T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 3 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Model ülkeyiz, etkilemez

Dışişleri Bakanı Gül, işgal güçlerinin Irak'tan çekilmesi durumunda, İran'ın Irak ve Türkiye'ye rejim ihracı yapacağı yönünde bir sözü olmadığını belirterek, "Model olan Türkiye başka bir ülkenin rejiminden etkilenmez" dedi

Dışişleri Bakanı Gül, koalisyon güçlerinin Irak'tan çıkması halinde, "İran damgalı İslam'ın önce Irak'a sonra da Türkiye'ye sızmasını kimse engelleyemez'' dediğine yönelik iddiaları yalanladı. Bakan Gül, Türkiye'nin bölgede bir "model ülke" olduğunu belirterek, "Böyle bir ülkenin başka bir ülkenin rejiminden etkileneceğini düşünmek bile yanlıştır" dedi.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cyril Svoboda'nın 16 Şubat'ta Gül ile yaptığı görüşmenin ardından söylediği iddia edilen sözler üzerine Gül, Türkiye gibi kendisini çevresine model olarak gösteren bir ülkenin başka bir ülkenin rejiminden etkilenmesini düşünmenin yanlış olduğunu söyledi. Gül, "Hele hele bunları benim ağzımdan çıkmış gibi söylemek çok çok yanlıştır'' dedi. Gül, Madrid'e hareketinden önce Eserboğa'da Svoboda'nın, "kamuoyuna açıkça söyleyemez" sözlerine de "Bakın açık açık söylüyorum" diyerek şu yanıtı verdi:

"Türkiye'nin rejiminin İran'dan etkilenebileceği, İran'ın Türkiye'ye rejim satabileceği türünden söylemler doğru değildir. Böyle bir ülkenin başka ülkenin rejiminden etkilenmesi söz konusu değil. Türkiye'nin kendi rejim modelini çevresine örnek gösterdiğini bütün bölge bilmektedir" dedi.

GAZETELERE ELEŞTİRİ

Gül, Çek bakanla yapılan görüşmelerin zaptına baktırdığını da belirterek haberin kesinlikle doğru olmadığını söyledi. Irak'ta düzen sağlanmadan koalisyon güçlerinin birden çekilmesinin büyük bir boşluk yaratacağını kaydeden Gül, "Bunlar saklı gizli şeyler değil. Ama yine bana atfen söylenen, diğer cümleler, kesinlikle doğru değildir" dedi.

Gül, konuşmanın Çek Dışişleri Bakanı'nın ağzından duyulmuş olmadığını, başkalarına söylenmiş, oradan da bir Amerikan haber ajansı tarafından yazılmış olduğunu belirterek, "Bunu tutup da böyle bir iddiayı manşetlere taşımak, iyi bir gazetecilik değildir. Gazetecilik bunların gerçeğini ortaya çıkartmak, teyit etmektir" dedi. Gül, haberle ilgili olarak kendisine soru sorulmamasını da eleştirdi ve bu yöntemin "bulvar gazeteciliği" gibi başka bir gazetecilik stili de olabileceğini söyledi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    Eurocopter'i yerinde inceledi

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Monaco'daki temaslarının ardından helikopterle geldiği Marsilya yakınlarındaki Eurocopter fabrikasında incelemelerde bulundu. Başbakan Erdoğan, Alman-Fransız üretimi Eurocopter helikopterleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ziyarette yaptığı açıklamada, Eurocopter ile birlikte Rus, Güney Afrika ve İtalyan helikopter üreticilerinin tekliflerini değerlendirdiklerini belirterek, "Teknik olarak en iyisini ve en hesaplısını seçeceğiz" dedi. Gönül, taarruz helikopterleriyle ilgili ihaleyi, Haziran veya Temmuz aylarında sonuçlandırmayı planladıklarını söyledi. Gönül, ihalede Türkiye'nin göz önüne aldığı diğer bir unsurun ise teknoloji transferi olduğunu söyledi. Türkiye ilk etapta 2 milyara dolara 30-50 taarruz helikopteri alacak.

    Çek Bakan'dan İran yalanlaması

    Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cyril Svoboda, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesinin içeriğine ilişkin "Chatham House" toplantısında Gül'ün İran'la ilgili söylediği belirtilen ifadeleri kullanmadığını açıkladı. Madrid'de bulunan Dışişleri Bakanı Gül, kendisini arayan Çek Dışişleri Bakanı Svoboda ile bir telefon görüşmesi yaptı. Çek Dışişleri Bakanı Svoboda, bir süre önce Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Gül ile görüşmesinin içeriğine ilişkin olarak "bugün (dün) Türk basınında çıkan ifadeleri 'Chatham House' toplantısında kesinlikle kullanmadığını'' söyledi. Bu durumdan büyük bir üzüntü duyduğunu belirten Svoboda, Türk Büyükelçiliği'ne konuyla ilgili bilgi verildiğini belirtti. Çek büyükelçisi Eva Filipi de basında Bakan Gül'e atfedilen İran'la ilgili sözlerle ilgili olarak "Ben görüşmedeydim. Gül öyle bir şey demedi" dedi.

  • DUYGU GÜVENÇ/ANKARA


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi