AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Bencilim çünkü sanatçıyım

Zaman Mekan ve Müzik projesi kapsamında bu akşam Yıldız Sarayı'nda 'Gökyüzünde Buluşma' başlıklı bir konser verecek olan Tuluyhan Uğurlu, dinleyicilerin kendisiyle aynı şeyi düşünmesini istiyor ve bunun da 'bencillik' olduğunu itiraf ediyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Tuluyhan Uğurlu'nun 2003 yılı Ocak ayında Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde verdiği "Bayazıt'ta Zaman" konseriyle başlayan "Zaman Mekan ve Müzik" projesi kapsamında verdiği konserler dizisi bu akşam vereceği "Gökyüzünde Buluşma" konseri ile devam ediyor. Konser salonları dışında tarihi mekanlarda gerçekleşen ve konser sırasında mutlaka mekanın tarihini anlatan öykülerle desteklenen görüntülerden yararlanılan konserler dizisinin yeni halkası bu akşam ve yarın akşam saat:20.30'da Yıldız Sarayı Silahhane'de gerçekleşecek.

    NASA'nın uzay görüntüleri eşliğinde sunulacak olan "Gökyüzünde Buluşma" konserinde Uğurlu, piyanosunun yanında elektronik enstrümanlardan da yararlanacak. Adem ve Havva'nın cennetten kovuluşları, Kabil'in Habil'i öldürmesi, Nuh'un Gemisi, Mısır'da ilk piramitlerin inşası gibi süreçlerin görüntüleri ile Leonardo, Bach, Itri, Mozart, Mevlana, Piri ve Reis dizeleri de konseri destekleyecek. Projenin genişleyerek süreceği müjdesini veren Uğurlu, yakın zaman içinde de "Dünya Başkenti İstanbul" ve "3 Altın Kentin Anahtarı: Hattuşa, Tuşba Troya"nın CD çalışmalarına başlayacaklarını söylüyor. Sanatçı "3 Altın Kent" için Çorum, Van ve Çanakkale belediyelerinin birlikte olacakları ortak bir proje üzerinde de çalışıyor.

    Zaman Mekan ve Müzik projesine, Bayazıt'ta Zaman'la başladınız, bunu Doğu Ekspresi, Nemrut Dağı Zirvesi, Osmanlılar Yıldız Sarayı konserleri takip etti. Ardından 3 Altın Kentin Anahtarı/ Hattuşa Tuşba Truva ve Dünya Başkenti İstanbul konserleri geldi. Hedefi hep biraz daha büyüttünüz. Şimdi "Gökyüzünde Buluşma" projesini gerçekleştirmeye hazırlanıyorsunuz. Bundan sonraki projenizi merak ediyoruz.

    Gökyüzünde Buluşma, benim yıllar önce Avrupa'da müzik eğitimi yaptığım yıllardan beri verdiğim konserlerden yola çıkarak hazırlanan bir çalışma. Yıllar önce kâinatı anlatan çalışmalar yaparken, son dönemde hedefi biraz daraltıp gerçeküstü konulardan biraz uzaklaşıp, gerçek konuları irdelemeye başladım. Gökyüzünde Buluşma benim ilk gençlik yıllarımdan beri sevdiğim konuları işliyor. Bir konser süresince dinleyiciyi gökyüzünde dolaştırıp, kainatta hiçbir şeyin kaybolmadığını anlatıyorum. Bu proje genişleyerek sürecek ancak yakın zaman içinde 'Dünya Başkenti İstanbul' ve '3 Altın Kentin Anahtarı: Hattuşa, Tuşba Troya'nın CD çalışmaları başlayacak. '3 Altın Kent' için Çorum, Van ve Çanakkale belediyeleriyle birlikte ortak bir proje geliştiriyoruz. Umarım başarılı bir çalışma yapabiliriz.

    "Gökyüzünde Buluşma" dinleyiciye aktarmayı hedeflediğiniz esas olarak nedir?

    İnsan kâinatta yalnız mı, değil mi? Bunu sorarken, aslında bu yalnızlığın çok da önemli olmadığını vurguladım. Yalnız olsak da olmasak da insanlık açısından bir şey değişmiyor. Yalnızlık başka yaratılmışlarla değil, bilgi ile, bilginin paylaşımı ile çözülüyor. İnsanlara akıl, bilgi ve inançla yalnızlıktan kurtulacaklarını söylemeye çalışıyorum bu konserde.

    Mekânı zamanla örtüştürerek, sanırım daha çok geçmişi bugüne taşıyarak oluşturuyorsunuz bu proje içindeki eserleri. Bugünü, yaşadığımız zamanı nasıl bir bestede anlatabilir, bunun için hangi mekânı seçerdiniz?

    Bugünü anlatan bir eseri günümüzün hızlı ritmini veren ritm ağırlıklı bir anlayışla bestelerdim. Yazdığım eserin sadece bugün değil, yarında dinlenebilmesi için yarına ait tınıları yakalamaya çalışırdım. Mekân olarak Ayasofya, ya da Mısır Piramitlerini seçerdim.

    Proje kapsamında uzun bir süredir Türkiye'de ve yurtdışında konserler veriyorsunuz. Bu konserlerle ne kadar kişiye ulaştınız, yola çıkarken neyi hedeflemiştiniz, bu hedefe ulaşabildiniz mi?

    Tarihi mekânlarda insanlara o mekânı yaşatan konserler verme fikrinin bundan üç yıl önce bu kadar benimseneceğini düşünemezdim. Konserlerimde binlerce insana ulaştım. Benim müzikteki amacım her zaman kültür, inanç ve köken düşünmeden herkese müziğimi dinletmek, insanların benim müziğimi dinlerken mutlu olmalarını sağlamaktı. Bunu son konserlerimle başardım. Sultanahmet Meydanı, Çimenlik Kalesi önü, Boğazkale, Taksim Meydanı, Kapadokya Sinasos Köy Meydanı, Van Kalesi önünde entelektüellerle, başı bağlı köylü kadınlar, tarladan gelmiş erkeklerin bir arada bulunduğu topluluklara konserler verdim. Konserlerimi çoluk çocuk izleyenler vardı. Çoğu piyanoyu ilk kez görüyordu. Gittiğim her yerde hem yeni tanıştıkları piyanoyu, hem de yaptığım müziği sevdiler. Sevgileri sadece alkışlarından değil, gözlerindeki ışıltıdan belliydi. Meydan konserlerinde eğitimli ve eğitimsiz insanları bir araya getirmenin ve onları müzikle birleştirebilmenin coşkusunu yaşadım. Bu benim için dünyanın en büyük mutluluğu oldu.

    Eserlerinizi sunduğunuz mekân sizin için ne derecede önemli? Proje kapsamında verdiğiniz konserlerde mutlaka mekânın tarihini anlatan öykülerle desteklenen görüntülerden yararlanıyorsunuz. Bu görüntüler olmasa ne eksik kalır?

    Ben sözsüz müzik yapıyorum ve insanlar benim konserime geldikleri zaman müzik dinlerken kendi istedikleri düşleri kurabiliyorlar. İşte ben bu noktada dinleyiciye şunu söylemek istiyorum. Evinizde müzik dinlerken istediğiniz düşleri kurabilirsiniz ama benim konserim boyunca müzikte anlatmak istediklerimi size görüntülerle de göstermek istiyorum. Başka bir deyişle konser süresince insanların benim anlattığım şey dışında bir şey düşünmelerini engelliyorum. Biraz bencilce bir şey ama sanatçının doğasında zaten bencillik yok mu?

  •  
    Bir "ödül" münasebetiyle!..
    Babalara şiirli hediye: 'Baba,
    Bu Kitap Sana'

    Dört dilde ve her renkte Şanlıurfa
    GAP sebebiyle son yirmi yıldır Türkiye'nin ve dünyanın ilgi odağı haline gelen Şanlıurfa'nın mimariden el sanatlarına kadar kaybolmakta olan birçok kültür ve sanat değerinin yağlıboya tablolarla dünyaya tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan ressam Nihat Kürkçüoğlu, 1981 yılından bu yana yaptığı Şanlıurfa tablolarını bir kitapta buluşturdu. Şanlıurfa Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları arasında çıkan kitapta sanatçının 170 tablosu yer alıyor. Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın destek verdiği çalışma, Türkçe, İngilizce, Almanya ve Arapça olmak üzere dört ayrı dilde yayınlandı.
    Bilgi tel: 0 414 312 41 14

    13 VCD ile dinler ve dinler tarihi
    İnsanlık tarihinin değişmeyen gündemi dinler 'Dünya Dinleri ve İslam Uygarlığı' adlı belgesel dizide bir araya geldi. Akademisyenlerin ve uzmanların hazırladığı, Nakkaş Prodüksiyon'un yayınladığı 13 vcd'lik dizide dünya nüfusu içinde en fazla mensubu bulunan, dünya siyaset ve gündemini etkileyen İslamiyet, Budizm, Hinduizm, Yahudilik ve Hıristiyanlık inceleniyor. Diğer vcd'lerde ise İslamiyet'in Doğuşu-Yükselişi, Osmanlı İmparatorluğu ve İslam, Haçlılar ve İslam Uygarlığı, Batı Medeniyetinin Temelindeki İslam Bilimi, Latince'ye Çevrilen Bilimsel İslam Eserleri, İslam'da Tıp, Felsefe Astronomi ve Matematik Bilginleri ele alınıyor.
    Bilgi tel: 0 212 458 04 58

    80 kuşağına 'Kılavuz'
    Aylık kültür dergisi Kılavuz'da 'Destan ve Abide: Çanakkale' kitabı üzerine geniş bir yazı var. Yeni çıkanlara yer verilen dergide Kitap Yayınevi'ndan Çağatay Anadol ve Can Dündar ile yapılmış söyleşiler bulunuyor. Melek Özgür'ün kitapları ve dergileriyle 80 kuşağı edebiyat ortamını ele aldığı yazısı ile Osman Emre Narin'in üç tarz müzik dergisi; Jazz, Roll ve Andante üzerine yazıları yeni sayının öne çıkan çalışmaları.
    Bilgi tel: 0312 430 17 08

    Galender'de milli sinema
    İstanbul Tuzla'da çıkan kültür ve fikir dergisi Galender'de Selim Durukoğlu'nun kaleminden çıkan 'Peyami Safa'nın Romanlarında Kadın Konusu' adlı incelemesi dikkat çekiyor. Tahir Erdoğan Şahin'in yeni 'Türk Tarihinin Arkeolojik Kaynakları' adlı dizi makalesi üçüncü bölümüyle sürüyor. Uzun zamandır sessizliğini konuyan yönetmen ve senarist Salih Diriklik'in 'Milli Sinemayı Temellendiren Çalışmalar' başlıklı yazısı ise konunun ilgililerini bilgilendiriyor.
    Bilgi tel: 0 216 446 21 80
    16 Haziran 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED