T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 28 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İsrail ordusu Gazze'ye girdi

İsrail Ordusu birlikleri, saat 02.30 sıralarında Gazze Şeridi'ne girdi. Askerler, Refah kentinin doğusundan Gazze Şeridi'ne tanklar ve yoğun topçu ateşi desteğinde girerek ilerlemeye başladı. Askerlerin, havaalanı, Refah kentinin Şouka mahallesi ile sınırdaki Refah Geçiş noktasına doğru ilerledikleri belirtiliyor.

Bu arada, Refah'ın doğusunda 2 şiddetli patlama oldu. Patlamalar bölgedeki binalarda büyük yangınlara neden oldu.

İsrail askerlerinin, Şouka bölgesindeki Filistinlilerden bölgeyi terk etmelerini istediği de bildirildi.

Refah sınırı geçişi ile bölgenin kullanılmayan havaalanındaki tüm Filistinli güvenlik güçlerinden de kara birliklerinin harekatından yaklaşık yarım saat önce bölgeyi boşaltmaları istendi ve her iki bölgedeki tüm Filistinlilerin çekildiği öğrenildi.

İsrail Ordu birliklerinin, tanklar ve yoğun top ateşi eşliğinde Gazze Şeridi'ne güneyden girmesinden sonra ilk çatışmanın, bölgenin kullanılmayan Gazze havaalanı ve çevresinde, Filistinli direnişçilerle İsrail askerleri arasında çıktığı bildirildi.

Gazze'de yayın yapan Şebab radyosu, direnişçilerle askerler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını ve çatışmaların devam ettiğini duyurdu. İsrail tanklarının havaalanına girdiği de belirtiliyor.

Öte yandan, İsrail askerlerinin ilerlediği Refah kentinin Şouka mahallesinin helikopter ve tanklardan açılan ateşlerle bombalandığı, Şouka'daki Filistinlilerin bölgeyi terk ettikleri öğrenildi.

Mahalle sakinlerinin çoğunluğunun Refah'a gittikleri belirtiliyor. Şouka mahallesi, Refah kenti ile Han Yunus kenti arasında yer alıyor.

Ha'aretz gazetesi, Filistin Yönetimi'nden alınan bilgiler doğrultusunda, kaçırılan İsrailli askerin, Han Yunus'ta tutulduğunu yazmıştı. İsrailli asker Gilad Şalit'in (19), kendisini kaçıranlarca başka bir bölgeye götürülebileceği, İsrail askerlerinin bunu önlemek için Gazze Şeridi'nde, kentleri birbirine bağlayan köprüleri bombaladığı, altyapıya ağır hasar verdiği belirtiliyor.

İsrail uçaklarının vurduğu El Mesayrat bölgesindeki elektrik trafosunun yakınında bulunan yakıt depoları da alev aldı.

Gazze itfaiye görevlileri, çıkan yangını güçlükle söndürdü.

"SALDIRI, KAÇIRILAN ASKERİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLABİLİR"

Hamas'ın askeri kanadının sözcüsü, İsrail'in Gazze Şeridi'nde başlattığı operasyonun, kaçırılan İsrailli askerin ölümüne neden olabileceğini bildirdi.

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesinde yayımlanan habere göre, İzzeddin El Kassam Tugayları sözcüsü, İsrail saldırısının kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalid'in ölümüne neden olabileceğini, askerin Gazze'de herhangi bir evde olabileceğini belirtti.

Öte yandan, Ordu Radyosu, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'tan, askerin serbest bırakılması için aracı olmaları çağrısında bulunduğunu bildirdi.

İsrail Ordusu, geçen yıl ağustos ayında Gazze Şeridi'ndeki Yahudi yerleşimlerinin boşaltılmasından 10 ay kadar sonra, ilk kez bölgede bu denli geniş çaplı bir kara operasyonu yapıyor.

İsrail askerleri, geçen aylarda iki tarafı ayıran sınırın birkaç kez Gazze Şeridi tarafına geçerek, bölgede arama-tarama çalışmaları yapmış, ancak askerler sınırın ancak birkaç yüz metre ilerisinin ötesine geçmemiş ve çalışmalarının ardından mevzilerine geri dönmüştü.

GAZZE ŞERİDİ'NDEN İSRAİL'E ROKET SALDIRISI

Öte yandan Gazze Şeridi'nden İsrail'e 4 roket atıldığı bildirildi.

Askeri bir kaynak, roketlerden 3'ünün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Nativ Hasera köyü yakınlarına, diğerininse köye yakın bölgedeki bir tarlaya düştüğünü belirtti.

Olayda ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

ELİEZER: SALDIRININ AMACI İŞGAL DEĞİL

İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail ordu birliklerinin Gazze Şeridi'ne girme amacının, burayı işgal etmek değil, kaçırılan İsrail askerini kurtarmak olduğunu söyledi.

Eliezer, radyoya yaptığı açıklamada, bu sabaha karşı düzenlenen operasyona atıfta bulunarak, "Amacımız (kaçırılan asker) Gilad Şalit'i evine götürmek. Gazze Şeridi'ni yeniden işgal etmeye ya da Filistin halkına acı çektirmeye niyetimiz yok" dedi.

Bakan Eliezer, kaçırılan İsrail askerinin nerede tutulduğunu bulmaya değil, Filistinlilerin onu getirmelerini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

"Hamas'a bağlı teröristlerin liderleri ya da onların emirlerini yerine getirenler arasında ayrım yapmıyoruz. Hiçbir terörist korunamaz" diye konuşan Eliezer, müzakere istediklerini ancak muhatap bulunamaması durumunda teröristlerin teker teker yakalanacağını da kaydetti.

MUHALEFETTEN BAŞBAKAN OLMERT'E DESTEK

İsrail ordusunun "Yaz Yağmurları" operasyonuna İsrail muhalefeti de destek verdi.

Ulusal Birlik-Ulusal Dinci Parti milletvekillerinden Effie Eytam, hükümeti operasyon kararı nedeniyle övdü ve Gazze Şeridinde askeri operasyonu genişletmek gerekirse, muhalefetin hükümetin arkasında olacağını söyledi.

Likud milletvekili Yuval Steinitz de hükümetin, kaçırılan Gilad Şalit adlı İsrailli askeri kurtarmak için verdiği operasyon kararını övgüyle karşıladı ve kararın doğru olduğunu söyledi.

Steinitz, tereddüt döneminin son bulduğunu ve tehditlerin sonuna gelindiğini ümit ettiğini söyledi. Milletvekili, operasyonun, İsrail'in caydırma yeteneğini yeniden canlandıracağını belirtti.

Meclis dışındaki aşırı sağ partilerden Ulusal Yahudi Cephesi Partisi Başkanı Baruh Marzel ise orduyu "Gazze'deki düşmanlardan temizlemeye" çağırdı.

İsrail parlamentosunun (Knesset) Arap partilerinden Birleşik Arap listesi-Ta'al milletvekili Ahmed Tibi ise Gazze Şeridindeki İsrail operasyonunu kınadı ve "Operasyon, kaçırılan askerin de hayatını tehlikeye atıyor" dedi.

Arap partilerinden Hadaş da hükümete askeri operasyonla ilgili gensoru verdi.

Hadaş milletvekili Muhammed Bereke, "Öyle görünüyor ki, askerin serbest bırakılması İsrail için bir öncelik değil" dedi ve harekatın durumu daha da güçleştirebileceğini ifade etti.

İsrail-Filistin barışı için çalışan örgütlerden "Şimdi Barış"ın Genel Sekreteri Yariv Oppenheimer de operasyonun mümkün olduğunca kısa olması gerektiğini belirtti.

Kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in (19) ailesi ise oğullarını kurtarmak için yürütülen operasyonda hiçbir askerin zarar görmemesini temenni etti.

  • KUDÜS (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi