T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 28 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Susurluk Davası'nda zaman aşımı

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller ile Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in de aralarında bulunduğu eski üst düzey yöneticilerin tanıklığına başvurulacak olan Susurluk Davası'nda hukukçular zaman aşımı uyarısı yaptı.

Hukukçular 3 Kasım 1996'da meydana gelen kazanın Susurluk olaylarının başlangıcı olduğunu belirtti ve buradaki zaman aşımının eski TCK uyarınca 5 yıl olduğuna, kesen unsurlar da göz önüne alındığında zamanaşımı üst sınırının yarı oranında artırılarak 7.5 yıl olduğuna işaret etti. Bazı hukuçular ise lehe olan unsur göz önüne alınsa bile eski TCK'nın 102/3 maddesi uyarınca bu sürenin 10 yıl olduğunu dile getirdi.

Susurluk davasında yeni tanıklıklara başvurulacak olması, olayı yeni bir safhaya taşırken, hukukçular zaman aşımına dikkat çekti. Hukukçular, en kötü ihtimalle zaman aşımının 3 Kasım 2006'da dolacağına işaret etti.

Susurluk Davası'nın geçen gün yapılan duruşmasında 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski Başbakan Tansu Çiller, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş'in de aralarında bulunduğu üst düzey yöneticilerinin dinlenmesi yönünde karar çıkması dikkatleri yeniden Susurluk Davasına çevirdi.

Bazı hukukçular 3 Kasım 1996'da meydana gelen kazanın Susurluk olaylarının başlangıcı olduğunu belirttiler.

Buradaki zaman aşımının eski TCK'nın 104'üncü maddesi uyarınca 5 yıl olduğuna, kesen unsurlar da göz önüne alındığında zaman aşımı üst sınırının yarı oranında artırılarak 7.5 yıl olduğuna işaret eden hukukçular, davanın düştüğünü savunurken, bazı hukukçular ise lehe olan unsur göz önüne alınsa bile eski TCK'nın 102/3 maddesi uyarınca bu sürenin 10 yıl olduğunu dile getirdiler. 10 yıllık zaman aşımı süresi göz alındığında bile kısa bir süre kaldığına işaret edildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Susurluk'ta 3 Kasım 1996 tarihinde meydana gelen trafik kazasının ardından ortaya atılan iddialarla ilgili açılan davayı 12 Şubat 2001 tarihinde karara bağlayan İstanbul 6 No'lu DGM, sanıklardan İbrahim Şahin ve Korkut Eken'i, 'Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek' suçundan 6'şar yıl, eski polisler Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Ercan Ersoy ve Ziya Bandırmalıoğlu ile Bucak’ın şoförü Abdülgani Kızılkaya, 'Katliam hükümlüsü' Haluk Kırcı, 'Uluslararası uyuşturucu kaçakçısı' Yaşar Öz, öldürülen kumarhaneci Ömer Lütfü Topal'ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir'i de, 'Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak' suçundan 4'er yıl ağır hapis cezasına mahkum etti.

DGM, tüm sanıklar hakkındaki 'yakalama ve gıyabi tevkif müzekkeresi bulunan kişiyi saklamak veya saklı olduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere derhal haber vermemek' suçunun ise, 4616 sayılı Şartla Salıverilme, Ceza ve Davaların Ertelenmesine İlişkin Yasa uyarınca ertelenmesini kararlaştırdı.

YARGITAY ÖNCE BOZDU, SONRA ONADI

DGM'nin bu kararı, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce 'Bazı sanıkların gizli celsede açıklama yapma istemlerinin kabul edilmemesi ve Ömer Lütfü Topal cinayetine ilişkin dava sürecinin sorulmaması' dikkate alınarak, 'Eksik soruşturma' gerekçesiyle oybirliği ile bozuldu.

Dosya İstanbul DGM'ye gönderilmeden, dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun itirazı üzerine 8. Ceza Dairesi'ne yeniden gönderildi. Yargıtay, esasa ilişkin yaptığı inceleme sonucu, Eken ve Şahin'in 6'şar, diğer 12 sanığın da 4'er yıllık ağır hapis cezalarını onadı. Bu arada, sanıklardan Mustafa Altunok, yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinin ardından lehe olan hükümlerin incelenerek uygulanması için kaldırılan 6 No'lu DGM'nin yerine kurulan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Altunok'un bu talebini kabul eden mahkeme, lehe hükümlerin değerlendirilmesi için 14 kişinin yeniden yargılamasına karar verdi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi