T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 5 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İstanbul'a Mekke usulü tünel

İstanbul'da önümüzdeki günlerde başlayacak olan "7 tepeye 7 tünel" isimli 78 km'lik 32 tünelin yapımı projesinde dağlık bir alana kurulan Mekke'deki tünel projelerinden esinlenildi.

İstanbul'da önümüzdeki günlerde başlayacak olan "7 Tepeye 7 Tünel" isimli 78 km'lik 32 tünel projesinde dağlık bir alana kurulan Mekke şehrindeki tünel projelerinden esinlenildi.

Şehrin altındaki tüneller Mekke'deki kilometrelerce tüneller gibi 'köstebek' diye tabir edilen günde 40 metre kazı yapabilen TBM (Tunnel Boring Machines, tünel açma makinası) ismi verilen dev makinelerle yerleşim birimlerine zarar verilmeden delinecek. Trafiğin aksamaması için de açık kazı yapılmayacak.

Büyükşehir Belediyesi İstanbul'da tünelleri açacak olan 50 metre büyüklüğündeki yaklaşık 15 milyon Euro değerindeki makineleri satın almak yerine müteahhit firmadan şartnamesi istenerek ihaleye çıkacak. Türkiye'de bu tür dev matkapları kullanan Yapı Merkezi, Alarko, STFA gibi birkaç firma bulunuyor. Günde 40 metre kazabilen 50 metre boyundaki dev makinalar her türlü zeminde kullanılabiliyor.

İLK TÜNEL DOLMABAHÇE'YE

Trafik sorununun çözümü için hazırlanan 3 aşamalı olarak 9.5 milyar dolara Avrupa yakasında 19, Anadolu yakasında 7 tünel açılacak. İlk tünel İnönü Stadı ile Dolapdere arasında olacak. 1080 metre uzunluğundaki projenin 2.5 milyar dolara mal olması ve 2008'de tamamlanması bekleniyor. Tünele stadın yanından girilecek ve Dolapdere'den çıkılacak. Buradan da başka bir tünelle Piyalepaşa'ya çıkılacak, Piyalepaşa'dan da yine yeni bir tünelle Kağıthane'ye geçilebilecek. 1480 metre Dolmabahçe-Fulya tüneli, bin 950 metre Fulya-Yıldız, bin 280 metre Yıldız-Ortaköy, 2 bin 230 metre Fulya-Levazım, 3 bin 500 metre Levazım-Armutlu, 4 bin 670 metre Armutlu-Tarabya, 2 bin 500 metre Çayırbaşı-Sarıyer, 2 bin 261 metre Bebek-Baltalimanı, bin 948 metre Baltalimanı-İstinye, 4 bin 350 metre Samatya-Davutpaşa, 4 bin 400 metre Bahçelievler-Davutpaşa 2 bin 960 metre Bahçelievler-Çobançeşme, 8 bin 890 metre Bahçelievler-K.Çekmece, 5 bin 800 metre Davutpaşa-Eyüp, bin 550 metre Kağıthane-Halilpaşa, 1540 metre Hasköy-Taşkızak, bin 500 metre Tophane-Şişhane-İplikçi, bin 150 metre Piyalepaşa-Dolapdere, 920 metre Kadıköy-Kuşdili , bin 115 metre Harem-Ahmediye, 576 metre Ahmediye-Üsküdar, bin 300 metre Üsküdar-Kuzguncuk, 1050 metre Kuzguncuk-Beylerbeyi, 2 bin 100 metre Çengelköy-Vaniköy, bin 200 metre Vaniköy-Göksu ve bin 115 metre uzunlukta Harem-Ahmediye tünelleri yapılacak. Makineleri getirecek firmanın henüz netleşmediğini belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş, "Bu makinenin en az bir kilometrelik yerlere girmesinde fayda var. Kilometreden az tünellerde bu makineyi kullanmak ekonomik olmaz" dedi.

Planlama ofisi neden by-pass edildi

Mimar ve şehir plancıları, belediyenin tünel projelerine büyük tepki gösteriyor. Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci, İstanbul Metropalitan Merkezi'nin (İMP) dünyanın en önemli planlama ofislerinden biri olduğunu, bütün üniversitelerden önemli hocaların, kente hizmet duygusuyla orada görev aldığını, ancak böyle bir proje hayata geçirilirken bu ofise ya da hocalardan hiçbirine sorulmadığını söyledi. Ekinci, "Haydarpaşa, Galataport, Dubai Kuleleri, 3. Köprü ve şimdi de karayolu tünelleri. Bunların hepsi, İstanbul'un metropol ölçekli planlaması bittikten sonra, planlamaya uygunsa düşünülmesi gereken proje olduğu halde İMP'ye by pass uygulandı" dedi. Ekinci, "Paralar raylı sistem ve toplu taşıma için harcanmalı. Karayolunun sonu yok. İstanbul'un altını köstebek gibi oyamazsınız" dedi.

Bu proje Bedrettin Dalan'ındı

Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Nurhan, İstanbul'a yapılacak bu tür büyük çaplı yatırımların, ne getip götüreceği konusunun masaya yatırılıp, uzmanlarınca irdelenmesi gerektiğini söyledi. Tünellerin fizibilite çalışmalarının nasıl ve nerede yapıldığı hakkında konunun uzmanlarının hiçbir bilgisi olmadığını belirten Nurhan, "Bu konudan, İstanbul'un master planını yapan Metropolitan Planlama Merkezi'nde görevli hocalarımızın bilgisi yok. Beşiktaş'ın altından geçen proje, Bedrettin Dalan'ın belediye başkanlığı döneminde gündeme gelmişti. Doğru olmadığı o zaman da vurgulanmıştı. Bu, 3. Köprü benzeri bir konu. Trafiği çözeceğiz diye, rant amaçlı yatırımlar bunlar. Bu kadar hızlı yapılması çok yanlış. Birtakım sorunlar varsa yatırım yapmak gerekir. Ama bütün bilim adamları yanlış diyorsa, bunda diretmek ne denli doğru. Şu anki rakamlar afaki şeyler" dedi.

Metro ve karayoldan 4'te 1 daha ucuz

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da tünel yolların İstanbul ulaşımını rahatlatacak dev bir proje olduğunu ve İstanbul'un topografik yapısının buna çok müsait olduğunu söyledi. Topbaş şöyle konuştu: "32 tünel inşa edilecek. Tepeleri delip geçeceğiz. Trafik rahatlayacak. Tünel yolların metrekare maliyeti, 10-15 milyon dolar iken metronun maliyeti 50-60 milyon dolardır. Yani maliyet 4'te 1 daha düşüktür. Yollar açılınca kamulaştırmadan da kurtulacağız. Şayet aynı yerde bir yol açmaya kalkışsak, en az metro fiyatları kadar ödeme yapmamız gerekiyordu. Dolmabahçe'den Dolapdere'ye metro yapılmayacağını bilmeleri gerekir. Dünya kentleri bu sorunu tünelle aşmış. Mekke, Zürih, buna en basit örnek. Metroda en fazla 2.5 meyil olmalı, tünelde bu yok"


Kadıköy'de kadın renkleri

8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle ilk büyük eylem Kadıköy'de yapıldı. Emekçi Kadınlar Derneği ve Ezilenlerin Sosyalist Platformu tarafından organize edilen mitinge çoğurluğu kadın yaklaşık bin kişi katıldı. 8 Mart öncesinde resmi ilk mitingin düzenlendiği Kadıköy'de polis, geceden itibaren geniş güvenlik önlemleri aldı. Saat 13.00'te Haydarpaşa'da toplanarak kortej oluşturan kadınlar ilginç görüntüler oluşturdu. Grubun en önünde yer alan bazı genç kızların tencereleri davul olarak kullanıdğı görüldü. Tencerelere, "Kadına yönelik şiddete hayır" ve "Mutfakları değil dünyayı istiyoruz" şeklinde sloganlar yazan kadınlar, çatal ve kaşıklarla tempo tuttu.

  • MURAT PALAVAR / İSTANBUL


    Fatih pazarında Çin'e savaş açtı

    Fatma Çelen, 3 sene önce kocasını kaybetti ve Karabük'ten 3 çocuğu ile İstanbul'a abisinin yanına yerleşti. Fatma Çelen, geçimi için pazarda tezgah açtı. Fatih Belediyesi tarafından organize edilen takı ve tasarım kurslarına giden Fatma Çelen, bir sene aldığı eğitimin üzerine boncuklardan kolye, küpe, bileklik ve bilezik yapmaya ve bunları satarak geçimini sağlamaya başladı. Ancak yaşadığı en büyük sıkıntı, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz takılarla mücadelesi oldu. Çin malları çok ucuza geliyor ve insanlar kalitesiz bu ürünleri satın alıyorlardı. Fatma Çelen en sonunda dayanamadı ve Çin mallarını protesto edecek bir pankart hazırlayarak Çarşamba Pazarı'nda açtığı tezgahın arkasına astı. Fatma Çelen'in hazırladığı pankartın sloganı da bir hayli ilginç "Çin işi değildir Türk işi bunu yapan bir kişi Fatma Ablanız."


    Büyükçekmece'de plaka ağacı

    Yoğun kar yağışı döneminde Büyükçekmece genelinde araçlardan düşen plakaları sahiplerine iade edilebilmek için Büyükçekmece Belediyesi yol kenarlarında buldukları plakaları teşhir ediyor. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, "Kar felaketlerinden sonra ilçe genelinde yüzlerce araç plakalarını eriyen karların altından başta E5 olmak üzere yollardan topluyoruz. Belediye personelimizin topladığı bu plakalar ilçemizin en yoğun caddesinde teşhir edilerek sahiplerine ulaştırılıyor" dedi. Büyükçekmece güzergahında araç plakalarını kaybedenlerin Büyükçekmece Belediyesi'ni aramalarını öneren Akgün: "Kayıp plakaların yeniden çıkarılması hem pahalı hem de zaman alan bir çalışmadır. Amacımız vatandaşlarımızı bu sıkıntıdan kurtarmak" şeklinde konuştu.

  • OKTAY MEHMET / İSTANBUL


    Marmara-Avşa seferleri 18 martta

    İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) İstanbul-Marmara Adası-Avşa seferleri, 18 Mart'ta başlayacak. Her yıl yaz sezonunda düzenlediği deniz otobüsü seferleriyle Avşa ve Marmara Adası'na önemli sayıda yolcu taşıyan İDO, "Tekirdağ" feribotu ve "Mavi Marmara" yolcu gemisiyle gerçekleştireceği ada seferlerini erken başlatacak. Yoğun yolcu talebi ve Marmara Adası Belediye Başkanlığı'nın yazılı başvurusu üzerine 18 Mart-11 Haziran tarihleri arasında hafta sonları yapılacak Sarayburnu kalkışlı seferler, Cumartesi günleri gidiş, Pazar günleri dönüş şeklinde olacak. İstanbul-Marmara Adası-Avşa seferlerinde tam yolcu bileti 20, indirimli yolcu bileti 15, motosiklet 20, otomobil bilet fiyatı da 60 YTL olarak uygulanacak.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi