AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Töre cinayetlerini Diyanet önleyecek

TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu, sahte fetvalarla din kisvesi altında cinayet işlenmesini önlemek amacıyla Diyanet İşleri'nden yardım isteyecek

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA
    Töre ve namus cinayetlerini araştıran TBMM Araştırma Komisyonu, sahte fetvalarla işlenen namus cinayetlerinin önüne geçebilmek için Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapacak.

    Geçtiğimiz hafta çalışmalarına başlayan TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu, konuyla ilgili uzmanları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerini dinlemeye devam ediyor. Komisyon Başkanı AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, bugün(Salı) yapacakları toplantıya Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nu davet ettiklerini, töre ve namus cinayetlerini "dinin fetvasıymış gibi" algılayan zihniyete karşı mücadelede Diyanet'ten yardım isteyeceklerini söyledi. Şahin, töre ve namus cinayetlerini "İslam dininin bir gereği" olarak algılayanların varlığına dikkat çekerken, Mardin'de taşlanarak(recm) öldürülen Şemse Allak cinayetinde ailesinin imamdan fetva aldıklarını hatırlattı. Şahin, "Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nu önyargıları kırmak adına çağırıyoruz. Bu tür cinayetlerin genelde din fetvası adı altında işlendiği söyleniyor. Şemse Allak için ailesi dört imam dolaşıp fetva istemiş. Konuştukları 3 imam 'Dinde böyle bir şey yok' diyerek reddetmişler, ama dördüncüsü, okuma yazması olmayan cahil bir adam, fetvayı vermiş" diye konuştu.

    Cinayetlerin haritası çıkarılıyor

    Din adamlarının toplum üzerindeki yaptırım gücünden faydalanmak istediklerini kaydeden Fatma Şahin, komisyonun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapacağı saha çalışmasına Diyanet uzmanlarının da katılabileceğini açıkladı. Şahin, "Akademisyenler töre ve namus cinayetlerini önlemek için 'Biz konuşuyoruz. Havada kalıyor' diyorlar. Bir akademisyen teravih namazında dinlediği hutbede 'Kız çocuklarınızı okutun' mesajının verildiğini ve bu sözlerin cemaat üzerinde yaptırım gücünün daha yüksek olduğunu anlattı. Biz işte bu gücü kullanmak istiyoruz" dedi.

    Prof. Dr. Yakup Çiçek:
    İslami konuda daha çok eğitim verilmeli
    Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çiçek, her hangi bir kişi bir haram işlese bile, buna ceza vermede hiç bir şahsın yetkili olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Anne baba olunması, cezalandırma yetkisine sahip olunabileceği anlamına gelmez. Bir takım cinayetlerin söz konusu olduğu ortamda görev yapan din adamları, soruları soruluş amacını da göz önünde bulundurarak cevaplamalıdır. Toplum yapısı ve aile töre kurallarıyla korunamaz. Gençler, İslam'ın zina gibi fiilleri yasakladığı ve bu davranışların toplumun, ailenin yapısını zedeleyeceği konusunda uyarılmalı ve eğitilmelidir."

    Prof. Dr. Orhan Çeker:
    Dini bilen bu fetvayı vermez
    Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker de töre ve namus cinayetlerine zemin hazırlayan bir fetvanın yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu infazların dinimizle bir ilgilisi yok. Bu cinayetten başka bir şey değildir. İslami kuralları uygulayan devlet olmadığında, kimse cezaları uygulama hakkına da sahip olamaz. Töre cinayetlerinin hangi yönden bakarsanız bakın İslam'la ilgisi yoktur. Ayrıca bölgedeki imamların fetva verdiklerini sanmıyorum, çünkü az çok aklı başında, dini bilen bir kişi böyle bir fetvayı zaten vermez."



  • 25 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED