T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 5 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yarım asırlık hayal gerçekleşti

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve bölgeye hayat verecek olan Ilısu Barajı ve HES santralinin temeli bugün düzenlenen törenle atıldı.

Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Veysel Eroğlu, projeyi gerçekleştirecek firmaların temsilcileri, iş adamı, bürokrat, milletvekilleri, Deyrulumur Metropoliti Samuel Aktaş ve bölge halkı katıldı.

Ilısu Barajı ve HES projesi, Dicle nehrinin toprak üstü kaynaklarının geliştirilmesine ilişkin çalışmalar doğrultusunda 1954 yılında başlatılmıştı.

Ilısu Barajının finasmanı, yüzde 100 dış kredili olarak Avusturya Vetrch-Finance gmbh bankası tarafından, ''hazine garantili ihracat kredileri ve dış krediler'' girişiminden oluşacak.

Ilısu projesi dünyanın en büyük su projelerinden birisi olan GAP'ın temel projelerinden biri olarak görülüyor. Baraj, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Suriye sınırına yaklaşık 45 kilometre mesafede, Dicle nehri üzerinde inşa edilecek.

Tamamlandığında 1,200 mw kurulu güç ile yılda ortalama 3,8 gwh enerji üretmesi planlanıyor.

Tesis işletmeye alındığında göl hacmi açısından (45 milyon metreküp) Türkiye'nin ikinci, kurulu güç bakımından da dördüncü büyük barajı olacak.

Dicle nehri üzesinde yer alan Ilısu barajı, hidro elektrik enerji üretiminin yanı sıra 120 bin hektar alanın sulanmasına imkan sağlayacak. Barajın Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinin kalkınmasına ve inşaat sürecinde de aileleri ile birlikte 80 bin kişinin geçimine imkan sağlayacağı belirtiliyor.

Barajın tamamlandığı zaman Türkiye ekonomisine yılda 300 milyon dolar katma değer sağlayacağının düşünüldüğü belirtilirken, inşaat sürecinde projenin 600-700 milyon dolar tutarında ticari faaliyet sağlayacağı da ifade ediliyor.

İşe başlama tarihinden itibaren 7 yıl (84) ay içinde tamamlanarak işletmeye alınması planlanan baraj için toplam 1,2 milyar avro kredi temin edileceği belirtiliyor.

Ilısu, Nurol İnşaat önderliğinde Türkiye'den Cengiz İnşaat, Çelikler İnşaat, Almanya'dan Ed. Züblin Ag, İsviçre'den Stucky Limited Avusturya'dan Vatech GMBH CO. tarafından inşa edilecek.

BÖLGEDEKİ TARİHİ ESERLERİN KORUNMASI

Öte yandan Ilısu Barajının inşası nedeniyle, tarihi Hasankeyf Antik kenti ile birlikte Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Batman'a bağlı 199 adet yerleşim yeri sudan etkilenecek.

Hasankeyf Antik Kenti konusunda çalışmaların büyük bir hassasiyetle sürdürüldüğünü belirten DSİ yetkilileri, Hasankeyf Yukarı Şehir Alanı'nda yer alan kültürel varlıkların yüzde 80'inden fazlası Ilısu Projesinin maksimum su kotundan etkilenmediğini, dolayısıyla sular altında kalmayacağını kaydettiler. Yetkililere göre, bu bağlamda Yukarı Şehir'de bulunan onlarca mezar, türbe, höyük, eski kalıntılar ve 4 bin 200 mağara ev Ilısu Baraj gölünden etkilenmeyecek.

Yetkililer, söz konusu bölgenin ''Arkeolojik Park ve Açıkhava Müzesi'' olarak düzenleneceğini ve Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı ile birlikte ''Türkiye'nin ve dünyanın kültür ve turizm cazibe merkezi'' olacağını bildirdiler.

Ilısu Barajı gölünden etkilenecek Aşağı Şehir ve Karşı Şehir Alanı'nda bulunan El Rızk Camii, Koç Camii, Sultan Süleyman Camii, Kızlar Camii, Küçük Camii, Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Köprüsü gibi kültür varlıklarının ise bulundukları konuma yakın bir yerleşimde Türkiye'de ve dünyada bu hususta uzmanlaşmış bir ekip yönetiminde Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınarak yerleştirileceği, bu amaçla 53 milyon dolar ödenek ayrıldığı da kaydedildi.

  • MARDİN/DARGEÇİT (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi