T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 26 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Danıştay camilerin tek gelirini de kesti

Danıştay , Hazine arazisi üzerindeki camilere ait dükkan, büro gibi ticari ünitelerin Hazine tarafından ihale usulüyle işlettirilmesini kararlaştırdı. Bu karar zaten az olan cami gelirlerinin tamamen kesilmesine neden olacak

Behçet
Güngör
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Hazine taşınmazları üzerine dernekler tarafından yaptırılan camilerdeki ticari ünite gelirlerinin bir bölümünün Hazine'ye bir bölümünün de cami giderlerinde kullanılmak kaydıyla ilgili dernek tarafından işletilmesi veya işlettirilmesini öngören Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün ilgili yazısının yürütmesini durdurdu. Buna göre, Hazine arazisi üzerindeki camilerin altında bulunan dükkan ve bürolar Hazine tarafından ihale usulüyle kiraya verilecek. Kararın camilerin gelirlerini tamamen ortada kaldıracağını ifade eden Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, cami ihtiyaçlarını karşılamak için imamların dilenci durumuna düşeceklerini savundu.

DERNEKLER İŞLETİYORDU

Milli Emlak Genel Müdürlüğü 3 Ocak 2005 tarihli yazısında, Hazine'ye ait taşınmazlar üzerinde bulunan ve cami yaptırma veya yaşatma dernekleri tarafından yaptırılan camilerin müştemilatını oluşturan ticari ünitelerden (dükkan, büro vs.) elde edilen gelirin yüzde 30'unun Hazine'ye ödenmesi ve geriye kalan yüzde 70'inin de cami giderlerinin karşılanmasında kullanılması kaydıyla ilgili cami yaptırma veya yaşatma derneği tarafından işletilmesi veya işlettirilmesinin uygun olacağını bildirmişti. Ehli-Beyt Camii Derneği, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün ilgili yazısına dayanarak Eczacı Seçkin Göloğlu'ndan kira artışı isteyince, Göloğlu bunu yargıya taşıdı. Davayı inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, oy birliği ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün söz konusu genel yazısının yürütmesini durdurdu. Kurul Hazine'nin özel mülkiyetindeki bir yerin; satış ve kiraya verme hakkının üçüncü kişilere devredilemeyeceğine dikkat çekildi. Bu arada hazineye ait camilerin dışındaki camiler, dernekleri tarafından işletiliyor ve buradan elde edilen gelirler cami ihtiyaçlarına harcanıyor.

  • ANKARA

    İmamlar dilenciliğe zorlanıyor

    Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, bu kararın zaten çok az olan cami gelirlerinin tamamen ortadan kaldıracağını ifade etti. Yıldız, camilerin birçok ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, "Temizlik, elektrik, su gibi masraflarının karşılanması gerekir. Mesela caminin ses düzeni bozulduğunda 1 ile 4 milyar arasında masraf çıkıyor. Derneğin tüm gelirlerini keserseniz bu masrafları kim karşılar" diye dert yandı. Yıldız, cami ihtiyaçlarının karşılanması için ödenek ayrılmadığını da hatırlatarak, "Şimdi ihtiyac olduğunda imam Hazine'ye yazı mı yazacak? Hadi yazdı diyelim. Yazınca Hazine kaç ayda döner" dedi. Camilerin ihtiyaçları olduğunda imamların sessiz kalamayacağını da vurgulayan Yıldız, "İmamlar camilerin ihtiyaçlarını nasıl giderecek? Cemaatten para isteyerek. Yani imamlar camilerde dilencilik yapacak. İmamlardan istenilen budur" diye konuştu.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi