AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Etik kaygısıyla gelen yasak

Embriyodan kök hücre alınması araştırmaları "Birey olabilecek embriyolar tıbbi malzeme olarak kullanılabilir" endişesiyle durduruldu. Bakanlık, tıp ve din bilginleri, konuyu değerlendirip iki ay içinde yasal altyapıyı hazırlayacak.

Sağlık Bakanlığı, yasal düzenleme çalışmaları yapılıncaya kadar "embriyonik kök hücre çalışmalarını" durdurdu. Kararın arkasında, tıpta, "sadece kök hücre almak amacıyla döllenmiş ve laboratuvarda oluşturulan" embriyolar kullanılmasına rağmen, sağlıklı doğabilecek bebeklerin de embriyo aşamasında "tıbbi malzeme olarak kullanılabileceği" endişesi yatıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilim adamlarının bu konudaki nihai kararını beklediği, insan sağlığı açısından yararı konusunda verilecek bilgiler ışığında, konuyla ilgili dini görüş belirteceği öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, valiliklere gönderilen bir genelge ile bakanlıkça yapılan çalışmalar sonuçlandırılıncaya kadar, embriyonik kök hücre araştırmalarının yapılmamasının istendiğini belirterek, "embriyonik kök hücre" ile kök hücre amacıyla döllenmiş ve yaşamı sonlandırılmış veya bu amaçla laboratuar ortamında oluşturulmuş embriyonun kastedildiğini bildirdi. Keskinkılıç, "Birey olabilecek embriyoların tıbbi malzeme olarak kullanılabileceği uygulamalara karşı bu önlemin alındığını" ifade etti.

Etik ve dini yönü de tartışılıyor

Keskinkılıç, bu embriyoların, yaşamını sürdürebilecek embriyolar olduğu konusunda tartışmalar yaşandığını, bu tartışmaları, konunun etik ve dini yönlerini tüm yönleriyle 1-2 ay içinde değerlendirip sonuca bağlayacaklarını bildirdi. İnsan yaşamanın ne amaç uğruna olursa olsun sonlandırılmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Keskinkılıç, "Embriyon kök hücre yerine çekirdek transferi gibi yan tedbirler var, tüm bu konular değerlendirilene kadar vicdanların kabul etmediği bu uygulamaları durdurduk. Genelge dışına çıkan herkes bunun sorumluğunu taşıyacak" diye konuştu.

Bekir Keskinkılıç, insandan alınan veya kordon kanından elde edilen "somatik kök hücre" çalışmalarıyla ilgili herhangi bir sıkıntı veya kısıtlamanın olmadığını da belirtti.

  • ANKARA (A.A)

    Uzmanlar: Çalışmaları durdurmak doğru değil

    Türkiye'de embriyonik kök hücre çalışması yapılmadığını, ancak bazı üniversitelerde "bireysel çalışmalar" yapıldığını söyleyen A.Ü. Tıp Fakültesi Kemik İliği Transplantasyonu Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer'e göre "Embriyonik kök hücre çalışmalarını durdurmak doğru değil. Çünkü embri-yonik kök hücrelerden kas, beyin, kalp hücresi gibi değişik dokular yapma imkanı var. Bunun için anne karnındaki ceninlerin hayatına son verilmesi gibi bir durum söz konusu değil. " Türk Hematoloji Derneği Başkanı Osman İlhan da, geçen ay Sağlık Bakanlığı'nda bilim adamları, Adalet Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ile Diyanet yetkililerinin katılımıyla bir toplantı yapıldığını bildirdi. Toplantıda, yetişkin kök hücre nakillerinin, oluşturulacak "etik kurul" onayıyla yapılmasının gündeme geldiğini anlatan Prof. İlhan, bu çalışmaların "ticari kaygılardan" uzak yapılması gerektiğini bildirdi.

    Kök hücrede sorun 'insan cenini'

    Kök hücre elde etmenin yolu, insan embri-yolarından geçiyor. Kök hücrelerin oluşturulmasında insan embriyolarının kullanılması, Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde büyük tartışmalar yaratan bir yöntem.



  • 29 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED