çok ciddi bir dilekçe ile Rekabet Kurulu'na başvurduklarını, ortada bir gerçek ve pek çok delil varken, "baskıları ortaya koyabilecek bilgi ve belgelere ulaşılamadığı" gibi basit bir cevabın verildiğini belirten Erdem, "Tam bir delil arama olmadığını düşünüyoruz" dedi. Suat Erdem, Rekabet Kurulu'nun kararına karşı Danıştay'a gitmeyi değerlendirdiklerini bildirdi.



  • 25 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED