AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Ustaların filmleri 2 buçuk liraya

Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek 'filmekimi'nde 2005 yapımı 19 başarılı film gösterilecek. Toplumsal yaralara işaretle düzeni sorgulayan filmlerin ağırlıkta olduğu etkinlik cuma günü başlayacak. Hafta içi gösterimlerin biletleri 2 buçuk lira.

  • KÜLTÜR SERVİSİ
    İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan filmekimi ile sinemanın kalbi yine Beyoğlu Emek Sineması'nda atacak. 30 Eylül - 6 Ekim tarihleri arasında 7 gün boyunca, 19 filmin gösterileceği filmekimi'nin programında, gösterime girmesi merakla beklenen 2005'in en çok ses getiren filmleri, ilk gösterimler, Berlin ve Cannes festivallerinde gösterilen ödüllü filmler yer alıyor. Hafta içi, gündüz seanslarında biletlerin 2 buçuk liraya satışa sunulması festivale ilgiyi artırıyor.

    İntihar bombacıları 'Vaat Edilen Cennet'te

    Galası festivalde yapılacak olan 'Vaat Edilen Cennet' bu yılın en çarpıcı yapımlarından biri. Hany Abu-Assad'ın yönettiği film, Filistinli iki intihar bombacısının bakış açısını daha önce görülmemiş bir şekilde ve tarafsız bir gözle aktararak ümitsizlik içindeki insanların hayatlarına ışık tutuyor. 2005 Berlin Mavi Melek Ödülü ile Uluslararası Af Örgütü Ödülü'nü alan Vaat Edilen Cennet, bir yandan işgale karşı çıkmanın gerekçelerini inceliyor, diğer yandan insanları canlı bomba olmaya iten nedenleri. Ve elbette iç hesaplaşmalara odaklanıyor.

    Bir küresel güç sorgulaması

    Festivalin güçlü filmlerinden Michael Haneke'nin yönettiği Gizli Saklı'nın öyküsü edebiyat programı sunucusu Georges'un izlendiğini farketmesi ve çocukluğunda tanıdığı Cezayirli bir ailenin hafızasında canlanmasıyla örülüyor. Psikolojik gerilim atmosferi içerisinde ilerleyen film, Batı ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki ayrımın altı çiziyor ve Avrupa ile Amerika'nın dünya siyasal arenasındaki rolünü sorguluyor.

    Çarpıcı ve sürükleyici yapıtlar

    Festivalin öne çıkan filmleri arasında yönetmenliğini Istvan Szabo'nun yaptığı 1930'lu yılların tiyatro dünyasını anlatan Julia Olmak; Shane Black'in eğlenceli kara film ve polisiye parodisi Kiss, Kiss, Bang, Bang; Lars von Trier'in köleliğin hüküm sürdüğü bir köyü özgürleştirmeye çalışan kahramanı anlattığı Manderlay; Amerikan toplumundaki silah bağımlılığını eleştiren Sevgili Wendy de bulunuyor. Aydın Doğan Vakfı'nın desteğiyle 30 Eylül ve 3-4-5-6 Ekim tarihlerinde 11.00 -13.30 ve 16.00 seanslarında gösterilecek 15 filmin bilet ücretleri herkes için 2,50 YTL. Galalar 12 YTL, bunların dışında kalan biletlerse tam 10,50 YTL, indirimli 7,50 YTL'den satılıyor.

    Kim Ki-duk'tan Yay

    Kim Ki-duk'un Cannes Film Festivali'nde de gösterilen filmi Yay, ustanın alamet-i farikalarını içeriyor: mecazi bir anlatım, sözler yerine bakışlar, hareketler ve beden diliyle belirlenen minimalist bir yaklaşım. Dahası, film tek bir mekânda, açık denizdeki bir balıkçı teknesinde geçiyor. Filmde yönetmen yaşlı bir adamın bencilce aşkı üzerinden, yaşlılığın her şeyin sonu olup olmadığını sorguluyor.

    Kalküta'dan zor bir hayat hikayesi

    Filmekimi yılın en iyi belgesellerini sunma geleneğini bu yıl Zana Briski ve Ross Kauffmann'ın yönettiği 'Kalküta'nın Çocukları' ile devam ettiriyor. Hindistan'ın Kalküta kentindeki genelevler mahallesinde çalışan kadınların yaşadıkları kötü şartları anlatan film, 2005 OSCAR'ı En İyi Belgesel Ödülü de dahil pekçok ödülün sahibi.

    Çocuk gözüyle savaş

    İran Sineması'nın yetkin yönetmenlerinden Marziyeh Meshinki'nin çocukların gözünden savaş sonrası Afganistan'ı anlattığı Şaşkın Köpekler ve Etiyopya'daki kuraklıktan kurtulmak için Yahudi gibi görünüp İsrail'e giden bir çocuğun ırkçılıkla mücadelesinin anlatıldığı Bir Şans Daha festivalin önemli filmlerinden. Filmekimi'nde-ki diğer filmler şöyle: Milyonlar/ Danny Boyle, Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar / Yvan Attal, Factotum / Bent Hamer, Gel Arkadaş Kalalım/ O. Nakache- E. Toledano, Sil Baştan / Oliver Assayas, Kalbim Bir An Durdu / Jacques Audiard, Tutunamayanlar / Dagur Gari.



  • 29 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED