T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 5 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hayaller ve gerçekler Cenevre'de buluştu

Bu yıl 76. kez kapılarını otomobil severlere açan Cenevre Otomobil Fuarı'nda 260 firma, yeni modellerinin yanı sıra sıradışı, hayal gücünü zorlayan konsept otomobilleriyle büyük ilgi görüyor

Harun
Bahçıvan

Oto Park
Bu yıl 2 Mart'ta 76. kez kapılarını açan Cenevre Otomobil Fuarı, otomotiv endüstrisinin önde gelen oyuncuları için hem yeni modelleri tanıttı hem de teknolojik anlamda ulaştıkları noktayı sergileyerek rakiplerine adeta nisbet yaptılar. 30 ülkeden 260 firma katıldığı fuar, ulusal fuar olarak 101 yıllık bir geçmişe sahip ve Avrupa kıtasının en önemli fuarlarından biri olma özelliğini taşıyor. Uluslararası anlamda ise bu yıl 76. kez kapılarını otomobilseverlere açan fuar 12 Mart 2006 tarihine kadar arasında ziyaretçiler tarafından görülebilecek.

KONSEPTLERE BÜYÜK İLGİ

114 bin metrekarelik alanda 30 ülkeden 260 firmanın 900 marka ile modellerini sergilediği fuarda, yeni modellerin yanı sıra, sıra dışı konsept modeller ve bu konseptlerden seri üretime geçen otomobiller de sergileniyor. Fuarda özellikle konsept otomobiller büyük ilgi topluyor. Çünkü, konsept otomobiller bazen tasarımcıların sıradışılığını yansıtsa da aynı zamanda sektörün yönünü ve gelecekte ulaşmayı hedeflediği noktayı ortaya koyuyor. Eskiden konsept olarak sunulan birçok otomobilin, tüketicilerden olumlu not aldığında çok da beklemeden seri üretime geçtiği de bir başka gerçek.

Yeni modellerin ve teknolojilerin de sergilendiği fuarda, bu yıl otomobil üreticileri lüks segmentte yer alacak yeni modellere ağırlık veriyorlar. Özellikle Avrupalı üreticiler, Amerika'da doğan SUV segmentinden sonra büyük bir gelişme gösteren Crossover segmenti ile 4 kapılı coupe tarzındaki konseptlerle fuarda kendilerini gösteriyorlar. Seri üretime geçecek 30 farklı modelin de ilk kez otomobilseverlerle buluştuğu fuarda teknolojik özellikleri ile dikkat çeken 15 yeni konsept otomobil de sergileniyor.

ZİYARETÇİ AKINI BEKLENİYOR

100 yıl önce 17 bin 500 kişiyi ağırlayan ve geçen yıl yaklaşık 800 bin kişinin ziyaret ettiği Cenevre Otomobil Fuarı'nı bu yıl bir milyona yakın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Çok sayıda etkinliğin gerçekleştirileceği fuarda yılın Cabrio otomobili de seçilecek. Fuarda Ford, Audi, Alfa Romeo, Fiat, Hyundai, Mercedes, Volvo, Renault, Maserati, Porcshe, Mitsubishive Volkswagen gibi dünyanın önde gelen otomobil üreticileri modellerini sergileyecek.

Performans canavarı Lamborghini

Murcielago Coupe'nin Cenevre'deki tanıtımına Lamborghini'nin Ceo'su Stephan Winkelmann da (solda) katıldı. 640 beygir gücünde 6,5 litrelik yeni motora terfi eden Lamborghini Murcielago'nun LP640 serisi fuarda büyük ilgi gördü. 320 km maximum hız yapan ve 100 km hıza sadece 3,4 saniyede ulaşan bu performans arabası, piyasada 320 bin dolarlık etiket taşıyor.

Peugeot 207 ile satışları katlayacak

Cenevre Otomobil Fuarı'nda açıklamalarda bulunan Frederic Saint-Geors, 2005'te Peugeot'un pazar payının gerilediğini, ancak, Mayıs ayında Türkiye'de satışa sunulması planlanan 207 modelinin Peugeot'a yeniden güç kazandıracağını söyledi. 2007'de dünyada 500 bin adet 207 satmayı öngördüklerini belirten Geors, Türkiye'deki satışlarını da 207 ile birlikte ikiye katlayacaklarını belirtti. Geors, 206 Sedan modelinin de bu yıl içinde Türkiye'de satışa sunulacağını kaydetti.

360 derecelik manevra kabiliyeti!

Japon otomobil devi Nissan, Cenevre Fuarı'nda manevrayı kolaylaştıracak ve özellikle geri gitmeyi gereksiz kılacak şekilde kabini 360 derece dönebilen konsept otomobili Pivo'yu tanıttı. Nissan'ın lityum bataryayla donattığı elektrikli konsept aracı Pivo, saatte 80 km hıza ulaşabiliyor. Üç kişi taşıyabilen otomobilin sürücüsü iki yolcunun ortasına oturuyor.

2,7 metre uzunluğundaki Pivo, dört tekerlek üzerine oturtulmuş bir yumurtaya benziyor ve kabinin durumuna göre bir yönden diğerine bağımsızca gidebiliyor. Aracın ayrıca kör noktaları tespit edebilmesi için dört kamerası bulunuyor.

Duygu ve dinamizm Yeni SL'de birleşti

SL efsanesi yeni motor seçenekleri ile artık daha fazla güç ve sürüş zevki sunuyor. SL serisinde yeni geliştirilen 5.5 cc'lik V8 motoru ile SL 500, 285 kW/388 hp güç, 530 Nm tork üretiyor ve 0'dan 100 km/h'a 5.4 saniyede ulaşıyor. Bir önceki modele göre yüzde 26 artan performansına rağmen, 100 km'de ortalama 12.2 litre olan yakıt tüketimi değişmedi.

Saab, Aero X ile kanatlandı

Cenevre Fuarı'nın ilgi çeken konseptlerinden Saab Aero X'in geleceğin tasarım yönelimlerini keşfetmek amaçlı kurgulanan yenilikçi özellikleri geleneksel yaklaşımları kırıyor. Aero X'in kapıları veya A sütunları yok. Çünkü Saab Aero X sahip ancak bir hava aracında görebileceğiniz bir kokpit kanopisine sahip. 180 derece görüş açısı sağlayan Aero X kabine giriş ve çıkışı da kolaylaştırıyor. 400 beygir gücündeki çift turbo BioPower V6 motoru yakıt olarak çevresel sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan Bioetanol kullanıyor.

Tramontana büyüledi

A.D. Tramontana'nın orijinal tasarımlı son hali de fuarın ilgi çeken modellerinden. Müşteri talebine göre diazyn edilebilme özelliği bulunan otomobilde merkezi V12 ikili turbo motoru bulunuyor. Araç, 500 beygir gücünde. Güvenliği ön planda bulunan Tramontana'nun şasesi ve gövdesi karbon fibreden yapılmış. Aracın muhtemel kazaya karşı şokları emecek 8 ayrı bölgesi bulunuyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi