AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Meselesi 'nebat'la değil 'hayat'la

Günlük hayattan popüler kültüre, şehirden doğaya beşeri olan herşeyle ilgili olarak yazdıklarını 'Son Düzlük' adlı deneme kitabında toplayan şair İbrahim Tenekeci meselesini 'hayat' olarak belirliyor.

  • ŞEHRİBAN ALTINDAĞ
    Ben şiir yazmıyorum, dünyayı bir kenara yazıyorum, diyen şair İbrahim Tenekeci Birun Yayınları'ndan çıkan yeni kitabı 'Son Düzlük'te denemelerini bir araya getiriyor. Tenekeci'nin düz yazılarında, günlük hayattan popüler kültüre, şehirden doğaya "beşeri olan her şey ile ilgilenen" yani "dünyayı bir kenara yazan" bir tavır hakim.

    Tenekeci, ev kurarcasına cümle kuruyor. Ev kurmak; bize, kültürümüze dair bir şey inşa etmek anlamına geliyor. Tenekeci, cümlelerini bir ev kurma titizliğinde yan yana getirerek mahallemize benzer yazılarla karşımıza çıkıyor. Ancak bundan 'Son Düzlük'ün mahalli metinler topluluğu olduğu anlamı çıkmasın. Tenekecinin kaleminin yerliliği, ayağı yere basan ciddiyeti ve çağımızda az rastlanır bir vefa duygusuna sahip olması onun inşa ettiği mahallin ana vasıflarından sadece birkaçı. Edebiyatı bir meslek değil bir mesele olarak gören İbrahim Tenekeci'nin meseleleri 'Son Düzlük'te kıvrak bir üslup ve esprili bir dil ile hayat buluyor. Okuduğu kitapları, gezip gördüğü yerleri anlatıyor İbrahim Tenekeci. Ancak ortaya bir kitap tanıtma yazısı, bir seyahatname çıkmıyor. Çünkü Tenekeci, gezip gördüğü yerleri, okuduğu satırları meselelerini daha da açmak, daha da derinleştirmek için birer araç olarak kullanıyor.

    "Mesele" merkezli bir anlatımı tercih ettiği için de kolayca tüketilmeyecek bir malzemeyi kitaplaştırıyor 'Son Düzlük'te. Tenekeci'nin doğaya, bitkilere verdiği öneme bu noktada dikkatinizi çekmek isterim. Onun meselesi "nebat"la değil "hayat"la. Hayatını hayat kılmak için özen gösteriyor ve gösterdiği bu özen de yazdıklarında kendini gösteriyor. Bir kitap olarak 'Son Düzlük'ü önemli kılan da işte böylesi bir "mesele" ufkuna sahip olması zaten.

    'Son Düzlük'ün bir özelliği de İbrahim Tenekeci'nin kendi mısralarına yaptığı atıflar. Tenekeci'nin şiirini mümkün kılan şuurun arka planını okumak isteyenler için 'Son Düzlük' biçilmiş bir kaftan. Ayrıca kitap, duyarlılık itibariyle Tenekeci'nin şiir dünyasının farklı bir forma yansımasından oluşuyor esasen. Bunda yadırganacak bir şey de yok elbette. Sonuç itibariyle Tenekeci'nin şiirde ifade edemediği şeyler düzyazıya dökülürse de şiirini mümkün kılan şuur bu satırlarda da devrede olduğu için bu kitaptan sırf form farkı dolayısıyla farklı bir duyarlılığa rastlamayı da kimse beklemez zaten. Hele söz konusu şuur, yapmacıklıktan özenle kaçınan İbrahim Tenekeci gibi bir şaire ait olursa.
    Bilgi tel: 0 212 514 45 11



  • 25 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED