AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
SAMARRA'DAN KAÇIŞ

Direnişçiler saklanıyor diyerek önce Felluce'yi, ardından Türkmen kenti Telafer'i yerle bir eden ABD ordusu, bu kez Samarra kentine saldırmaya hazırlanıyor. Diken üstündeki kentte halk evlerini terk ediyor.

  • METİN MUTANOĞLU
    Irak'ta 15 Ekim'de yapılacak olan anayasa referandumu öncesi, Sünnilerin yoğun olduğu kentlere yönelik başlatılan saldırıların şimdiki durağı Samarra oldu. ABD ordusu ve Irak ulusal muhafız güçleri Samarra kentinin etrafına yığınak yapmaya başladı. Selahattin bölgesinin valisi Hamid el Kashti, yaklaşık 500 ailenin, saldırılar başlamadan önce kentten kaçarak Tikrit yakınlarındaki el Dur ve el Selam mahallelerinde boş okullar ve devlet dairelerine yerleştiklerini söyledi. El Kashti, "Samarra direnişçiler için önemli bir geçiş noktası, hükümet Samarra'nın ikinci bir Felluce ve Telafer olmasına izin vermeyecek" diye konuştu.

    Halk yeniden yollarda

    Irak ordusunun kent içinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı ve tıpkı Telafer'de olduğu gibi halka kenti terk etme çağrısında bulunduğu belirtiliyor. Samarra'yı terk eden ailelerse kalabalık gruplar halinde yollara düştü.

    Samarra'ya saldırı öncesi bir açıklama yapan Irak Kızılay'ı kentte insani felaket yaşanacağı uyarısında bulundu ve Telafer'de 5 bin ailenin perişan olduğunu açıkladı. Irak Kızılay sözcüsü Firdevs el Abadi "Biz Telafer halkına yardım için elimizden gelen çabayı gösterdik, yeni bir operasyonun başlaması, Iraklılara daha fazla adaletsizlik ve acı yaşatacaktır. Telafer sırasında gıda depolarımız boşaldı. Yeni bir operasyon felaket olur" dedi.

    Kenti boşaltın çağrısı

    Samarra'yı boşaltan Iraklılarsa geçtiğimiz haftadan bu yana koalisyon askerlerince kenti terk edin duyuruları yapıldığıın söyledi.

    56 yaşındaki Mahmut Tikrit adlı Iraklı, şunları söylüyor: "Kardeşlerimizin Telafer'de çektiği acıları aileme yaşatmamak için onları alarak şehri terk etmeye karar verdim. Bu can güvenliğimizi sağlamada daha iyi bir yol." Samarra'ya yapılacak saldırının 15 Ekim'deki anayasa referandumunu etkileyeceğini belirtiyorlar.

    Direnişçileri yenmek 2. Dünya Savaşı kadar önemli

    Bu hafta sonu görevinden ayrılacak olan ABD Genel Kurmay Başkanı Richard Myers, Pentagon'da bir grup gazeteciyle yaptığı özel toplantıda ABD'nin Irak'ta direnişçilere karşı zafer kazanmasının 60 yıl önceki ikinci dünya savaşını kazanmak kadar önemli olduğunu söyledi. Myers, "ABD bu savaşı kazanmalı, zira bu savaşın sonuçları ikinci dünya savaşından daha önemli" diye konuştu. 2001 yılından bu yana Genelkurmay başkanlığı görevini yürüten Myers, Irak'ın el Kaide'nin cazibe merkezi haleni geldiğini belirterek, Irak'ta asker sayısıyının azaltılmaması gerektiğini söyledi. ABD'li komutan, "Eğer terörizm Irak'ta kazanırsa, ikinci bir 11 Eylül bizi bekler" dedi.



  • 29 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED