AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Bir günde aynı hastaya 470 kez biyopsi yapmışlar
OBEZ FATURALAR

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, devlet hastanelerinin faturalarına ilişkin gerçekleştirdiği teftişte, uzmanların "6 ayda en fazla 2 kez yapılır" dediği incelemenin, aynı günde bir hastaya 470 kez yapıldığını ortaya çıkardı.

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA
    Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, özel polikliniklerde başlattığı teftişi devlet hastanelerine de yaygınlaştırdı. Devlet hastanelerinin kabarık faturalarını gözaltına alan Genel Müdürlüğün Teştif Kurulu Başkanlığı, tıp uzmanlarının, "Böyle bir muayene imkansız" dediği usulsüzlükler tespit etti.

    Teftiş Kurulu tarafından incelenen Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bir faturada, kanser teşhisi için uygulanan 'Eksfoliatif Sitoloji' adlı laboratuvar incelemesinin sadece bir hastaya 470 kez yapılmış olarak gösterildiği tespit edildi. Birim fiyatı 7 milyon lira olan Eksfoliatif Sitoloji, bir hastaya 470 kez uygulanması nedeniyle Emekli Sandığı'na toplam 32 milyar 900 milyon lira olarak faturalandırıldı. Uşak Devlet Hastanesi'nde ise 83 kişiye ait olan bir faturada, eklem rahatsızlığı olan hastalara uygulanan 'Eklem Hareket Açıklığı Ölçümü'nün aynı gün içinde tam 18 bin 73 defa uygulandığı yazıyor. 10 milyon 500 bin lira olan 'Eklem Hareket Açıklığı Ölçümü', 18 bin 73 defa uygulanması nedeni ile sandığa 189 milyar 766 milyon 500 bin lira olarak fatura edildi. Bir başka devlet hastanesinde ise bir hastaya aynı gün içinde 361 kez idrar tetkiki yapıldığı tespit edildi.

    6 ayda 2 kez yapılır

    Doktor Muharrem Baytemir, Yeni Şafak gazetesine, bazı devlet hastanelerinin faturalarında tespit edilen abartılı ilaç ve labratuar hizmeti ile ilgili "Böyle usulsüzlükler malesef çok fazla yaşanıyor. Bu abartılı faturalar tam bir komedi. Böyle bir yanlış ancak bilgisayar hatası ile olur" dedi. Baytemur, 'Eksfoliatif Sitoloji' yönteminin bir hastaya 470 defa uygulandığını gösteren faturayı şaşkınlıkla karşılarken, "Eksfoliatif Sitoloji daha çok kanser teşhisinde kullanılan bir yöntem. Örneğin akciğer kanseri teşhisi için hastanın broşları yıkanılarak alınan hücrelerinin inceleme yöntemidir. 6 ayda en fazla 2 defa yapılabilir" diye konuştu.

    Bir günde 361 idrar testi

    Teftiş kurulu tarafından yapılan bir başka devlet hastanesine ait faturalarada ise, bir hastaya aynı gün içinde 361 kez idrar tetkiki yapıldığı ortaya çıktı. Obez faturada idrar tetkikinin ücreti 3 milyon 500 bin lira olarak gösterilirken, bir hastaya 361 kez 'İdrar Tetkiki' yapıldığı gerekçesiyle bu işlem sandığa, 1 milyar 263 milyon 500 bin lira olarak faturalandırıldı. Baytemur, bir kişiye bir günde 361 kez idrar tetkiki yapılması konusunda "Bu imkansız. Bu kadar tetkike hastanın idrarı yetmez" dedi.

    6 bin kez damara nasıl girilir?

    Tekirdağ Çorlu Hastanesi'nde ise bir hastaya 6 bin 244 kez ürik asit muayenesi yapılmış. Kandaki ürik asit düzeyinin teşhisi için uygulanan yöntemin 6 bin 244 kez uygulanması sandığa 15 milyar 610 milyon olarak faturalandırıldı. Doktor Baytemur, "Romatizmal hastalık olan Gut hastalığı ve böbrek yetmezliği teşhisi için ürik asit seviyesine bakılır. 3 defa bile abartılı. Kaldı ki bir günde bir kişinin damarına 6 bin defa nasıl girilir" dedi. Beypazarı Devlet Hastanesi'ne ait bir faturada ise bir hastaya 433 kez 'Akciğer Grafisi' yapıldığının yeralması konusunda Baytemur, "Bir kişi ömür boyunca bu kadar akciğer grafisi çek-tiremez" dedi.

    "Danışıklı dövüş"

    Emekli Sandığı'ndan bir yetkili bazı devlet hastanelerinde faturaların gerçeğin çok üzerinde gösterilerek yapılan usulsüzlüklerin hastaların ve doktorların kendi aralarında anlaşmasıyla yapıldığını öne sürdü. Yetkili, "Bu tür yolsuzlukları doktorlar hastalarla anlaşarak yapıyor. Bunu ispat etmekte zorlanıyoruz, ancak bazı faturalar, akla, mantığa, tıp kurallarına sığmayacak boyutta yüksek gösteriliyor" dedi.



  • 14 Eylül 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED