AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Sokak satıcısından baklava almayın

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği: Ucuz baklavalarda Antep fıstığı diye yer fıstığı kullanıyorlar

  • EKONOMİ SERVİSİ
    Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez bir parçası olan baklava ve tatlılara gösterilen rağbet sektör temsilcilerini memnun ediyor. Yoğun talebi karşılamaya çalışan sektör temsilcileri, tüketicileri sokak satıcılarına karşı uyarıyor. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD)Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, araba arkalarında, seyyar tezgahlarda satılan ucuz şekerleme ve tatlıların çoğunluğunda sağlığa zararlı maddeler tespit edildiğini söyledi. Halkın alım gücünün düşmüş olmasından dolayı, bayram ziyaretleri için seyyar tezgahlarda satılan ucuz şekerleme ve tatlılara rağbetin fazla olacağını belirten Mehmet Yıldırım, "Bu şekerleme ve tatlıların çoğu, denetimden uzak ve hijyenle asla bağdaşmayan ortamlarda üretiliyor. Ucuz mal çıkarabilmek için hammadde olarak sağlığa zararlı maddeler kullanılıyor" dedi. Yıldırım, özellikle araba arkalarında satılan ucuz baklavaların sakıncalarına dikkat çekerek, "Baklavada Antep fıstığı diye öğütülmüş yer fıstığı ve bezelye gibi maddeleri boyayıp kullanıyorlar" diye uyarıda bulundu.

    Baklavayı yanlış tanıyorlar

    Sokakta baklava ve diğer tatlı satışlarının toplum sağlığını tehdit etmekle birlikte sektörde haksız rekabeti körüklediğine dikkat çeken Mehmet Yıldırım, "Gerekli şartlara riayet ederek ticari faaliyet yürüten işletmeciyi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Bunun yanında mesleğimizin kalitesinde ciddi düşüşler oluyor. Biz bunu mesleğimize hakaret olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

    Sokaklarda satılan baklavayı satın alan anne babaların bu ürünleri çocuklarına yedirdiklerini hatırlatan Yıldırım, "Gayri sıhhi koşullarda yapılan; kaliteden ve lezzetten uzak sözüm ona bu baklavaları yiyen ülkemizin geleceği çocuklarımız, büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalıyorlar" dedi.

    Sebep yüksek vergiler

    Yüksek vergi oranlarının insanları bu tarz faaliyet yapmaya yönelttiğini iddia eden Mehmet Yıldırım, "Yüksek vergiler bütün sektörlerde olduğu gibi gıda ve tatlı sektöründe büyük handikap oluşturuyor. Hükümet vergi kaçırmanın önüne geçmek için vergi oranlarını makul seviyelere çekmeli" ifadelerini kullandı.

    Ceza çok tahsilat yok

    Devlet, 2004'ün ilk 9 ayında vatandaşa uyguladığı 6 katrilyon 795,3 trilyonluk cezanın, 1 katrilyon 606 trilyon lirasını tahsil etti. Böylece, geçen yıl sözkonusu dönemde cezalardaki tahsilat oranı yüzde 23,6 olarak gerçekleşti. 2005'in 9 aylık döneminde ise vatandaşa kesilen ceza miktarı artarken, bunların toplanabilen bölümü geçen yılın da altında kaldı. Bu yıl Eylül sonu itibariyle 1 katrilyon 171,1 trilyon lira para cezası tahsil edilebildi. Bu şekilde tahsilat oranı da yüzde 14,6 olarak hesaplandı.



  • 1 Kasım 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED