AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ

Finansbank yöneticileri eğitim kampına girdi
Finansbank, genel müdürlük ve şubelerde çalışan yöneticilerine yönelik olarak "Yönetici Geliştirme Programları'' başlattı. Katılımcıların işlerinden ve özel yaşamlarından uzaklaşarak programa tam olarak konsantre olabilmelerinin sağlanması amacıyla eğitimlerin, konaklamalı olarak 3 hafta sürdüğü bildirildi. Eğitimleri, finans sektöründe deneyimli ve bankacılık uygulamalarına hakim dış eğitmenlerin verdiği kaydedildi.

 Borsada bayram tatili 2.5 gün olacak
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), Ramazan Bayramı nedeniyle 2,5 gün işlem olmayacak. Borsa'da 2 Kasım Çarşamba arife günü tek seans yapılacak, bayramın 1. günü ve bayramın 2. günü ise işlem yapılamayacak. Bu arada piyasalar, bayram dolayısıyla kısa sürecek hafta boyunca, daha çok dış piyasalardaki gelişmeleri takip edecek. Piyasalarda Danıştay'ın Telekom'un satışına onay vermesiyle önemli bir tedirginlik nedeni ortadan kalkarken, IMF ile 1. ve 2. gözden geçirmelerin muhtemelen aralık ayında ele alınacak olması sadece belirsizliğin biraz daha ötelenmesi olarak algılanıyor.

 Aselsan'dan 9,5 milyon dolarlık sözleşme
Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Milli Savunma Bakanlığı arasında, Hava Savunma Erken İkaz Komuta Kontrol Sistemi (Herikks D) alımıyla ilgili 9 milyon 570 bin dolarlık sözleşme imzalandığı bildirildi. Aselsan'dan Borsa'ya gönderilen açıklamada, 28 Ekim 2005 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında teslimatların 2007/2008 yıllarında olacağı belirtildi.

 Piliç eti kuş gribini atlatınca zamlandı
Kilosu 2 YTL'ye kadar düşen piliç eti, kuş gribi krizinin atlatılmasından sonra 2.85 YTL'ye yükseldi. Kuş gribi hastalığının görülmesi üzerine piliç eti tüketimi önemli miktarda düşünce kilogram fiyatları da 2 YTL'ye kadar gerilemişti. Satışların canlanması üzerine piliç eti üreticileri de fiyatlarını artırdılar. Banvit kilosu 2 YTL'ye kadar düşen poşette piliçetini 2.7 YTL'ye, Şeker piliç 2.85 YTL'ye, Keskinoğlu ise 2.72 YTL'ye yükseltti. Kilosu 3.5 YTL'ye kadar düşen piliç pirzola 5.2 YTL, göğüs 6.5 YTL oldu. Kanadın kilosu da 2.5 YTL'den 3.3 YTL'ye çıktı.

 İş önlüğü giymemek fesih nedeni
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Konak Belediyesi'ne ait bir çay ocağını kirayla çalıştıran kişinin, personeline iş önlüğü giydirmediği için belediye tarafından kira sözleşmesinin feshedilebileceğini kararlaştırdı. Bozma kararında, şu görüşlere yer verildi: "Kiracı işletmeye açtığı yeri temizlik, sağlık kuralları ve bu konuda konmuş bütün yönetmeliklere uygun olarak çalıştırmak zorundadır. Çalışacak personelin tümü mavi kumaştan yapılan ceket tipindeki sol göğüs üstünde tek, altta iki büyük cep olacak şekilde birer ceket giyecekler ve sol göğüs üstünde adı soyadı yazılı birer rozet takacaklardır' denilmektedir. Akde aykırılığın kiralananın bizzat kullanılması ile ilgili olması gerekir. Davacının iddia ettiği, ihtar ve dava dilekçesinde belirtilen hususların kiralananın bizzat kullanılması ile ilgili bulunmadığından davanın reddi gerekirken, bundan zuhal ile yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir."

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA

     Hazine'nin dış borç faturası ağır
    Önümüzdeki iki yılda toplam 31 milyar 360 milyon dolar dış borç ödenecek. Maliye Bakanlığı'nın Dövizle Ödenecek Konsolide Bütçe Devlet Dış Borçlarına ilişkin verilerine göre, devlet, 2006 yılında 17 milyar 32 milyon dolarlık dış borç ödemesi gerçekleştirecek. Bunun 12 milyar 919 milyon dolarını ana para, 4 milyar 113 milyon dolarını da faiz ödemeleri oluşturacak. 2007 yılında ise 11 milyar 18 milyon doları ana para, 3 milyar 311 milyon doları da faiz olmak üzere 14 milyar 330 milyon dolarlık borç ödemesi yapılacak. Hazine'nin dış borç ödemeleri, 2008 yılından itibaren düşmeye başlayacak. Hazine, 2012 yılından sonra 31 milyar 404 milyon dolar dış borç ödemesinde bulunacak.

     Öğretmen ek ders ücretine destek istedi
    Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Maliye Bakanı Kemal Unatıkan'a mektup göndererek, öğretmenlerin ek ders ücretine zam yapılmasını öngören düzenlemeye destek vermesini talep etti. Açıklamaya göre mektupta, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, öğretmenlerin saati 3 milyon 510 bin lira olan ek ders ücretinin 9 milyon 830 bin liraya çıkarılmasını öngören bir kanun taslağı hazırlayarak, Başbakanlığa gönderdiği kaydedildi.

  • ANKARA

     Dış açık 32 milyar doları aştı
    Türkiye'nin 9 aylık dış ticaret açığı yüzde 26.4 artışla 32.1 milyar dolar oldu. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Eylül ayı itibariyle dış açık 3.6 milyar dolar ile beklentiler dahilinde gerçekleşti. Eylül ayında ihracat yüzde 16.7 artışla 6.6 milyar dolar, ithalat da yüzde 20.6 artışla 10.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Eylül'de ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64.4 düzeyine geriledi. Dokuz aylık dönemde ise ihracat yüzde 17.7 artışla 52.9 milyar dolara çıkarken, ithalat rakamı da yüzde 20.8 artarak 85.1 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 62.2'ye indi.

     ESK bugün toplanıyor
    Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bugün toplanacak. Alınan bilgiye göre, en son 25 Mart 2005'te toplanan konseyin bugünkü toplantısında, sosyal güvenlik reform çalışmaları ele alınacak. Toplantıya, konseyin doğal üyelerinin yanı sıra, TÜSİAD ve MÜSİAD'ın da davet edildiği belirtildi.

     Muhasebeciler iftarda buluştu
    İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Meslekte Birlik Grubu'nun (MBG) geleneksel iftarı, üyelerin yanısıra vergi dairesi müdür ve müdür yardımcıları ile çok sayıda bürokratı biraraya getirdi. Başbakan Erdoğan ve çok sayıda siyasinin de telgraf gönderdiği iftarda söz alan MBG Başkanı Abdülaziz Ural, daha yolun başında olduklarını, başarı için çok çalışmak gerektiğini vurguladı.

     ASİAD ilk genel kurulunu yaptı
    Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD) 1. Olağan Genel Kurulu 28 Ekim 2005 Cuma günü İstanbul Sürmeli Otel'de 200 kişiye verilen iftar yemeğinin ardından yapıldı. Tek listenin yer aldığı kongrede; Yazar ve Türk - Rus Kültür Derneği Başkanı Alev Alatlı, Vatikan İstanbul Temsilcisi George Marowıtch, DEİK / Türk - Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ASİAD Başkanı Ömer Faruk Başaran birer konuşma yaptılar. Ayrıca, ASİAD'ın yurtiçi ve yurtdışında şubeler açması kararlaştırıldı.

     THY'den iç hatlarda fiyat rekabeti
    Türk Hava Yolları'nın (THY), bugünden itibaren iç hat seferlerinde başlatacağı yeni bir uygulama ile yolcularına farklı fiyat alternatifleri sunacağı bildirildi. THY'den yapılan açıklamada, yeni uygulamada, iç hat bilet fiyatlarının "Dinamik Gelir Yönetimi" esasına göre belirleneceği ve yolcuların farklı fiyat seçenekleriyle seyahat edebilecekleri belirtildi. THY'nin "karayolu taşımacılığından vazgeçerek uçakla seyahat etmek isteyen kitlenin talebine duyarsız kalmadığı" belirtilen açıklamada, yeni modelde, biletin erken alınması, gidiş dönüş tarihleri, kalkış saatleri ve yoğun ya da düşük sezon parametrelerin bilet fiyatlarının oluşumunda etkili olacağı kaydedildi. Açıklamada bazı dönemlerde promosyon fiyatlarıyla seyahat etme imkanlarının da sağlanacağı bildirildi.

     Doğalgaza zam akaryakıta indirim yapıldı
    BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğalgaza Ankara'da yüzde 5.02, İstanbul'da ise yüzde 5 oranında zam yaptı. Serbest tüketicilerin kullandığı doğalgaz fiyatları da Ankara ve İstanbul'da yüzde 5.64 oranında arttırıldı. BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, doğalgaz fiyatlarının alım kontratları gereği geriye dönük 6 ayın petrol fiyatlarına göre ayarlandığı belirtilerek, son bir yılda petrolün ortalama varil fiyatının 28 dolardan, 65 dolara yükseldiği hatırlatıldı. Öte yandan benzinler ile düşük kükürtlü motorinin (eurodizel) rafineri çıkış fiyatında, indirime gidildi. İndirimin pompa fiyatlarına benzinlerde yüzde 2.2-yüzde 2.3, düşük kükürtlü motorinde ise yüzde 2 civarında yansıması bekleniyor.

     1000. Volkswagen Touareg sahibini sürprizlerle bekliyor
    Volkswagen Touareg Türkiye pazarına sunulduğu günden bu yana 990 adetlik satış rakamına ulaştı. Türkiye'nin 1000. Touareg'i sürprizleriyle Volkswagen Yetkili Satıcıları'nda sahibini bekliyor. Doğuş Otomotiv, 1000. Touareg'in sahibine tüm bu özelliklerin yanı sıra Volkswagen'in kendisine özel sürpriz imkanı sunuyor.

     Telsim'den faturalara 'CepBirikim' indirimi
    Telsim faturalı hat aboneleri; abonelik yılına, fatura ödeme şekli ve tutarına göre kazanacakları CepBirikim sayesinde faturalarında indirim kazanacak. 1 Birikim'in 1 Ykr (10 bin TL) olarak belirlendiği uygulamada, hat aktif tutulduğu süre boyunca CepBirikimler artıyor.

     Praktiker'den kışa hazırlık bilgileri
    Praktiker Yapı Marketleri, sonbahara girdiğimiz şu günlerde, ev bakımı ve tadilatı ile ilgili müşterilerine çarpıcı bilgiler veriyor. Konutların güvenliği ve enerji tasarrufu için son derece faydalı olan bu bilgiler ücretsiz olarak anlatılıyor.

     En zengin çikolata menüsü Metro'da
    15 yıldır bayramları zengin çeşitleriyle lezzetlendiren METRO Cash & Carry, 150 çeşit çikolata ve şeker çeşitleriyle profesyonel müşterilerine hizmet vererek, Ramazan Bayramı'nı tatlandırıyor.

     Tukaş Keşkül, 'Dünya Yıldızı'
    Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) tarafından her yıl düzenlenen "World Star 2005 - Dünya Yıldızı Ambalaj Yarışması" sonuçlandı. "World Star 2005'e keşkül ürünü ile katılan Tukaş, bu yarışmada da ödül kazandı. Tukaş, ödülünü WPO tarafından Nisan 2006'da Pekin'de yapılacak ödül töreninde alacak.

     Borusan, Türkiye'yi Operatör Challange 2005'e taşıdı
    Caterpillar tarafından sekizincisi düzenlenen Operatör Challenge 2005 yarışmasına, Borusan Makina'nın girişimiyle bu yıl ilk kez Türkiye de katıldı. İspanya'nın Malaga kentinde düzenlenen Operatör Challenge 2005 yarışmasında Türkiye'yi Borusan Makina'nın yıl içinde Türkiye'de düzenlediği bölgesel yarışmalarda birinci olan operatör Veysel Tokar temsil etti.

     Bilişim Telekom'un başına Kirtiş getirildi
    Bir Turkcell Grup şirketi olan Bilişim Telekom A. Ş'ye Genel Müdür olarak Veli Tan Kirtiş atandı. Bilişim Telekom, uzak mesafe telefon görüşmelerinde kuumlara ve bireylere maliyet avantajı sağlamayı hedefliyor.

     Nazardan koruyan stres azaltan tesbihler
    Takı ve aksesuar uzmanı Goldaş'ın, rengârenk taşları ve şık tasarımları ile dikkat çeken Tesbih Koleksiyonu, tesbih tutkunlarının beğenisine sunuldu. Tesbih Koleksiyonu sigarayı bırakmak, stresten kurtulmak, zikir etmek, bileklik ya da ev aksesuarı olarak kullanmak için olsun her kesimden insana hitap ediyor.



  • 1 Kasım 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED