AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'İlkel, faşist düşünce'

Mezuniyet törenine alınmayan şehit annesini aradığında telefonda ağladığını anlatan TBMM Başkanı Arınç, "Sayın Rektör'ün bu düşüncesi, bir zamanların faşizm düşüncesinin tıpatıp aynısıdır" dedi.

  • TBMM BÜROSU/ ANKARA
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, Erzurum Atatürk Üniversitesi'ndeki mezuniyet töreninde yaşananların "yürek parçalayıcı" bir olay olduğunu söyledi. Arınç, "Sayın Rektör'ün bu düşüncesi, bir zamanların faşizm düşüncesinin tıpatıp aynısıdır" dedi. Arınç, TBMM Kreş ve Gündüz Bakımevi çocuklarının seramik çalışmalarından yapılan ve TBMM Milli Egemenlik Parkı'nda yer alan Anıt Rölyef'in açılışının ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevapladı.

    Olayın, bütün milleti üzüntüye sevk ettiğini ifade eden Arınç, "Bu, siyasi düşüncelerle ilgili bir üzüntü değildir. İnsani bir olaydır. Bir şehit annesi oğlunun mezuniyet törenine katılmak istemiş fakat kapı dışarı edilmiştir. Hiçbir kanun, hiçbir insan hakkı, hiçbir vicdanı düşünce bunu hoş göremez" diye konuştu.

    'Telefonda ağlıyordu'

    Geçmişte buna benzer olayların Türkiye'de yaşandığını ve az da olsa yaşanmaya devam ettiğini belirten Arınç, şöyle devam etti:

    "Ama böylesi 60 yaşını geçmiş yaşlı insanların, çocuklarının en sevinçli gününü paylaşmak istemesi karşısında, maruz kaldıkları olayları tasvip etmek mümkün değildir. Bundan üzüntü duydum ve kendisini arayarak geçmiş olsun dileklerimi sundum. Benimle konuşurken telefonda hala ağlıyordu. Üzüntüsünü ifade edecek kelime bulamadı ama ben milletim adına kendilerinin üzüntüsünü paylaştığımızı ifade ettim."

    'Böyle bir görev olmaz'

    Bu manzarayı gören vicdan sahibi hiçbir kişinin, "Oh ne iyi oldu" diyemeyeceğini belirten Arınç, "Böyle ilkel bir düşünce, dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Türkiye'de de azalmıştır. Ne hikmetse sayın bazı rektörler, bu tür uygulamaları acımasızca devam ettiriyorlar ve bu tür muameleyi yapmakla adeta kendilerinin görev yaptıklarını düşünüyorlar. Böyle bir görev olamaz. Hiçbir şey insan haklarından daha önemli ve daha üstün değildir"diye konuştu.

    Bülent Arınç, Atatürk Üniversitesi Rektörü'nün basına yansıyan açıklamasının, daha da üzüntü verici olduğunu belirterek, "Bunu, bir devlet görevi olarak yaptığını söylüyor. Şeyh Edebali vasiyetinde Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'ye diyorki 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın'. İnsanı öldürerek, devlet yaşamaz. İnsanı mutsuz ederek devletin yüzü gülmez. Önce insan hakkı gelir. Sayın Rektörün bu düşüncesi, bir zamanların faşizm düşüncesinin tıpatıp aynısıdır.''

    YÖK'ü göreve çağırdı

    Arınç, YÖK'ün de dikkatini çekmek istediğini vurgulayarak, "Bu kadar yazılan, bu kadar konuşulan, hatta hakkında Meclis araştırma komisyonu kurulan sayın rektörler hakkında, kendileri gereğini yapsınlar. Bu kadar yanlışlık ortada dururken, YÖK'ün buna bigane kalması düşünülemez. Bu, milleti üzer, hukuku üzer, insanları kanatır. Biz bu ülkede 72 milyon, kıyafeti, inancı, etnik kökeni ne olursa olsun bir arada ve özgürce yaşayacağız" dedi.

    Yasama yetkisinin TBMM'ye ait olduğunu belirten Arınç, "Toplumun sorunlarını çözmek, parlamentonun işidir. Bazen yasal düzenleme yapar ve bunu yaparken gerekirse referandum yolunu da düşünür. Ancak böyle bir şeyi, sadece türban konusunda 'yapacak mısınız, yapmayacak mısınız'a dönüştürmek doğru değil. Gerekirse anayasanın cevaz verdiği her konuda halkın ne düşündüğünü sormak ve en son halkın karar vermesini temin etmek parlamentoların da görevidir" diye konuştu.



  • 16 Haziran 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED