AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Belçika'dan siyasi karar

Türkiye'deki yargı ve adalet sistemine durmaksızın eleştiriler sıralayan Avrupa Birliği'nin başkenti Bürüksel, Sabancı suikastı sanıklarından Fehriye Erdal'ın, Sabancı suikastı gerekçesiyle Belçika'da yargılanmamasına karar verdi

  • BERİVAN ORUÇOĞLU/BRÜKSEL
    Belçika'da Gent Mahkemesi, Sabancı suikastı sanıklarından Fehriye Erdal'ın, Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağına karar verdi. 13 Eylül'de yapılan oturumda tarafları dinleyen mahkeme dün açıkladığı gerekçeli kararında Belçika'nın Türkiye'de işlenmiş suçları yargılama yetkisine sahip olmadığını öne sürdü.

    Tahliye edilebilir

    Gent Mahkemesi'nin 25 sayfalık kararında, Sabancı suikastında kullanılan silahın "tam otomatik" değil, yarı otomatik olması gerekçe gösterilerek konunun Avrupa Terörle Mücadele Sözleşmesi kapsamında olmadığı iddia edildi. Sabancı ailesinin avukatı Fernand Smitz ise kararı temyiz edeceklerini, gerekirse Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. Belçika'yı teröre kucak açmakla suçlayan Sabancı ailesinin avukatları ise Belçika'nın siyasi bir karar aldığına dikkat çekerek uluslararası hukuğun ihlal edildiğini ifade etti. Kararın ardından Sabancı ailesinin avukatlarının Yargıtay'a giderek son itiraz haklarını kullanmaları bekleniyor.

    Erdal'ın Belçika'da işlediği ruhsatsız silah ve sahte pasaport bulundurma suçlarından dolayı yargılanmasına 6 Aralık'ta Bruges Mahkemesi'nde devam edilecek. Ancak hukukçular Erdal'ın daha önce yattığı hapis süresinin, bu suçların cezasını karşıladığı ve Belçika'daki suçlarından dolayı daha fazla hapis yatmasının mümkün gözükmediği için tahliye edilebileceğini belirtiyor.

    Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996'ta öldürülmesi olayının zanlılarından olan Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da Belçika'da Neşe Yıldırım adına düzenlenmiş sahte pasaportla yakalanmıştı.

    Gerekçe ortadan kalktı ama...

    Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş, teröristin siyasi sığınma başvurusunu ise geri çevirmişti. Duruşmada bir yıla yakın hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alınan Erdal, terör örgütü üyesi olmak, silah taşımak, suç örgütü faaliyetlerine katılmak ve sahte kimlik kullanmak ithamlarıyla yargılanıyor. Belçika mahkemelerinin terörist Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlar konusunda yetkili olmadığı sonucu üzerine Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, Gent mahkemesinde temyize gideceğini açıklamıştı. Fehriye Erdal, Türkiye'ye iadesi istendiği dönemde idam cezası olduğu için iade edilmemişti. Kaynaklar, idam cezası kaldırıldığı için, Türkiye'nin yeniden Fehriye Erdal'ın iadesini isteme hakkına sahip olduğuna dikkat çekiyorlar.



  • 1 Kasım 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED