T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 18 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

4 bin Iraklı ateş altında

Önceki gün Samarra'ya 'son üç yılın en büyük hava saldırısını' düzenleyen ABD ordusu, şehir dışındaki köylere bomba yağdırıyor. Yeni Şafak'ın ulaştığı Samarra halkı, 4 bin kişinin yaşadığı köylerde can kaybının resmi açıklamadan fazla olabileceğini söyledi

Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin Irak birliklerinin desteğinde Samarra kentinde direnişçilere karşı önceki gün başlattığı geniş kapsamlı hava saldırısı sürüyor. Ancak ABD ordusundan yapılan açıklamada iki gündür süren kuşatmada tek bir direnişçinin bile ele geçirilemediği belirtildi. 2003 yılından bu yana düzenlenen en büyük saldırı için ABD'nin 101. Hava İndirme Tümeni'ne bağlı 600 asker ve 800 Iraklı askerin önemli bölümü, Samarra'ya Chinook ağır nakliye helikopterleri ve Black Hawk helikopterleriyle taşındı. ABD ordusuna bağlı Apache taarruz helikopterleri de hedeflerin vurulması ve diğer helikopterlerin korunması amacıyla saldırıda yer aldı. Saldırıya ayrıca 200 zırhlı araç destek veriyor.

'DİRENİŞÇİLERLE KARŞILAŞMADIK'

Saldırıda şimdiye kadar 48 kişi gözaltına alındı, 6 yerde silah bulundu. Ancak, direnişçilerle çatışma çıkmadı. ABD'nin 101. Hava İndirme Tümeni'nden Binbaşı John Calahan, "Direnişçilerle karşılaşma olmadı" dedi. Ortadoğu'dan sorumlu ABD Merkez Kuvvetleri'nin komutanı Orgeneral John Abizaid de, harekatın boyutunun çok geniş olmadığına işaret etti.

SİVİLLERE SALDIRMAYIN

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise, saldırıyla ilgili olarak, olası sivil kayıplar konusunda uyarıda bulundu. HRW'nin askeri uzmanı Marc Garlasco, "Genellikle Amerikan bombaları Irak'a düştüğünde bunun bedelini siviller yaşamlarıyla ödüyor. Amerikan ordusu, geçmişte yanlış istihbarat üzerine üst düzey liderleri hedef alan saldırılar başlatmıştı ve Iraklı sivillerin bulunduğu bölgelerde misket bombası kullanmıştı'' ifadesini kullandı. Öte yandan Küba hükümetide yaptığı açıklamayla ABD'nin saldırılarını kınadı.

5 ABD ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Irak'ta, önceki gün ve dün 5 ABD askerinin öldüğü bildirildi. Irak polisi, başkent Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Mikdadiye kasabasında bir polis kontrol noktası yakınına yerleştirilen mayının patlaması sonucu 4 ABD askerinin öldüğünü, 4 ABD askerininin yaralandığını açıkladı. Samarra'da da bir ABD askeri öldrüldü.

  • WASHINGTON

    Samarra'ya giriş-çıkışlar yasak

    Samarra'nın 15 kilometre kuzeyindeki köylerde gerçekleşen saldırılar nedeniyle kente giriş çıkışlar da yasaklandı. Bölgede Irak ordusu sıkı güvenlik önlemleri alarak, direnişçilerin Samarra kent merkezine girişlerini engellemeye çalışıyor. Samarra, Sünni Üçgeni olarak ifade edilen ve direnişin en güçlü olduğu bölge içinde kalıyor. Son büyük saldırı 2004 yılında, yine aynı bölgedeki Felluce'ye düzenlenmişti. Bu arada saldırıya yönelik sert eleştiriler geliyor. Sünni siyasetçi Salih el Mutlak, "Amerikan kuvvetleri Iraklıların siyasi çözümü seçip meclisin ilk oturumunu dört gözle beklediği bir anda askeri çözüme yönelmek gibi anlamsız hareketlerle bizi şaşırtıyor" diye konuştu.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi