T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 21 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hamileliğin sıkıntısına göğüs germeyi bilmeli

Bebek sahibi olmanın temeli olan hamilelik, anne adayına bu süreçte mutluluk yaşattığı gibi, pek çok sıkıntı da verebiliyor. Anne adayı bu sıkıntıların üstesinden gelebilmeli

Anne adayı hamilelik döneminde artan hormonlarından dolayı baş ağrısından bulantılara, sindirim sistemi rahatsızlıklarından lekelere kadar birçok değişim yaşayabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün, hamilelik döneminin başlangıcından itibaren anne adayını pek çok sıkıntının beklediğini ve bu sıkıntılara göğüs germesi gerektiğini söyledi. İyigün hamilelikte anne adayını bekleyen sıkıntıları ve vücudunda nasıl değişim yaşandığını şöyle anlattı:

Kabızlık: Hamilelerin çoğu kabızlıktan şikayet eder. Çünkü kabızlık artışı bağırsak kasılmalarını engellemektedir. Bir diğeri ise hamilelik nedeniyle salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının etkisiyle bağırsağın anestezik etki göstermesidir.

Bulantı: Bu rahatsızlıkların sebebi plasenta'nın üretmiş olduğu olağanüstü miktarda östrojen hormonuna midenin toleransının yetersiz oluşudur. Bulantıları azaltmak için yataktan hızla kalkmaktan kaçınmalıdır. Bulantı anında bir kaç dakika uzanıp bir bardak su içmek ve sonra ayağa kalkmak gerekir.

NE YEDİĞİNİZİN ÇOK ÖNEMİ VAR

Aşırı salya: Bazen, ilk 3 aylık dönemde bulantılara yoğun bir şekilde salya salgılama eşlik eder. Fakat çoğu zaman salya salgılama adetin gecikmesinden sonra 3 hafta içinde başlar ve hamileliğin sonuna kadar sürer. Hamile bayanlar sürekli salya salgılarlar. İlk zamanlarda amidon bakımından zengin olan besinlerden uzak olmak ya da hepsinden az miktarda almak gerekir. Bu besinler: patates, mısır, buğday, pirinç gibi besinlerdir.

ASPRİN KESİNLİKLE KULLANMAYIN

Baş ağrıları: Baş ağrıları, hamileliğin ilk dönemlerinde kan akışındaki değişiklikler sonucunda bir çeşit kan basıncına bağlı olarak meydana gelir. Paracetamol (asprin kullanılmamalı) ağrıyı dindirmektedir. Bununla birlikte en iyisi uzman bir doktorun önerisini almaktır.

Hamilelik lekeleri: Hamileler yaz aylarında güneşten korunmalıdırlar.

Hemoroid: Plasenta tarafından üretilen hormonlar toplar damarların rectum'un iç yüzeyinde toplanmasını sağlar, bu da hemoroid'e neden olur. Hemoroidler özellikle doğumun son aylarına doğru, doğum anında, doğumun ardından ilerleyen günlerde kendini gösterir. Hemoroidlerden kaçınmak ve tedavi olmak için kabızlığa karşı mücadele edilmelidir.

Mide yanması: Hamileler önlem olarak akşam yemeğini uyumadan önce erken bir saatte yemelidir. Yemekler günde 4-5 öğün şeklinde bölümlere ayrılmalı ve özellikle asitli yiyeceklerden (sirke, domates, turunçgiller) uzak durulmalıdır.

Bacaklarda ağırlık hissi: Kan akışı geçişinin zor olduğu yerlerde hoş olmayan ağrılar meydana gelir. Bacak ağrısı ve bileklerde ödem oluştuğunda acıları dindirmek için mümkün olan sıklıkla dinlenilmeli, yatakta ayaklar yükseltilmeli, bacaklar soğuk suyla yıkanmalı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi