AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
THY, devleri korkuttu

Türk Hava Yolları, son yıllardaki performansı ile uluslararası havacılık sektöründe önemli bir şirket haline gelerek Air Canada, Lufthansa ve British Airways gibi dünya devi firmaların korkulu rüyası oldu.

  • YAKUP KOCAMAN / İSTANBUL
    Türk Hava Yolları (THY), son yıllardaki performansı ile uluslarası havacılık sektöründe önemli bir şirket haline gelerek Air Canada, Luftahansa, KLM ve British Airways gibi dev firmaların en çetin rakibi oldu. Gazetemize açıklamada bulunan THY Genel Müdürü Temel Kotil, rekabette Avrupa'nın büyük şirketlerine göre daha avantajlı olduklarını söyledi. Şu anda esas rekabetin Avrupalı büyük havayolu şirketleri ile THY gibi orta büyüklükteki firmalar arasında yaşandığına dikkat çeken Kotil, "Avrupa'nın en büyük havayolu şirketleri British Airways, Lufthansa... Bunların yıllık ciroları 10 ila 20 milyar euro arasında, filoları da 200 ve 300'ün üzerinde. THY'nin 2.2 milyar dolar cirosu ve 79 uçağı var. Biz onlara göre küçüğüz, ama esas rekabet de bizim büyüklüğümüzdeki şirketlerle, bu dev şirketler arasında geçecek. Çünkü maliyetler konusunda biz çok avantajlıyız" diye konuştu. Kotil, THY'nin halen Avrupa'nın en ucuz havayolu şirketi olan Easyjet firmasından bile daha düşük maliyetle çalıştıklarını söyledi.

    'Tek biletle dünyanın öbür ucuna'

    THY'nin yolcu sayısında büyük bir artış sağlayacak yeni hazırlıklar içinde olduklarını da kaydeden Kotil, diğer uluslararası havayolu şirketleri ile alliance (birlik) ve codeshare anlaşmaları imzalayacaklarını ifade ederek, "Yolcuya İstanbul'dan bilet kesiyorum, yolcu dünyanın öbür ucundan THY yolcusu olarak çıkıyor. Codeshare anlaşmaları ile THY başka havayolu şirketine yolcu verecek onlardan da yolcu alacak. O zaman İstanbul'dan yola çıkan kişi Latin Amerika gibi uzak yerlere tek biletle gidebilecek" şeklinde konuştu.

    Bu arada Temel Kotil, THY adına bir ilki gerçekleştirerek 140 ülkeden 270 havayolu şirketinin üye olduğu ve sektördeki kritik kararlara imza atan Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği'nin (IATA) Aday Gösterme Komitesi üyeliğine seçildi.

    Ortadoğu pazarı kaymak

    THY'nin Ortadoğu bölgesindeki yolcu potansiyeline değinen Kotil, Tel Aviv'e haftada 15 sefer düzenlediklerini kaydederek, "Ortadoğu'da önemli bir potansiyel var. Brezilya'da 6 milyon Lübnanlı var. Onlar bizimle uçmak istiyorlar. Bu korkunç bir potansiyel. Kaymak. Yüksek talebi karşılamak için kaynak yönetimini geliştiriyoruz" dedi. THY Genel Müdürü, filoya katılacak 51 yeni uçağın bu ekim ayının sonundan itibaren 2,5 yıl içinde geleceğini belirterek, "Her ay iki üç uçak patır patır gelecek" dedi. Dünya havacılık sektörünün yılda yüzde 15 büyüdüğünü hatırlatan Temel Kotil, "Bu dönemde bizim THY'nin cebini doldurmamız lazım. 5 sene sonra da krize girecek bu sektör. Aldığımız uçağın bir kısmı bizim olacak, bir kısmını ise sonra geri vermek üzere leasing (kiralama) ile alıyoruz" şeklinde konuştu.

    THY, Toronto'ya uçuş için hesaplaşacak

    Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği IATA'da resmi görev alan ilk THY Genel Müdürü olan Kotil, burada THY adına aktif çalışmalarda bulunacağını belirterek, "THY'nin Toronto'ya uçmasına izin vermeyen Kanada Havayolları'nın genel müdürü de üyeler arasında. Onunla da özel bir alışverişimiz olacak" dedi. THY'nin Kanada'nın kilit şehri Toronto'ya direkt sefer başlatmasını uzun süredir engelleyen Air Canada'nın Kanada'da yaşayan Türk yolcuların yanısıra İran, Pakistan, Lübnan, Hint, Arap, Ukrayna, Rus, Boşnak ve Makedon yolcularını da THY'ye kaptırmaktan korktuğu belirtiliyor.



  • 21 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED