AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

Çukurca'nın bir yıllık doktor hasreti bitti
Hakkari'ye 70 kilometre uzaklıktaki 6 bin nüfuslu Çukurca'da bir yıldır yaşanan doktor sıkıntısı, ilçeye giden gönüllü doktorla aşılmaya çalışılıyor. Çukurca Sağlık Ocağı'nda 15 gün önce göreve başlayan Dr. Güven Çeçe, Iğdır'dan Hakkari'ye atandığını, ancak Çukurca'da yaşanan sağlık sorunlarını görünce, bu ilçede hizmet vermek istediğini söyledi. Hastaların en fazla çocuk ve kadınlardan oluştuğuna işaret eden Dr. Çeçe, ekonomik yeter-sizlikten dolayı çocuklar sağlıklı beslenemiyor, kısırlık korkusuyla birçok çocuğa aşı yaptırılmıyor. Çeçe, hemşirelerin 30 hanelik mahallede yaptıkları sağlık taramasında, her evde birer hamile bulunduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

 Türkiye Ermenileri: Huzurumuza göz dikmeyin
Hatay'ın Samandağ İlçesi'ne bağlı, tümü Ermeni asıllı vatandaşlardan oluşan Türkiye'deki tek köy olan Vakıflı Köyü sakinleri, "ikide bir 'Ermeni sorunu' diye gündem yaratanlardan rahatsızlık duyduklarını" söylediler. Köy Muhtarı Berc Kartun, devlet desteğiyle köylerine yaptırılan 2 köy misafirhanesi sayesinde yörelerine turist gelmeye başladığını, bunların arasında Ermenilerin de bulunduğunu belirterek, "(Ermeni sorunu var) diyenler gelip bizim ne kadar mutlu olduğumuzu görüp öyle konuşsunlar" dedi. Türkiye'nin hiçbir yerinde hiç kimseye etnik kökeninin sorulmadığını, ayrımcılık yapılmadığını ifade eden Kartun, "Buradaki huzurumuza rağmen ikide bir sözde Ermeni katliamı, Ermeni sorunu diye gündem yaratanlardan rahatsızlık duyuyoruz. Hiç kimse bizi inançlarımızdan dolayı yargılamıyor, yadırgamıyor, dışlamıyor. Bitsin artık bu tartışmalar" diye konuştu. Köy Muhtarı Kartun, köylerindeki tek sorunun din adamı sıkıntısı olduğunu, bu yüzden köydeki kiliseye geçici görevle İstanbul'dan din adamı gönderildiğini, ancak cenaze ya da düğün törenleri olduğunda sıkıntı yaşadıklarını bildirdi.

 Papa'nın temsilcisine kapkaç
Hatay'da düzenlenen ve tüm dünyaya medeniyetlerin buluşması mesajının verildiği sempozyumda, bir medeniyetsizlik yaşandı. 1. Hatay Medeniyetler Buluşması'na katılan Papa'nın temsilcisi Alman bilim adamı Prof. Dr. Klaus Otte, Hatay'da 4 kişi tarafından gasp edildi. Saldırganlar, Otte'yi silahla tehdit edip, cebindeki 300 euroyu ve boynundaki kolyesini alarak uzaklaştılar. Polisin yaptığı takip sonucu, 4 saldırgan yakaladı.

  • YAKUP BULUT HATAY

     Bardakoğlu: Tuğçe kendine yazık etti
    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Türk-İslam Diyanet Vakfı'nın olağan kongresine katılmak üzere Hollanda'ya gitti. Prof. Dr. Bardakoğlu, hareketinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarıyla görüşeceklerini ve Ramazan öncesi moral vereceklerini söyledi. Üçüncü nesil ve yeni nesillerin, din ve maneviyat açısından ciddi boşluklar içerisinde olduğunu dile getiren Bardakoğlu, "Onlara bizim din hizmeti sunmamız, hem kendi insanımıza sahip çıkmamız açısından önemli, hem de dine dayalı barışın, huzur ve güvenin korunması açısından önemli" dedi. "Manken Tuğçe Kazaz'ın din değiştirmesini nasıl değerlendirdiği" yolundaki soru üzerine de Bardakoğlu, "Yasal açıdan, mevzuat, Anayasal haklar açısından bakarsak, insanların bir dini kabul edip etmemesi, bir dinden diğerine geçmesi vatandaşlık hakkıdır, insan hakkıdır. Ama biz Diyanet olarak, elbette ki İslam'ı hak din olarak görürüz. İslam'dan ayrılan herkesin kendine yazık ettiğine inanırız. Bu itibarla İslam'ı bırakan, ayrılan, başka dine geçen insan kendine yazık etmiştir" diye konuştu.

     Ramazanı Müslüman olarak karşılayacak
    Balıkesir'in Susurluk İlçesi'nde iki yıldır kafe işleten Alman asıllı İsveç uyruklu 70 yaşındaki Johansson Traute, Müslüman olup "Meryem" adını aldı. Alınan bilgiye göre, İsveç'te çalıştığı fabrikadan emekli olduktan sonra yerleştiği Susurluk'ta yalnız yaşayan Johansson Traute, bir hafta önce Susurluk Müftülüğü'ne başvurarak Müslüman olmak istediğini bildirdi. Susurluk Müftülüğü'nde düzenlenen törenle Müslüman olan ve Johansson olan adını "Meryem" olarak değiştiren Traute, çok mutlu olduğunu söyledi. Traute, Susurluk'a yerleştikten sonra İslam dininin güzelliklerini tanıdığına, bu yüzden Müslüman olmaya karar verdiğine işaret ederek, "Bundan sonraki hayatımıı Müslüman olarak sürdürecek ve Müslüman olarak öleceğim" dedi.

     Başka Ata'lar ölmesin
    Gelin-kaynana programlarının acı sonucu Ata'nın ölümüyle ortaya çıkarken Kanal-D'nin benzer bir programda ısrar etmesi vatandaşın tepkisine neden oluyor. Kanal-D'de yayınlanan "Hayaller Gerçek Oluyor" isimli programda insanlar sokakta evlendirilecek. Alo-RTÜK 178 hattına "Hayaller Gerçok Oluyur" programıyla ilgili olarak 100'e yakın şikayet geldi. Vatandaşlar programın durdurulmasını istemesine rağmen RTÜK programın yayınından önce hiçbir işlem yapamıyor. Alo-RTÜK 178 hattını Ankara'dan arayan Nedime Sağlamer isimli vatandaş, "Böyle rezil bir program olamaz. Aile değerlerimiz ayaklar altına alınıyor" dedi. İstanbul'dan arayan bir vatandaş ise "Bu programların neticesi Ata'nın ölümü oldu. Ata'nın ölümü yetmedi mi" diyerek tepkisini dile getirdi. RTÜK bugün yapacağı toplantıda 'Hayaller Gerçek Oluyor" isimli programı değerlendirecek.

     BM'den Prof. Ataöv'e madalya
    Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası İlerleme Örgütü tarafından, Prof. Dr. Türkkaya Ataöv'e "Altın Şeref Madalyası" verileceği bildirildi. Konuya ilişkin açıklamada, uluslararası alandaki çalışmalarıyla tanınan Ataöv'ün bu ödüle, örgütün küresel demokrasi ve ulus-devletler arasında eşitlik gibi hedefleriyle uyum içindeki çeşitli dillerdeki yayınları ve dünya çapındaki etkili eylemlerinden dolayı layık görüldüğü bildirildi. Ödül töreninin, Viyana, Cenevre veya İstanbul'da düzenleneceği belirtildi.

     A.Ü.'de af kayıtları 3-19 Ekim'de
    Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) açık öğretim sistemine göre eğitim yapan iktisat, işletme ve açıköğretim fakültelerine bu yıl yerleştirilenler ile öğrenci affından yararlanıp başvuranlar, kayıtlarını 3-19 Ekim 2005 tarihleri arasında yaptırabilecek. AÜ'nün internet sitesinde yer alan duyuruya göre, mazeretleri nedeniyle kayıt yaptıramayanlar, mazeretlerini kanıtlayan resmi belgeyle 20-21 Ekim'de açıköğretim fakültesi bürolarına bizzat başvurarak kayıt yaptırabilecek. 21 Ekim'den sonra mazeret beyan ederek kayıt yaptırmak isteyenlerin başvuruları kabul edilmeyecek.

     Kartallı öğrencilere belediye bursu
    Kartal Belediyesi 2005-2006 eğitim öğretim yılında ilçegenelinde ikamet eden ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerine karşılıksız burs dağıtıyor. Kartallı öğrenciler 6 Ekim'de sona erecek burs başvuruları için Kartal Belediyesi önünde uzun kuyruklar oluşturdular. Kartal Belediyesi ilköğretim 25, lise 50 ve üniversitede öğrenim gören öğrencilere 100 YTL. olmak üzere toplam 1 Milyon YTL.lik burs dağıtacak. İlçede ikamet edip şehir dışında öğrenim gören üniversite öğrencilerini de burs kapsamına alarak herkesin burstan faydalanmasını sağladı. Gerekli şartları taşıyan yaklaşık 2400 öğrenci belediyeye uğramadan, bankamatik kartıyla her ay burs alacak.

  • İSMAİL ZELVİ

     Fildamı'nda Ramazan şenliği
    Bakırköy Belediyesi ve Bakırköy Gençlik Meclisi (BAGEM) tarafından bu yıl ilk kez, Fildamı Kültür Merkezi'nde Ramazan şenliği düzenleniyor. 3 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek şenlikte, eski Bakırköy'de Ramazan teması işlenecek. Şenlik kapsamınsa halkın orucunu açabileceği, alışveriş yapabileceği standlar bulunacak. Şenlik, standlardan elde edilecek gelirle organize edilecek.

  • İSTANBUL

     Üç yılda 136 bin öğretmen atandı
    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üç yılda bir kısmı sözleşmeli ve vekil olmak üzere 136 bin öğretmen ataması yaptıklarını söyledi. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde hayırsever işadamı Mehmet Emin Değer tarafından yaptırılan 12 derslikli ilköğretim okulunun açılışına katılan Çelik, burada yaptığı açıklamada, 2004 yılında özel idare kaynakları hariç, 21 trilyonluk ilk ve orta öğretim yatırımı yaptıklarını da kaydetti.

  • KIZILTEPE

     'Erkan Bebek' Clinton'ı okuluna davet etti
    Marmara Depremi sonrasında İzmit'e yaptığı ziyarette, kendisini kucağına alıp seven eski ABD Başkanı Bill Clinton'un burnunu sıktığı anı görüntüleyen fotoğraflar sayesinde tüm Türkiye'nin tanıdığı 'Erkan Bebek'in (Işık) öğrenim gördüğü okulun, Clinton'u İzmit'e davet edeceği bildirildi. Erkan Işık'ın ücretsiz öğrenim gördüğü Özel Muhsinler Koleji Müdürü Nimet Meydan, Clinton'ın, Erkan Bebek'in yazdığı mektuba cevap vermesinin sevindirici olduğunu söyledi. Clinton'un mektubuna en kısa sürede cevap vereceklerini belirten Meydan, sonraki yazışmalarda kendisini İzmit'e davet edeceklerini kaydetti. Işık, Clinton'a mektup yazıp ev almak için yardım isteyeceğini sözlerine ekledi.

  • İZMİT

     Kredi borçlularına icra takibi başlatıldı
    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenim ve katkı kredisi borçlarını ödemeyen 253 bin 391 kişi hakkında icra takibi başlatıldığını bildirdi. Çelik, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca, 96 bin 579'u öğrenim kredisi, 156 bin 812'u katkı kredisi alan toplam 253 bin 391 borçlu hakkında vergi dairesi müdürlükleri aracılığıyla icra işlemi başlatıldığını kaydetti.

  • ANKARA (A.A)

     Aşıklar uyanırsa sinema kurtulur
    Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doğan Kaya, "Bugün Kerem ile Aslı, Arzu ile Kamber, Elif ile Mahmut, Tahir ile Zühre, Emrah ile Selvi gibi daha nice nice halk hikayesi filme alınmayı bekliyor" dedi. Yrd. Doç. Dr. Kaya, yaptığı açıklamada, Türk kültüründe aşıkların ortaya çıkmasında halk hikayelerinin önemli rol oynadığını belirterek, Türk kültürünün dünyanın en zengin destan, masal ve hikaye külliyatına sahip olduğunu bildirdi. Bu alana yeterince önem gösterilmediğini, tam tersi bu konuda vurdumduymazlığın söz konusu olduğunu savunan Kaya, "Bugün Avrupa'da, Robin Hood'un yüzden fazla filmi yapılmışken, Zeyna, Heman ve Woltron gibi geçmişe veya geleceğe ait bir takım hayali hikayelerle dünyanın ilgisi çekilirken, ülkemizde yıllardan beri bu muhteşem devin uykudan uyandırılması için herhangi bir gayret gösterilmemiştir" diye konuştu.

  • SİVAS (A.A)

     MOBESE suçu sıfırladı
    İstanbul'da sokak kamerası sistemi MOBESE, polisin işini kolaylaştırdı. Kameraların bulunduğu sokaklarda suç oranı sıfıra indi. Bir süre önce hizmete sokulan MOBESE sistemine bağlı kameraların bulunduğu sokaklarda asayiş suçları sıfıra yakın oranlara indi. Bu durumu fırsat bilen ev sahipleri harekete geçti. MOBESE kameralarının bulunduğu sokaklar polis ekiplerince 24 saat boyunca gözetlenerek kayda alınıyor. Bu durumda hırsızlık, gasp ya da kapkaç gibi asayiş suçları tarihe karışıyor. Çünkü görüntüleri kaydedilen suçlular yakalanacaklarını anladıkları için MOBESE kamerasından uzak duruyorlar.

  • SALİH AYDIN/İSTANBUL

     473 MOBESE kamerası var
    İstanbul sokaklarında şimdilik sadece 473 MOBESE kamerası hizmet veriyor. Kameralardan bu görüntüler Türk Telekom linkleriyle merkeze aktarılıyor ve 24 saat aralıksız kayda alınıyor. Türk Telekom'un yıllık link ücreti 4 milyon YTL.'yi buluyor. MOBESE sisteminin oldukça başaralı olması bazı organize meslek gruplarını da harekete geçirdi. Polise "Biz kamera ve direkleri dikmeye hazırız. Yeter ki bizim bölgeyi de sisteme dahil edin" diyorlar. Ancak görüntülerin Türk Telekom üzerinden linkler sayesinde aktarılmasının maliyeti polisi düşündürüyor.

     İhraç ürünleri çalan şebeke çökertildi
    Esenler ve Güngören'deki operasyonlarda, ihraç edilmek üzere nakliye amacıyla aldıkları yaklaşık 2 trilyon lira değerindeki cam ve beyaz eşyayı çaldıkları öne sürülen 16 kişi yakalandı. Güngören'deki iki ayrı depo ve bir işyeri ile Esenler'deki üç ayrı depoya baskın yapan polis, çalınan 20 bin 28 koli cam eşya, 170 çamaşır makinesi, 68 fırın, mühür telleri ve kurşunlar, Volvo marka araç, TIR ve çekicisi, kamyon ve yük araçlarının mühürlenmesinde kullanılan aparatlar ele geçirdi. Zanlılardan 6'sı, ifadeleri alındıktan sonra savcı talimatıyla serbest bırakıldı. 10 kişi hakkında ise 'emniyeti suiistimal' suçundan yasal işlem yapıldı.

  • İSTANBUL

     Düğünde silahlar patladı: 2 ölü
    Sakarya'nın Hendek İlçesi'nde bir düğünde çıkan kavganın silahlı çatışmaya dönüşmesi sonucu ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Hendek'in Turanlar Mahallesi'nde bir düğünde Holat ile Mercan aileleri arasında çıkan kavga silahlı çatışmaya dönüştü. Çatışmada Fettah Holat (61) ve Güldane Holat hayatını kaybe-derken, 10 kişi de yaralandı. Yaralılar Hendek Devlet Hastanesi ile Toyata-sa Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Öte yandan olayla ilgili başlatılan soruşturmada, N.H. ve F.H. adlı iki kişinin arandığı öğrenildi.

  • SAKARYA (İHA)

     3 terörist öldürüldü
    Diyarbakır'da PKK'ya yönelik operasyonda, 2 terörist ölü ele geçirildi, 3 güvenlik görevlisi yaralandı. Muş'un Hasköy İlçesinde ise 1 terörist öldürüldü, biri sağ yakalandı. Çok sayıda muhimmatın ele geçirildiği operasyonların sürdüğü bildirildi.



  • 29 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED