AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Sultanlar yine Venedik'te

Genç ressam İsmail Acar, Venedik Bienali ile eşzamanlı olarak açtığı 'Sultans in Venice' sergisi kapsamında Osmanlı sultanlarını İtalya'daki kendi konutlarının penceresinden büyük kanala bakmaları için yüzyıllar sonra Venedik'e götürüyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Devam eden Venedik Bienali'yle eş zamanlı olarak kentte üç bölümden oluşan 'Venedik'in Sultanları' adlı görkemli bir sergi açan ressam İsmail Acar'ın çalışmaları, İtalyan sanatseverlerin büyük ilgisini topluyor. Kişisel Sergi, Cephe Giydirme Projesi ve Kanal Enstalasyonu başlıkları altındaki çalışmasını 10 Haziran'dan beri Venedik'te görücüye çıkaran Acar, Kanal Enstalasyonu adlı ilk çalışmasını 4 Haziran'da gerçekleştirdi. Çalışma oldukça ilginç. Venedik'te soylu aileler geleneksel olarak özel günler için evlerinin teraslarından 'drappo' adı verilen iplikten yapılan değerli kumaşlar sarkıtıyorlar. 4 Haziran günü Venedikli aileler, 'Sultans in Venice' sergisi kapsamında İsmail Acar tasarımı dokumaları, sultanların Venedik'e gelişini temsilen teraslarından sarkıttılar.

    Videoda çarşı pazar İstanbul tanıtılıyor

    Kişisel Sergi ise Palazzo Cavalli Franchetti Binası'nın girişinin kumaş eserle giydirilmesi ile oluşturuldu. Ziyaretçiler bahçedeki deri bezemeli, kumaş giydirilmiş cami girişini anımsatan giriş kapısından içeri giriyorlar. İlk salonda kırmızı odada duvarlar, serginin ana maddesi olan tuval eserlerle kaplanarak klasik Osmanlı sanatına öykünen örnekler sergileniyor. Geniş ekrandaki video gösteriminde ise Topkapı Sarayı, Yeni Cami, Sultanahmet ve Mısır Çarşısı ile Venedik'in kanalları, sokak ve meydanları yer alıyor. Tuval kabartmaların devam ettiği ikinci salonda beyaz odada ise Antik Kostantiniye, Yeni İstanbul, Haliç ve Venedik suları yer alıyor. Kişisel Sergi ile birlikte Venedik Bienali'nin sona ereceği 31 Temmuz'a kadar izlenebilecek Cephe Giydirme Projesi ise bir ilke imza atıyor. Venedik'te Türkiye'yi temsil eden Fondeco dei Turchi binasının cephesinde; Venedik ve Sanat Bienali'nin tarihinde ilk kez, bir sanatçı enstalasyon gerçekleştiriyor. 1631-1838 yılları arasında resmi Türk Evi olarak hizmet veren bir konut, 'Sultans in Venice' enstalasyonu ile çağdaş sanat sergisine ev sahipliği yaparken İsmail Acar bir Türk olarak sultanlarını kendi konutlarının penceresinden Grand Canal'a bakmaları için yüzyıllar sonra Venedik'e götürüyor.

    Venedik'te üç sanatçı daha

    Bu yıl 51. kez düzenlenen Uluslararası Venedik Bienali'nde Türkiye'yi üç sanatçı temsil ediyor. Beral Madra'nın küratörlüğünde Hüseyin Çağlayan'ın Olmayan Varolma adlı video çalışması ile Roza Martinez'in küratörlüğünde Semiha Berksoy, Bülent Şangar ikilisinin eserleri bienalde sergileniyor. 82 ülkenin katılımıyla gerçekleşirilen ve 6 Kasım'a kadar açık kalacak olan Venedik Bienali, her yıl ortalama 300 bin kişiyle buluşuyor.

    'Tartışma yersiz zamanı kasıtlı'

    İsmail Acar, çalışmasının Venedik'te sergilendiği şu günlerde gazetelerde hakkında çıkan haberlere tepkili. Kendisine ulaştığımız genç sanatçı, haberlere konu olan resmi 2003'te değil, öğrencilik döneminde 1993'te yaptığını, resme tarih ve kopyalama bilgilerini yazdığını söylüyor. Acar şöyle konuşuyor: "Genç ressamların ustaların tablolarını kopyalamaları bir çalışma disiplini. Öğrenciyken ben de Andrew Wyeth'in tablosunu yaptım. Sadece resim öğrencileri değil, büyük ressamlar da kopya tablolar yaparlar. Bugün Topkapı Sarayı'ndaki Fatih Sultan Mehmet resmi Bellini'nin yaptığı orijinal resim değil, bir diğer ünlü sanatçı Zonaro'nun ondan yaptığı kopyadır, eserin orijinali İngiltere'dedir."

    "İddiaların kaynağı yok"

    "Diğer bir konu, Wyeth'in resminde karyola başının olması, benim tablomda olmaması. Bu çok olağan. Zonaro'nun tablosu da Bellini'nin tablosundan farklılık gösterir. Sonra resmin satış sürecinden de haberdar değilim. Bir kaynağa dayandırılmayan böyle iddiaların Venedik Bianali sırasında ortaya çıkarılması çok kasıtlı. Genç Sanat dergisi, sanatçılar üzerine uzun süredir ortaya belge koymadan dedikodu haberler yapıyor. Müzayedeye resmi ben vermedim. Zaten hiçbir müzayedeye resim vermem. Onu satın alanlar verirler. Ben bu resmi sattığımı da hatırlamıyorum. Birine hediye etmiştim."

  •  
    'İsrail ordusunun temeli Çanakkale'de atıldı' iddiası
    Duvardaki Kan'da Ermeni ihaneti
    Bombalamaya ağıt; Requiem Without Words
    33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali bu akşam "Bir Dünya Prömiyeri"ne ev sahipliği yapıyor. Ünlü besteci Kâmran İnce'nin 2003 yılında İstanbul'da gerçekleşen talihsiz bombalama eylemlerine bir ağıt olarak yazdığı "Requiem Without Words" adlı yapıtının dünyada ilk seslendirilişi Aya İrini Müzesi'nde saat 20:00'de gerçekleşecek. Kamran İnce'nin bu özel gece için kendi yapıtları arasından seçtiği programda, İstanbul Modern Müzik Topluluğu, solist kemancı Cihat Aşkın ile solist Selva Erdener'e eşlik edecek. Konserde İstanbul Modern Müzik Topluluğu'nu yine Kâmran İnce yönetecek.
    Bilgi tel: 0 216 556 98 00

    KÜLTÜR HARİTASI
  • Hintli yazar Arundhati Roy ile ABD'li gazeteci Anthony Arnove, saat 16.30'da Boğaziçi Üniversitesi'nde 'Küreselleşmeye Karşı Duruş'u konuşacak.
    Tel: 0212 359 54 00

  • Senai Demirci, Yusuf Özkan Özburun ve Murat Çiftkaya'nın söyleşisi saat: 20.00'de Ümraniye Belediyesi'nde.

  • Trabzon Devlet Tiyatrosu oyunu 'Ayyar Hamza' 20.30'da Tekirdağ Hayrabolu'da.
    Tel: 0 462 230 21 95

  • Çağdaş-oryantal müzik beşlisi 'L'Hijâz Car' saat 20:00'de Fransız Kültür Merkezi'nde.
    Tel: 0 212 334 87 40

  • Kukladan uyarlama 'İpler' filmi 14.30, 16.45, 19.00 ve 21.15'de İzmir DESEM'de.
    Tel: 0 232 422 29 46

  • Yunanlı şarkıcı Glykeria 21.30'da Bursa Kültürpark'ta.
    Tel: 0224 234 49 14

  • 21 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED