AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Suriye karar tasarısına onay

Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesiye ilgili karar tasarısını görüşen BM Güvenlik Konseyi üyeleri, soruşturmada Suriye'nin tam işbirliği yapması çağrısında bulunan bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti

Tasarının arkasında olan ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye ekonomik ambargo uygulanacağı tehdidini çıkarmayı kabul etmeleri ardından, Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin tamamının karar tasarısını onayladıkları belirtildi. Kararda, Suriye'ye, adı 14 Şubat'taki Hariri suikastına karışan hükümet yetkililerini tutuklama ve BM soruşturma komisyonu ile tam işbirliği yapma çağrısına yer verildi. Suriye'den suikastla ilgili kişileri gerekirse BM komisyonu tarafından soruşturulmak üzere hazır bulundurması istenen kararda, Suriye vatandaşlarının komisyon tarafından Suriye dışında sorgulanmasına izin verilmesi talebi de dile getirildi.

Seyahat yasağı

Kararda ayrıca, soruşturma komisyonu tarafından Hariri suikastına karıştıkları belirlenen kişilere seyahat yasağı ve malvarlıklarının dondurulması gibi tedbirler uygulanacağı da kaydediliyor. Şam yönetiminin terörizmi resmen kınamasının istendiği kararda, Suriye, ''her türlü terörist eyleme ve terörist gruplara verdiği desteği kesin olarak durdurmayı taahhüt etmeye ve bu taahhüdünü somut eylemlerle göstermeye'' çağrılıyor.

ABD, İngiltere ve Fransa rahatsız

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, kararın yegane amacının Hariri'nin öldürülmesinin ardındaki gerçeği ortaya çıkarıp sorumluları adalet önüne getirmek olduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, bu kararın Suriye'yi BM'in sabrının bir sınırı olduğu yolunda uyardığını belirtti.ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suriye'yi terörü destekleyip kendisini uluslararası toplumdan tecrit etmekle suçladı.

Rice, Şam yönetiminin davranışlarını köklü şekilde değiştirmek üzere stratejik bir karar alması gerektiğini savundu.

BM tarafından yürütülen bir soruşturmada, Refik Hariri suikastine Suriye ve Lübnan güvenlik güçlerinin karıştığı öne sürülmüştü.

Şara-Straw düellosu

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk Şara ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw arasında, Suriye karşıtı karar tasarısının kabul edilmesinden sonra söz düellosu yaşandı. Faruk Şara, Suriye'nin Hariri suikastına karıştığı suçlamalarının ABD'li, İspanyol ve İngiliz yetkililerin New York, Madrid ve Londra'daki terör saldırılarına karıştırmakla aynı şey olduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Straw da bunun üzerine, Hariri'nin öldürülmesini 'Ortaçağ usulü siyasi suikaste' benzetti. Şara ise bu benzetmeye, 'suikastla ilgili araştırmanın sanığın gerekli süreçten geçmeden suçlu farzedildiği Ortaçağ şartlarında yapıldığı' karşılığını verdi



1 Kasım 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED