T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 3 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Caferi üzerinden Amerika-İran savaşı

ABD ve İran yeni başbakanın kim olacağı konusunda Irak'ta soğuk bir savaş yürütüyor. İran şimdiki Başbakan İbrahim Caferi'yi yeniden seçtirmek için bastırırken ABD, Talabani'nin yardımcısı Adil Abdulmehdi'yi istiyor

Metin
Mutanoğlu
Irak'ta 2005'in Aralık ayında yapılan seçimleri kazanan Şii Birleşik Irak İttifakı'nın geçtiğimiz ay belirlediği başbakan adayı İbrahim Caferi, ülkede siyasi krize neden oldu. Caferi'nin başbakanlığına karşı gelen ABD yönetimi, Kürtler, Sünni gruplar ve laik Şiileri tek çatı altında toplayarak, ittifakı yeni bir aday sunmaya zorluyor. Şii ittifakının 7 büyük grubu önümüzdeki günlerde yeniden toplanarak ya Caferi ile devam diyecek ve bu şekilde krizi de devam ettirecek, ya da bütün tarafların kabul ettiği yeni bir aday belirleyecek.

ABD-İRAN ÇEKİŞMESİ

İbrahim Caferi'nin seçilip seçilmemesi ABD yönetimi ile Tahran arasındaki soğuk savaşın bir sonucu. Bush yönetimi, İran'a yakınlığıyla bilinen Irak İslami Davet Partisi'nin halihazırdaki başbakanı İbrahim Caferi'nin seçilememesini İran'a karşı bir zafer olarak sayacak. İran ise Şubat ayının ortasında Şii İttifak içinde yapılan oylamada İbrahim Caferi'nin aday olarak çıkması için yoğun çaba gösterdi. Caferi'nin seçilmesiyle ilk raundu İran kazandı. ABD şimdi Kürtler, laik Allavi ve parlamentodaki Sünni grubu yanına çekerek ittifaka geri adım attırmaya çalışıyor.

ABD'nin Caferi'ye karşı olduğu görüşü ilk olarak ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın 18 Şubat'ta Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'yi ziyareti sırasında dile getirildi. Görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Talabani, rahatsızlığını İçişleri ve savunma Bakanlıkları dini gruplara bırakılmamalı yönündeki açıklamasıyla ortaya koydu.

İSTENMEYEN ADAM

Iraklı partiler arasında da İbrahim Caferi'yi isteyenlerin sayısı pek fazla değil. Sünniler, Caferi'nin Başbakan olduğu dönemlerde ağır baskılara maruz kaldıklarını belirterek, gözaltlarında kaybolan kişilerden ve işkencelerden Caferi'yi sorumlu tutuyor. Laik gruplar, Caferi'yi fazla İslamcı bulduklarını belirtiyorlar. Şii ittifakı da Caferi konusunda ikiye bölünmüş durumda. Sadr yanlıları, destek verirken, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi, Adil Abdulmehdi'nin Başbakan olmasını daha çok istiyor. Irak'ta laiklik yanlısı Kürtler Talabani ve Barzani, yeni Irak'a dinin damga vurmasına karşılar. bu yüzden Caferi'nin Başbakanlığına karşı çıkıyorlar. Türkmenler ise Caferi'nin Kerkük konusunda ki tavizsiz tutumundan dolayı sempatiyle bakıyorlar.

Adil Abdulmehdi kimdir?

Liderliğini Abdulaziz el Hekim'in yaptığı Irak'ın en güçlü Şii partisi Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nde ikinci adamı, aynı zamanda Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin yardımcısı. Arap asıllı. Şahin görüşleriyle tanınıyor. Devrik lider Saddam Hüseyin'in suçlu olduğu yönünde yeterli kanıt olduğunu düşünüyor ve derhal idam edilmesi çağrıları yapıyor. Ekonomide serbest piyasa uygulanmasını destekliyor. Fransızcası ve İngilizcesi var. Daha önce çok sayıda araştırma merkezini yönetti. Son olarak Fransa İslam ilimlerini araştırma Merkezi başkanlığı yaptı. 60'lı yıllarda hakkında verilen idam hükmü dolayısıyla 1969'da ülkeden kaçarak Fransa'ya sığındı. ABD işgalinin ardından ise ülkesine geri döndü.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi