T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 5 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Cezası affedilen kişi nasıl öğretmen olur?

1999 yılında, 657 Sayılı Kanun'un 125. maddesi E-a bendine göre memurluktan çıkarıldım. 5525 sayılı af kapsamına giriyorum. Bu af yasasına göre öğretmenliğe döneceğim... Ben nasıl öğretmen olabilirim?

Almış oldukları cezalar af kapsamına girenler yeniden kamuya dönebilmektedir. 5525 sayılı yasanın uygulamasının nasıl olacağı, Devlet Personel Başkanlığı genelgesinde açıklığa kavuşturulmuştur. Bu genelgeye göre kamu kurumlarına müracaat eden kişilerin talepleri; durumlarına uygun boş kadro veya pozisyon olması, hizmetlerine ihtiyaç duyulması ve bu kadro ve pozisyonlara ait nitelikleri taşımaları kaydıyla, ilgili mevzuatı ve açıktan atama prosedürü çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlarınca değerlendirilecektir.

Bu genelge sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı da bir açıklama yayımlamıştır. Bu açıklamaya göre, cezaları disiplin affı kapsamına girenler, 09-23 Ağustos 2006 tarihleri arasında başvuruları alınacak olan öğretmen atamalarına başvurmalıdır. Memurlar.net'in 50755 nolu haberinde tek tek branş bazında kontenjanlar yer almaktadır.

Kimsesiz teyze memur üzerinden sağlık yardımı alabilir mi?

Kimsesi olmayan ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan bir teyzem var. Ben 30 yaşındayım, beni evlatlık olarak alsa, benim üstümden sağlık hizmetlerinden faydalanabilir mi?

657 sayılı Kanun'a göre, Devlet memurlarının, herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan ve bakmakla yükümlü bulundukları ana baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının tedavi yardımı karşılanmaktadır.

Diğer taraftan, Sayıştay Başkanlığının 6.5.1982 tarihli ve K:No:4203/1 sayılı kararında; memurların üvey annelerinin dahi tedavi yardımından yaralandırılmalarının mümkün olmadığı belirtilmiştir. Buna göre, teyzeniz ancak nüfus kayıtlarında anneniz olarak yer aldığı takdirde sizin sağlık yardımınızdan faydalanabilir. Bunun dışında bir imkan bulunmamaktadır.

Mehil süresi içinde nereden sevk alınır?

Bulunduğum il'den başka bir ile tayinim çıktı. İlişiğimi 18/07/2006 tarihinde kestim. Yeni yerimde göreve başlama tarihime kadar olan süre içerisinde, hasta sevk kağıdı düzenlemem gerekirse, ilişiği kestiğim kurum adına mı yoksa yeni görev yerim adına mı hasta sevk kağıdı düzenlemem gerekir?

Bu konu uygulamada sorunlu bir konudur. Uygulama farklılıklarını gidermekle yükümlü olan Devlet Personel Başkanlığı'nın bu konuya ilişkin bir görüşü ise var mı yok mu bilmiyoruz. Ancak, tüm memurları ilgilendiren bu konunun çözümlenmesi gerekmektedir. 657 sayılı Kanun'un 62'nci maddesine göre memur, atama emrinin kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.

Bunun dışında, soru özelinde başvurabileceğimiz, özel bir kanun maddesi bulunmamaktadır. Ancak şunu söyleyebiliriz: Yukarıda yer verilen 62'nci maddede geçen 15 günlük süre, kanuni izin süresidir. Dolayısıyla ilgililer hakkında izinde olan bir memur için uygulanması gereken prosedürün yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir başka anlatımla, görevden ayrılıp da yeni yerindeki görevine başlamayan memurun sevk kağıdının imzalanmasında yıllık izinde olan memur için uygulanması gereken prosedürün uygulanmalıdır.

Örneğin Ankara'da çalışan bir memurun atamasının İzmir'e çıktığını varsayarsak ve Ankara'dan ilişik kesilmişse ve de memur, 15 günlük mehil müddeti iznini kullandığı sırada Ankara'da hastalanmışsa, bu memurun sevk kağıdı ayrıldığı kurumca veya kendi kurumunun başka bir teşkilatı varsa bu teşkilatça sevk kağıdı düzenlenecektir. Ancak, sağlık harcamaları göreve başlayacağı yerdeki birimi tarafından karşılanacaktır. Ancak, bu konuyla ilgili olarak bir Genelge çıkmasının uygulama birliğinin sağlanması açısından yararlı olacağını düşünüyoruz.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi