T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 5 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şener : Herkes küresel rekabetin içerisinde

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, daha ucuz ve kaliteli mal üretemeyenlerin tek kuruşluk mal satamayacağını belirtti.

Şener, MÜSİAD tarafından Zorlu Grand Otel'de düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, bilgiye ulaşma bakımında köyde yaşama ile şehirde yaşama arasında bir fark kalmadığını ifade etti. Şener, ağ toplumunun oluşmaya başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bilgisayara girerek dünyanın her köşesine, her bilgiye çok rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Dünya küçük boydan minik boya dönüşmüştür. Böyle bir dünyada kavramlar, kurallar değişti. Dinamik bir süreç var. Sınırların eski anlamı yok ve her gün her şey değişiyor. Ayakta kalmak için her gün değişiklikleri araştırmak zorundasın. Sermaye, mallar sınır tanımıyor. Herkes küresel rekabetin içerisinde. Eğer daha ucuz ve kaliteli malı üretemiyorsanız, mahallenizde bile tek kuruşluk mal satamazsınız.''

Sermayenin çok büyük bir hızla dolaştığını hatırlatan Şener, şöyle devam etti: ''Sermaye yer küre üzerinde 5 saniye içerisinde 5 tur atar en karlı nere ise gelir orayı kar edeceği alan olarak seçer. Sermaye ilişkileri, yatırım ilişkileri, iş ilişkileri, yeryüzündeki siyasi ilişkileri de belirliyor. Yeryüzündeki siyasi ilişkilerin bundan bağımsız olarak geliştiğini kimse söyleyemez. İşte, Filistin'de, Irak'ta, Lübnan'da işgalciler insanlık dışı, çocuklara, sivillere yönelik katliam görüntülerini ilan ediyorlar, sergiliyorlar. Ama bundan dolayı da hiç geri adım atmıyorlar. Dünya da buna karşı, bunu durdurmak lazımdır cümlesini telaffuz etmekte zorluk çekiyor. Neden? Sadece olaylar siyasi tavır almaktan öte ekonomik ilişkilerde birlikte yürüyor. Eğer ekonomik olarak güçlüyseniz, eğer Türkiye 363 milyar dolarlık milli geliri olan bir ülke değil de 2-3 trilyon dolarlık bir ülke olsaydı, Ortadoğu'da Türkiye ne söyleyecek diye herkes sorardı. Ama ABD, Japonya hep trilyon dolarlarla söyleniyor.''

Bakan Şener, bir ülkenin iyiye gidip gitmediğini anlamak için, o ülkenin verilerinin 180 ülkenin göstergeleri ile kıyaslanması gerektiğini belirterek, ''Bir baz yılı belirlenerek o yıldan sonra bu göstergeler karşılaştırılmalı. Onlara göre daha fazla mesafe alınmışsa iyiye gidiyorsun demektir'' diye konuştu.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat ise konuşmasında, son 4 yılda Türkiye'de ekonomik olarak önemli gelişmeler yaşandığını kaydederek, şunları vurguladı:

''Güçlü bir Türkiye, güçlü bir ekonomi ile güçlü bir ekonomi de ancak güçlü özel sektör ve müteşebbis ile başarılabilir. Son 4 yılın ekonomik büyüme ihracat artışı ve yatırım artışı gibi ekonomide yeniden bir gücü simgeleyen gelişmelerde, Türk özel sektörünün dinamizmi, verimi, önemli bir rol oynamıştır. 83 yılda 59 hükümet değişmiştir. Bazıları kriz üretim merkezi gibi çalışıyor. İstikrar rahatlık bazılarının rahatını bozuyor. Yok Merkez Bankası başkanlığı seçimi, yok uluslararası dalgalanmalar, yok Genelkurmay başkanlığı ataması gibi birçok konularda krizler çıkartılmaya başlandı. 1.5 yıl varken Cumhurbaşkanlığı seçimi gündeme taşındı. Oluşturulmaya çalışılan krizler bir türlü gerçekleşmiyor, inşallah da gerçekleşmeyecek. Ülkesini, halkını, sevenler kriz üretim merkezi gibi çalışmaz.''

Bolat, MÜSİAD olarak erken seçim istemedikleri de belirterek, ''Seçim zamanı geldiği zaman milletimiz en doğru kararı ortaya koyacak'' dedi.

  • (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi