AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
İstanbul'a 500 milyon
dolarlık burgulu kule

Dubai International Properties'in ilk yatırım paketi 500 milyon dolar. Levent'teki eski İETT garajına 'Dubai Towers İstanbul' adında 300 metre yüksekliğinde, burgulu iki gökdelen yapılacak.

  • İSMAİL ZELVİ
  • YAKUP KOCAMAN
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeler yapılması konusunda anlaşma imzalayan Dubai International Properties (DIP) projelerine 500 milyon dolarlık yatırımla başlıyor. DIP'in ilk projesi 'Dubai Towers İstanbul' olacak. Proje kapsamında Levent'teki 183 bin metrekare kapalı alanı olan eski İETT garajının olduğu alanda 300 metrelik iki kule yapılacak. 2006 yılında başlayacak projenin 2008 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor. Dubai Holding'in (DH) şirketteki sermayesi yüzde 80, belediyenin payı ise yüzde 20 olacak. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketinin yüzde 49'u İMKB'de halka arz edilecek. DH Başkanı Gergawi, yatırım tutarının 10 milyar doları bulabileceğini belirtti.

    Yarım saat gecikmeli başlayan basın toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dubai Holding İcra Kurulu Başkanı Mohammed Al-Gergawi ve Dubai International Properties'in CEO'su Farhan Faraidooni katıldı. Yerli ve yabancı yüze yakın basın mensubunun takip ettiği basın toplantısının sunuculuğunu Korhan Abay yaptı.

    İstanbul dünyayı etkileyen bir merkez olacak

    Toplantının açış konuşmasını yapan Kadir Topbaş, İstanbul'u gelecekte dünyayı etkileyen bir merkez yapmayı hedeflediklerini, kurumsal taassubu bir tarafa bırakarak yatırımcıları İstanbul'a yatırım yapmaya çağırdıklarını belirtti. Topbaş, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığını 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 18. maddesi gereğince ilgili yasalar çerçevesinde kurduklarını hatırlattı.

    İstanbul turizmini geliştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Topbaş, "Kentsel dönüşüm, yeniden yapılanma ve dönüşüm projelerini dünya şehircilik platformuna, küresel yatırımcılara, developerlara (arazi yatırımcıları) taşıdık. İstanbul'un hayati projeleri için dış finansman sağlama arayışlarımız da ciddi bir hazırlıkta sürüyor" şeklinde konuştu.

    Türkiye'ye güvenimiz her zaman sürüyor

    Bundan böyle kendisininde bir İstanbullu olduğunu açıklayan Dubai Holding Başkanı Al-Gergawi de İstanbul ve Türkiye'nin geleceğine yatırımı temel alan bir ortaklık kurduklarını, Türk ekonomisinin geleceğine güvendikleri için böyle bir yatırım yapma kararı aldıklarını söyledi. İstanbul'un iş dünyasının liderlerinin yanısıra turist ve ziyaretçiler için de çekici bir metropol olduğuna dikat çeken Gergawi, "Bu yatırım İstanbul ve Türkiye genelinde binlerce kişilik istihdam olanağı yaratacak. Aynı zamanda sermaye yatırımı sayesinde yeni iş alanları ortaya çıkacak, sonrasında ise bu kapsamında karlı işletmeler faaliyete geçecek. Ortaklık çerçevesinde gerçekleşecek projeler, İstanbul'un dış ve iç yatırımları cezbetme kapasitesine önemli katkıda bulunacaktır" dedi.

    5 milyar dolarlık yatırımın Dubai Holding'in bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük uluslararası yatırımlardan biri olduğuna dikkat çeken Gergawi, "Toplam yatırımımızın yüzde 10'unu oluşturan 500 milyonluk ilk yatırım projemiz, yapılarıyla ünlü bu kent iç in yeni bir nirengi noktası olacağını ümid ediyoruz" diye konuştu.

    İkiz burgular İstanbul'un siluetini değiştirecek

  • İstanbul'un yeni ikiz kuleleleri olacak
  • 138 bin metrekare kapalı alana sahip
  • Her biri 300 metre yüksekliğinde olacak
  • Burgu formundaki kuleler, Türkiye'nin en yüksek binaları olacak.
  • Levent'te 46 dönümlük İETT garajına kurulacak
  • Dünya çapında ünlü mimarlar tarafından tasarlandı.
  • Dubai Towers İstanbul, DIP'ın ikinci projesini oluşturuyor.
  • 3 katlı alışveriş merkezi,
  • 5 yıldızlı butik bir otel
  • Batı Körfezi'ni 360 derece gören daireler
  • İstanbul'da, akıllı bina teknolojisi kullanılacak.
  • Kiracılara, 24 saat temizlik, güvenlik, geniş otopark, spor salonu, sağlık merkezi, kablosuz internet bağlantısı ve bakım hizmetleri verilecek.
  • Yemekten modaya, dünyaca ünlü markaların yer aldığı Türkiye'nin en gözde alışveriş mekanını da İstanbullulara sunacak.
  • Yapımına 2006 yılında başlanacak 2008 yılında bitecek.

    En uzun gökdelen Tayvan'da

    Tayvan'daki Taipei Kulesi
    509 metre

    Malezya'daki Petronas Kuleleri
    452 metre

    Chicago'daki Sears Kuleleri
    441 metre

    Sangay (Çin) Jin Mao Kulesi
    420 metre

    New York Empire State Binası
    381 metre

    İş Kuleleri'nin elinden ünvanını alacak

    300 metrelik kule Türkiye'deki en büyük bina olan İş Kuleleri'nden 119 metre daha yüksek olacak.

  • Türkiye'nin en yüksek binası unvanını da İş Kuleleri'nden alacak. İş Bankası Genel Müdürlüğü'nün hizmet verdiği 3 kuleden en yükseği 181,1 metre uzunluğunda.

  • Tayvan'daki 101 katlı ''Taipei 101'', 508 metrelik yüksekliği ile dünyanın en büyük binası olarak biliniyor.

  • Malezya'da bulunan 88 katlı Petronas İkiz kuleleri 452 metre, ABD'nin Şikago kentindeki 110 katlı Sears Tower (ABD) 442 metre yükseklik ile ilk 3'e giren binalar arasında bulunuyorlar.

    Dubai Holding 20 şirketli

    Dubai Holding, Ekim 2004'de Dubai'de son 5 yıldır yürütülen büyük ölçekli çeşitli altyapı ve yatırım projelerini aynı çatı altında toplamak, büyük projeleri araştırmak, tanımlamak ve yürürlüğe koymak için kuruldu. Holding bünyesinde sağlık, teknoloji, finans, gayrimenkul, araştırma, eğitim, insani yardım, turizm, enerji, iletişim, sanayi, biyoteknoloji ve ağırlama sektörlerinde faaliyet gösteren 20 şirket yer alıyor. Dubai Holding'in uluslararası gayrimenkul yatırımlarını ve projelerini yürüten Dubai International Properties ise Dubai'nin gelişiminde büyük rol oynayan Dubai Internet City, Dubai Media City ve Burj Al Arab gibi projelerin ardındaki isim olarak biliniyor.

    İMKB'de halka açılacak

    Kadir Topbaş, mevcut arsanın değer tespitinin henüz yapılmadığını belirterek, ticaret mahkemesinin yanı sıra, SPK'nın yetki verdiği bir ekspertiz şirketinin yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenecek en yüksek değerin kabul edileceğini söyledi. Topbaş, "Büyükşehir Belediyesi gayrimenkul yatırım ortaklığına yüzde 20 pay ile katılıyor. Sermayenin yüzde 80'i Dubai Holding'e ait. Yatırım ortaklığının yüzde 49'u İMKB'de halka açılacak" dedi. Topbaş, "Bizim koyduğumuz sermaye 5 milyar doların yüzde 20'si. Yani biz de 1 milyar dolarlık bir sermaye koyabiliyoruz" dedi.

    Yatırım 10 milyar dolara çıkabilir

    Yatırımın kentin gelişmesine fayda sağlayacağını kaydeden Gergawi, "İlk proje 500 milyon dolarlık bir yatırım olacak. İşadamları açısından son derece gelişmiş bir tesis olacak" dedi. Gergawi, önümüzdeki 4 yıl içinde 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı düşündüklerini ifade etti. Gergawi yaptığı açıklamada da, 5 milyar dolar olarak belirlenen yatırım rakamının 10 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.

    Yeni projeler geliyor

    Gergawi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile diğer projeler üzerinde müzakerelerinin devam ettiğini, yeni bir projenin de yine düzenleyecekleri bir toplantıyla duyurulacağını bildirdi. İstanbul'a sadece finans şirketlerini değil, tüm dünyadaki şirketleri çekmeyi istediklerini kaydeden Gergawi, projelerinde, talep oluşturduktan sonra gidip satış yapacaklarını ifade ederken, İstanbul'u pazarlayacaklarını anlattı.




  • 25 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED