T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Krizi fırsata dönüştürdü hedefi erken yakaladı

4 yıl önce yaşanan ekonomik krizi fırsata dönüştüren Koç Holding'in CEO'su Bülent Özaydınlı, Türkiye'nin olumlu bir dönemeçte olduğunu söyledi

Türk ekonomisinin geleceğine umutla bakan Koç Holding, 4 yıl önce yaşanan ekonomik krizleri fırsata dönüştürmeyi başararak ciro ve kârlılık hedeflerine erken ulaştı. Türkiye'nin de olumlu bir dönemeçte olduğuna dikkat çeken Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, en büyük riskin cari açık olduğunu ancak bu açığın da yabancı sermaye girişlerinin sürmesi halinde finansman problemi çıkarmayacağını ileri sürdü. Yeni Türk Lirası'nın değer kazanmasını yabancı sermayenin güven göstergesi olarak değerlendiren Özaydınlı, Danimarka'da başlayıp tüm Avrupa'ya yayılan karikatür krizi ile Türkiye'nin dış politikada ne kadar önemli bir konumda olduğunun da ortaya çıktığını söyledi.

SERMAYE GİRİŞİ SÜRECEK

Koç Holding'in Nakkaştepe'deki merkezinde 14. kez gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Özaydınlı müzakere sürecinin etkisinin Türkiye'de de görüldüğünü ve 2004 yılında 2.7 milyar dolar olan yabancı doğrudan sermaye girişinin geçen sene 9 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. Özaydınlı yabancı sermayenin Çek Cumhuriyeti'nin toplam gelirindeki payının yüzde 39, Polonya ve Macaristan'da ise yüzde 33 olduğuna işaret ederek, Türkiye'deki yüzde 8'lik oranın ise büyüme potansiyelini ortaya koyduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisinin son günlerdeki en önemli gündemi olan döviz kurlarına da değinen Özaydınlı, mevcut durumda Türk Lirası'nın güçlü konumunu devam ettirmesini beklediklerini ifade etti. "Koç Grubu olarak Türkiye'nin olumlu bir dönemeçte olduğunu düşünüyoruz" diyen Özaydınlı, pekçok yerde yatırm yapma imkanı varken, yatırımı Türkiye'de yapmalarının ülke geleceğine güvendklerinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Özaydınlı, 2010 için öngörülen 18.7 milyar dolarlık konsolide ciro hedefine 2005 yılında ulaştıklarını, bu yıl 36 milyar dolar ciro hedeflediklerini söyledi.

Topluluğun 2005 yılı amortisman ve vergi öncesi kârının 1.5 milyar dolar olduğunu belirten Özaydınlı, bu yıl kârlılığı yüzde 100 artırarak 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Özaydınlı, 2005'te satın almalar da dahil olmak üzere 2.8 milyar dolar yatırım yapıldığını, 2006'da bunun 6 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.

Hedefimiz global oyunculuk

Bülend Özaydınlı, dünyanın en büyük 200 şirketi listesine de hedeflediklerinden 10 yıl önce gireceklerini belirtti. Özaydınlı, 2010 yılı için hedefledikleri konsolide ciro rakamını 2005'te yakaladıklarını, 36 milyar dolar olan 2006 konsolide ciro beklentilerinin ise 2015 için hedefledikleri düzeyin üzerinde olduğunu belirterek, ''Bu sonuçla, dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girme hedefimizi, planlanandan 10 sene önce gerçekleştirceğız" dedi. Arçelik'in 1 milyar Euro'yu aşan cirosuyla Avrupa'nın dördüncü büyük şirketi olduğunu kaydeden Özaydınlı, Beko'nun Türkiye'de üretime geçeceğini ve kapasitenin yıllık 700 bin adet olacağını söyledi. Özaydınlı, Migros ve Tansaş'ın faaliyetlerine kendi isimleriyle devam edeceğini belirtti.

TÜPRAŞ'ta iptal beklemiyoruz

TÜPRAŞ'ta yargı kararının 25 Nisan'da esastan görüşüleceğini hatırlatan Özaydınlı, "Hukuka saygılıyız ve şu an bekleme dönemindeyiz. Ancak yargı sürecini herkesin beklemesi gerekir. Üretime sekte verecek yasal olmayan eylemlere geçilmemesi doğru olacaktır" diye konuştu. Özaydınlı, Tüpraş ihalesinde iptal kararı bekleyip beklemedikleri sorusunu "Tek kelime ile; beklemiyoruz" diye cevapladı. Danıştay'ın kendisine yapılan iptal başvurusunu reddettiğini de hatırlatan Özaydınlı, "Hem de bu karar 5-0'lık bir karardır. İhalenin tamamlanmasından sonra ortaya çıkan karar da temyiz aşamasında 5-0'lık kararın iptalinden ibarettir" dedi.

IMF ile ilişkilerimiz sorunsuz sürmeli

Türkiye'nin en büyük risk faktörünün cari açık olduğunu söyleyen Koç Holding CEO'su Özaydınlı, "Açığın finansmanı doğrudan yabancı sermaye yatırımlarıyla sağlanabilir. Sermaye girişiyle bu açığın finansmanında problem yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Açığın azaltılması için güven ve istikrar ortamı korunmalı ve yapısal önlemler alınmalı" diye konuştu. Önümüzdeki dönemde belirleyici olacak unsurlardan birisinin de mali disiplin olduğunu belirten Özaydınlı, IMF ile ilişkilerin sorunsuz sürdürülmesi ve reformlarının yapılması gerektiğini kaydetti.

Formula1 ile ilgiliyiz

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülend Özaydınlı, Formula 1 pisti İstanbul Park'ın işletmesi için yapılacak ihaleye ilgili bir soru üzerine ''Şirketlerimizin ilgisi var'' dedi. 2006 yılındaki enerji dağıtım ve doğal gaz dağıtım ihaleleriyle de ilgileneceklerini ifade eden Özaydınlı, elektrik dağıtım ihalelerinin daha önemli olduğunu söyledi. Özaydınlı, Koç-Ata-Sancak Besi A.Ş.'deki ortaklığa ise yakında son vereceklerini kaydetti.

  • EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi