AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
İspanyol Telefonica İngiliz GSM O2'yi aldı

İspanyol Telefonica, 25 milyon abonesi olan İngiliz O2'ye 32 milyar dolar ödedi. Bu arada Novartis de Chiron'un kalan hisselerine talip oldu

Telekom sektöründe dev birleşme gerçekleşiyor. Dünyanın beşinci büyük telekom şirketi İspanyol Telefonica, İngiliz GSM operatörü O2'yi 31.6 milyar dolara satın alma konusunda anlaştıklarını açıkladı. İspanyol şirket, bu satın almayla Avrupa'nın iki büyük cep telefonu pazarı olan İngiltere ve Almanya'ya girmeyi planlıyor. Satın alma işleminin 2006 Ocak ayında tamamlanması öngörülüyor. Telefonica'nın ödeyeceği miktar, O2 hisselerinin yüzde 22 üzerinde bir değere denk geliyor. Şirket, O2'yi satın alarak, Avrupa'daki etkinliğini artırma planını hayata geçirmiş olacak. Şirket, bu hamleyle Avrupa'nın en büyük iki cep telefonu pazarı olan İngiltere ve Almanya'ya adım atacak. İngiliz O2'ye daha önce Deutsche Telekom AG ve Hollandalı KPN Grup da talip olmuştu. Avrupa, Afrika ve Güney Amerika'da faaliyet gösteren Telefonica'nın Haziran ayı itibariyle yaklaşık yüzde 72'si İspanya dışında olmak üzere toplam 145 milyon abonesi bulunuyor. İngiliz O2 ise, Avrupa'nın altıncı büyük cep telefonu şirketi konumunda bulunuyor. İngiltere, Almanya ve İrlanda'da faaliyet gösteren şirketin yaklaşık 25 milyon abonesi var.

Novartis Chiron'un hisselerini alıyor

Öte yandan İsviçreli eczacılık devi Novartis de ABD'li Chiron'un kalan hisselerini 5.1 milyar dolara satın alacak. Novartis'ten yapılan açıklamada, şirketin, dünyanın en büyük 5. ilaç firması olan Chiron'un yüzde 58'lik hissesini, hisse başına 45 dolar nakit ödemeyle toplam 5.1 milyar dolara satın almaya karar verildiği bildirildi. İsviçreli Novartis, Chiron'un geri kalan hisselerinin alımıyla, ABDli şirketin uzman laştığı aşı alanında kalite ve kapasiteyi artırmak için gereken araştırma, geliştirme ve üretim yatırımları yapmayı hedeflediklerini belirtti. Novartis, daha önce Chiron'un yüzde 42'lik hissesini satın almıştı.

  • LONDRA

     Telsim'e yüksek fiyat bekleniyor
    Türkiye'nin ikinci büyük GSM şirketi olan Telsim'in satış ihalesi, yerli ve yabancı devlerin yarışına sahne olacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Telsim için 15 grup başvurdu. 2 milyar 804 milyon dolar muhammen bedelle, 13 Aralık 2005 tarihinde satışa çıkacak Telsim için ön yeterlilik başvurusu yapan kuruluşlar arasında Sabancı, Koç ve Doğan Holding yeralırken, yabancı gruplardan en büyük ilgiyi 3 şirketle Dubai firmaları gösterdi. Kuveyt'ten 2 şirket Telsim'e ön yeterlilik başvurusu yaparken, İngiltere, Rusya, Fransa, Norveç, ABD, Almanya ve Mısır'dan birer grup da ihaleye ilgi gösterenler arasında yeraldı. Yüksek fiyata alıcı bulması beklenen Telsim, 8.6 milyon abonesiyle Türkiye'nin ikinci büyük GSM operatörü. TMSF, Telsim'i 2.8 milyar dolarla satışa çıkarmştı. Öte yandan Türkiye Haber İş Sendikası, Danıştay'ın yürütmesinin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararına itiraz etti.



  • 1 Kasım 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED