AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Kuş gribi dünyayı tehdit ediyor

BM dünyayı tehdit etmeye başlayan kuş gribini gözetlemek için 50 milyon dolar istiyor. Arap ülkeleri, ortak strateji için toplandı. İran'da 5 bin kuş öldü. Hırvatistan'da 10 bin kümes hayvanı itlaf edildi. Belçika tavuklara "kümes hapsi" uygulaması başlattı

Birleşmiş Milletler, kuş gribiyle mücadele çerçevesinde dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılacak gözlemleri güçlendirmek için 50 milyon dolarlık bir yardım çağrısı yapacak.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Hayvan Sağlığı Birimi Başkanı Joseph Domenech, bu paranın Ortadoğu, Doğu Avrupa, Kafkaslar, Orta Asya ve Afrika'nın değişik bölgelerinde hayvan hareketlerini gözetlemede kullanılacağını söyledi.

Domenech, hafta sonu yapılacak çağrıyla istenecek bu paranın, FAO'nun gelecek 3 yıllık dönemde kuş gribiyle mücadele için istediği 175 milyon doların dışında olduğunu belirtti.

Bu arada, Körfez ülkeleri de kuş gribi tehdidine karşı ortak strateji arayışına girdi. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi 6 ülkenin (Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Umman, BAE) üst düzeydeki yetkilileri, dün Riyad'da bir araya geldi. Tarım Bakanlığı yetkilileri, KİK ülkelerinin kuş gribinden korunabilmesi için gerekli önlemleri tartıştı.

İran'da 5 bin kuş öldü

İran'ın Batı Azerbaycan eyaleti sınırları içinde yer alan Aras nehrinin yakınlarında 5 bin civarında göçmen kuşun öldüğü bildirildi. İran öğrenci ajansı İSNA'nın haberine göre, Batı Azerbaycan eyaletinde günde ortalama 70 göçmen kuş ölüyor. Son günlerde Aras nehri yakınlarında yaklaşık 5 bin kuşun öldüğü kaydedilen haberde, "kuş gribinin İran'da görülme ihtimalinin günden güne arttığı'' ifade edildi. İran Sağlık Bakanı Kamran Bakır Lenkerani, ülkede bugüne kadar kuş gribine rastlanmadığını, ancak kuş gribine karşı gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Göçmen kuşların ölüm nedeni henüz belirlenmezken, nedenin kuş gribi olması ihtimali üzerinde duruluyor.

10 bin kümes hayvanı itlaf edildi

Hırvatistan Tarım Bakanlığı, ülkenin doğusunda görülen kuş gribinin yayılmasını önlemek amacıyla 10 bin kümes hayvanının itlaf edildiğini açıkladı. Zdenci bölgesinde virüsün görülmesi üzerine başlatılan çalışmaların tamamlandığı, ancak bölgedeki karantinanın sürdüğü kaydedildi.

  • ROMA

    Belçika'da tavuklara kümes hapsi

    Belçika hükümeti, ülkedeki tavuk çiftliklerinde yetiştirilen kanatlı hayvanlara dün "kümes hapsi'' uygulaması başlattı. Almanya, Avusturya ve Norveç'in aldıkları kararı uygulayan Belçika, komşusu Fransa'da aynı adımın atılmamasını eleştiriyor. Fransa, tavuk çiftliklerinin çok büyük bir bölümünde hayvanların açık havada yetiştirildiği ve "kümes hapsi'' uygulamasının çok pahalı olacağı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor. Dün Lüksemburg'da toplanan AB tarım bakanlarının konuyu ele aldıkları ifade ediliyor.

    Ölümcül virüs İngiltere'de

    İngiltere'de, karantinada kuş gribinden ölen papağanda ölümcül H5N1 virüsü bulundu. Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bilimadamlarının, Güney Amerika'dan ithal edilen papağanda alınan örneklerde yaptığı testlerde kuş gribi H5N1 virüsü buldukları belirtildi. Açıklamada, papağanda bulunan virüs türünün, bu yıl Çin'deki ördeklerde teşhis edilen türe benzediği, Romanya ve Türkiye'de teşhis edilen türlere çok fazla benzemediği kaydedildi. Tarım Bakanlığı, Güney Amerika ülkesi Surinam'dan ithal edilen papağanın 148 kuşla birlikte olduğunu belirtti.



  • 25 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED