T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 26 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sezer niyet okudu

Merkez Bankası Başkanlığı için kararnamesi Köşk'e gönderilen Adnan Büyükdeniz'e Sezer'den veto geldi. Medyanın günlerdir "eşi başörtülü" diye yazdığı Büyükdeniz, "Karara saygı duyuyorum" dedi.

Devlette görev almak için liyakat yerine insanların özel yaşamları adeta 'kriter' haline getirildi. Kişinin eğitimi, birikimi, başarıları göz kamaştıracak düzeyde de olsa, Türkiye'de bir değer taşımıyor. Bunların yerine, atanacak bürokratın eşinin başörtülü olup olmadığı, aile yapısı, çevresi önplana çıkarılmaya başlandı.

Süreyya Serdengeçti'den boşalan Merkez Bankası Başkanlığı için önce Erdem Başçı'nın adı geçti, kararnamesinin Köşk'te olduğu, ancak eşi başörtülü olduğu için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesi gerektiği yönünde günlerce yayın yapıldı, anamuhalefet partisi CHP tarafından sert eleştiriler yapıldı. Kararnamede Başçı'nın değil, Adnan Büyükdeniz'in adının olduğunun ortaya çıkmasıyla bu kez, aynı kampanya, aynı gerekçelerle onun aleyhine yürütüldü. Sonunda Cumhurbaşkanı, hiçbir gerekçe göstermeden Büyükdeniz'in atama kararını onaylamadı ve dosyayı hükümete iade etti.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Merkez Bankası Başkanlığı hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararnamesi, Cumhurbaşkanlığı Makamı tarafından uygun görülmediği gerekçesiyle onaylanmamıştır. Merkez Bankası Başkanlığı'na Adnan Büyükdeniz'in, Başkan Yardımcılığına ise Mehmet Şimşek ve Birol Aydemir'in atanması yönünde Cumhurbaşkanlığı'nın onayına sunulan Bakanlar Kurulu Kararnamesi, 23 Mart 2006 tarihinde iade edilmiştirî denildi.

3 SENARYO

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan veto kararı üzerine yaptığı açıklamada, "Bakanlar Kurulu olarak aramızda kararlaştırıp yeni adayımızı göndereceğiz'' dedi. Hükümet çevrelerinde halen Merkez Bankası Başkanlığını vekaleten yürüten Erdem Başçı'nın kararnamesinin hazırlanarak asaleten atanması için Sezer'e sunulacağı belirtiliyor. Veto edilmesi durumunda ise Başçı'nın görevini vekaleten sürdüreceği ifade ediliyor. Başçı formülünün dışında ise başkanlık için isimleri geçen Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün isimleri üzerinde duruluyor.

BAŞÇI'NIN İSMİ TEKRAR ÖN PLANA ÇIKIYOR

Merkez Bankası eski Başkanı Serdengeçti'nin emekliye ayrılmasının ardından Merkez Bankası başkanlığı için Erdem Başçı'nın ismi hep birinci planda oldu. Hatta Merkez Bankası başkanlığı için köşke gönderilen kararnamede Başçı'nın isminin olduğuna dair haberler günlerce gazetelerde yer aldı. Ancak, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Başçı adına bir kararnamenin olmadığını kaydetti. Bu açıklamanın ardından Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz ismi ön plana çıktı. Büyükdeniz'in kararnamesinin köşkte olduğu kesinleşmesine karşın, kararnamenin veto edileceği ve Başçı'nın başkanlığı vekaleten yürütüleceği senaryosu gündemden düşmedi.

  • SONGÜL SELVİ-BİLAL ÇETİN-YUSUF SAHİCİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi