T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 28 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gül: Karşılıklı şantajlar Kıbrıs sorununu çözmez

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, karşılıklı şantajların Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül
Gül, Paris Paktı Girişimi'nin Afganistan'dan kaynaklanan uyuşturucu kaçakçılığının engellenmesi ile ilgili konferans için geldiği Moskova'da, Yunanlı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Kıbrıs ve Türkiye'nin AB sürecini sorması üzerine, "Bunlar inişi çıkışı olan işler. Biz sorumluluklarımızın farkındayız. Reformlar konusunda yaptığımız çok şey var ve yapmaya da devam ediyoruz. AB müktesebatıyla ilgili birçok kanun çıkarıyoruz ve halkları hazırlamak için birçok kültürel program yapıyoruz" dedi.

Reformlar konusunda kararlı olduklarını ve bu konuda halkların hazırlanması gerektiğini ifade eden Gül, şunları kaydetti:

"Kıbrıs bu süreci tıkayacak bir mesele olmamalı. Türkiye olarak biz bunu çözmek için iyi niyetimizi gösteriyoruz ama Kıbrıs meselesi karşılıklı şantajlarla çözülmez. Şantaj yapmak zaten AB ruhuna da aykırı ve AB de böyle bir şey yapmaz. Burada iyi niyetli yaklaşmak lazım. Güven artırıcı önlemleri artırmak lazım. Biz bunu ispatladık. Benim açıkladığım paket aslında güven artırıcı pakettir. Kapsamlı adımların atılmasına gidilmesiyle ilgili bir pakettir. Biz iyi niyetimizi hep gösteriyoruz. Güven artırıcı önlemler ilerletilmeli."

Türk limanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılmasıyla ilgili bir soru üzerine de Gül, "Bir tarafa uygulanan ambargoyu kaldırıp, diğer taraftaki ambargoyu muhafaza etmek AB'nin anlayışı olamaz. Dolayısıyla karşılıklı şantajlarla meseleler hallolmaz. Ama bu meselenin hallolması gerekiyor. Onun için de herkesin üstüne düşen gayreti göstermesi gerekiyor. Bunun için çabalamak lazım" dedi.

Gül, Türkiye'nin Rum kesimiyle neden doğrudan görüşmediği yolundaki bir soru üzerine de, şöyle konuştu:

"Muhatap biz değiliz. Orada konuşacak olan her iki taraftır. Biz Türkiye ve Yunanistan garantör ülkeler olduğumuza göre, bizim de yardımcı olmamız lazım. AB meselenin çözümüne yardımcı olabilir ancak bunun çözümü orada olmaz. Bu BM'de olacaktır. Ümit ediyorum ki Sayın Kofi Annan bazı yeni faaliyetler içinde olabilir. Bizim (ambargoları karşılıklı kaldıralım) dememiz hem AB ruhuna hem de BM Genel Sekreterinin telkinlerine uyar. Ancak şunu da unutmamak lazım, adadaki gerçekler dikkate alınmadan da bir çözüm olmaz. Onun için iyi niyetli olmamız lazım. Birbirimize şantajla sonuca varma çabasından vazgeçmemiz lazım."

GÜL, SOLANA İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI

Bu arada, Dışişleri Bakanı Gül'ün dün akşam AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.

Gül'ün Solana'ya İran temasları hakkında detaylı bilgi verdiği belirtilerek, G-8 toplantıları için bugün Moskova'ya gelecek Solana ile Gül arasında yüz yüze görüşme yapılmasının da planlandığı kaydedildi.

  • MOSKOVA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi