AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Bayrama buruk kutlama

1,5 milyarlık İslam âlemi mübarek Ramazan Bayramı'nı kutlarken, bayrama acılarla giren onbinlerce Pakistanlı depremzede, işgal altındaki Irak ve Filistin halkları toprağa zamansız verdikleri yakınlarının başında gözyaşı döktü

Yaşanan büyük depremin yaralarını saramadan Ramazan bayramına giren Pakistan'ın Keşmir bölgesinde buruk bir mutluluk vardı. 8 Ekim'de yaşanan ve resmi rakamlara göre 73 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından toprağa gömülen binlerce kişi için yakınları gözyaşı döktü. Çocuklarını toprağa veren Keşmirli anneler, bayramın ilk günü toplu mezarların olduğu yerlere giderek kaybettikleri çocuklarına ağladı ve dua etti. Bayrama işgal altında giren Irak'ta da buruk bir mutluluk var. 2003'ten buyana 30 binin üzerinde sivilin öldüğü ülkede, halk bayram nedeniyle yakınlarını anmak için mezarlara akın etti. Bağdat'ta, Necef'te ve bir çok kentte can güvenlik önlemlerinin yeterli olmaması nedeniyle bayram eski coşkusunda kutlanamadı. Bayramda bile çok sayıda saldırı yaşandı. Silahlı kişilerin, Bakuba'daki saldırısında 9 polis öldürüldü.

İç savaşın kurbanları anıldı

Yıllarca iç savaş yaşayan Cezayir'de bayrama, referandum sonrası ilan edilen ulusal afla girildi. Binlerce kişi affedilerk serbest kalırken, iç savaş kurbanlarının evlerinde hüzün vardı. İç savaş sırasında çocuklarını kaybeden Cezayirli anneler her bayram olduğu gibi bu bayram da çocuklarının mezarına giderek dua okudular. 1992 yılında yapılan seçimleri İslami Selamet Cephesi'nin kazanacağının kesinleşmesi üzerine ordunun yönetime el koyduğu Cezayir'de 10 yıl süren iç savaş 150 bin kişinin ölümüne mal olmuştu.

Saraybosna Şehitliği doldu taştı

1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna savaşında hayatını kaybedenler için başkent Saraybosna'da yapılan şehitlik, şehit aileleriyle doldu taştı. Hemen her evden bir kişinin hayatını kaybettiği savaşın ardından devlet başkanı seçilen Bosna'nın bilge kralı Aliya İzzetbegoviç'in mezarı da ziyaretçi akınına uğradı. Filistin'de de son 10 günde yaşanan İsrail saldırıları nedeniyle bayrama diken üstünde girerken, Filistinli anneler de ölen çocuklarını anmak için mezarlara akın etti. 2001 yılında yaşanan Cenin katliamında hayatını kaybeden Filistinliler için Cenin mezarlığında dualar edildi. Filistinliler aynı zamanda eski liderleri Yaser Arafat'ı da unutmadı.



5 Kasım 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED