AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Avrupalı uçak firmalarından
Türkiye'ye tam ortaklık teklifi

Bazı ülkelerin yöneticileri imtiyazlı ortaklık formülleri tartışadursun, uçak firmaları Avrupa ortak savaş uçağı Eurofighter projesine Türkiye'nin 5. tam yetkili ortak ülke olarak dahil olmasını istiyor

  • FATMA ADALI / ROMA
    Türkiye'den gelen geniş bir gazeteci grubunu Torino'da ve Roma'da ağırlayan Eurofighter konsorsiyumunun İtalyan ortağı Alenia Aeronautica, Eylül ayı sonunda Ankara'da düzenlenen IDEF 2005 Savunma Sanayileri Fuarı'nda Türkiye'ye yaptığı '5. ortaklık' teklifini bir kez daha yineledi. Türkiye ile İtalya arasında çok eskiye dayanan bir yakınlık ve dostluk olduğunun altını çizen Alenia Aeronautica CEO'su Giovanni Bertolone "daha önce de pek çok alanda pek çok endüstriyel işbirliğini başarı ile gerçekleştiren ülkelerimizin Eurofighter konsorsiyumunda son derece verimli bir ortaklığa imza atacağına inanıyorum" dedi.

    Türkiye ile yeni bir sayfa açılacak

    Türk basın mensupları İtalya'da öncelikle Torino'daki Alenia Aeronautica üretim üssünü gezerek Eurofighter üretim süreci ile ilgili ayrıntılı bilgi aldılar. Daha sonra Roma'ya geçen Türk gazetecilerle Alenia Aeronautica CEO'su Giovanni Bertolone sabah kahvaltısında bir araya geldiler. Bertolone burada yaptığı konuşmada Eylül sonunda Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından geçtiğimiz günlerde ellerine ulaşan 'Bilgi Talebi'nin (Request for Information / RFI) Eurofighter'ın Türkiye'deki geleceği için yepyeni bir sayfa açtığını belirtti. Bertolone 'bu gelişme, çabalarımızın ve işbirliği arayışımızın yanıtsız kalmadığının en kuvvetli göstergesi' dedi.

    Yetkiler ve sorumluluklar ortak

    Eurofighter konsorsiyumu olarak Türkiye'ye yaptıkları teklifin 'tam ortaklık' olduğunu ve bunun diğer dört ortak ülke (İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya) ile aynı hak ve yetkilere sahip olmak anlamına geldiğini söyleyen Bertolone, bu çerçevede Türkiye'nin Eurofighter'ın tüm Kaynak Kodları'na tam erişiminin olacağının ve uçağın belirli bir kısmının tasarım dahil üretimin tam sorumluluğunu (SDR) üstleneceğinin bir kez daha altını çizdi. Ortaklığın sadece bunlardan ibaret olmadığını da belirten Bertolone şöyle devam etti:

    Tek seferlik bir satış süreci değil

    "Uçağın üretilmesinin ardından, Türkiye'nin talep ettiği uçaklarda kullanılacak olan ve Türkiye'nin özel ihtiyaçlarına cevap verecek olan farklı teknolojilerin tasarlanması ve üretilmesinde de Türkiye etkin rol oynayacak. Yani SDR, sadece uçağın üretilmesini değil, operasyonel ömrünü de kapsıyor. Bu da bizim Türkiye'ye yaptığımız teklifin tek seferlik bir satış teklifi değil uzun vadeli bir ortaklık teklifi olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor."

    Türkiye işbirliğine en uygun ülke

    IDEF 2005 sebebiyle Türkiye'de bulunduğu süre boyunca pek çok savunma sanayi üreticisi ile bir araya gelme imkanı bulduğunu söyleyen İtalyan CEO, "şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye'de Eurofighter'ın ortak üretimi için her türlü endüsrtiyel yetkinlik mevcut. Türkiye'ye teklifimizi gönül rahatlığı içinde yapıyoruz" dedi. Ancak, Eurofighter işbirliğinin sadece endüstriyel bir işbirliği olmadığının altını çizen Bertolone sözlerine şöyle devam etti: "Bu işbirliğinin üç ayrı yönü var ve üçü de son derece önemli: Siyasi, askeri ve endüstriyel. Bu üç alanın üçünde de Türkiye'yi bir işbirliğine en uygun ülke olarak görüyoruz ve teklifimizi de bu doğrultuda yapıyoruz. Bu konudaki inancımızın ne kadar sağlam olduğunun en güzel kanıtı IDEF'in düzenlendiği Eylül sonunda dört ortak ülkenin Savunma Sanayi Bakan Yardımcılarının Türkiye'ye gelerek bizim şirket bazında ilettiğimiz teklifi siyasi olarak da iletmeleridir. Eurofighter konsorsiyumu Türkiye'nin en uygun 5. ortak olduğuna inanıyor."

    İşbirliği için daha birçok proje var

    Srular üzerine, Eurofighter Typhoon dışında Alenia Aeronautica'nın içinde bulunduğu diğer projelere ve Alenia'nın bağlı bulunduğu İtalyan Finmeccanica Grubu'nun yatırımlarına da kısaca değinen Bertolone ve Casolini, Eurofighter dışında da Türkiye ile ortak yürütülebilecek projelerin olduğunu belirtti. Bertolone "Alenia Aeronautica olarak aralarında sizlerin de bildiği AMX, Tornado, C273 Spartan ve ATR gibilerinin de olduğu 40'dan fazla programı yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi olan ATR'nin müşterilerinden bir tanesi Türk Deniz Kuvvetleri. Bu alanlarda da işbirliğine açık olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.



  • 1 Kasım 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED