T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 22 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ağrı kesiciler ağrıyı kesmiyor!

Başağrısı nedeniyle sık ağrı kesici kullanımı, ağrı kesicilere bağlı bir başağrısının gelişmesine yol açıyor ve var olan ağrının tedavisini güçleştiriyor. Bir müddet sonra da başka rahatsızlıklara neden oluyor

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Aybars Akkor, baş ağrısı nedeniyle sık ağrı kesici kullanmanın bir müddet sonra ağrı kesicilere bağlı başağrısına yol açarak mevcut tedaviyi güçleştirdiğini ve başka hastalıklara neden olduğunu söyledi. Akkor, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan başağrısının, kendi başına bir hastalık olabildiği gibi (migren), kanama veya tümör ağrıları gibi başka hastalıkların öncü belirtisi de olabildiğini bu nedenle, başağrılarında doğru ve etkili ayırıcı tanının önemli olduğunu vurguladı. Akkor, "Çünkü ağrıdan kurtulmak için kullanılan ağrı kesiciler başağrısını gideriyor ama ağrının nedenini ortadan kaldırmıyor. Başı ağrıyan kişiler genellikle yakın çevrelerindeki kişilerin önerdiği ilaçları kullanıyor. Oysa bunun birçok sakıncası var. Başağrısı nedeniyle sık ağrı kesici kullanımı bir müddet sonra ağrı kesicilere bağlı bir ağrının gelişmesine yol açabiliyor" diye konuştu.

DOKTORA SORMADAN İLAÇ KULLANMAYIN

Aybars Akkor, ilaçların doktorların belirttiği şekilde alınmasını tavsiye ederek, söylenildiği gibi alınmasına rağmen ilaç başağrısını gidermiyorsa doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi. Akkor, "Hiçbir zaman dozu arttırmamak hastanın yararına. Kalıcı yan etkiler farkedildiğinde ise hemen doktora başvurulmalı" şeklinde konuştu. Akkor yeni bir tedaviye başlamadan önce alınan diğer ilaçların, varsa rahatsızlıkların doktora bildirilmesi gerektiğini, hamile veya hamile kalmayı planlayanların, yeni bir tedaviye başlamadan önce durumunu doktoruna söylemesi gerektiğini dile getirdi.

EN ÖNEMLİ NEDEN BOYUN DÜZLEŞMESİ

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doktor Aybars Akkor, başağrılarının en büyük nedeninin boyunda gerginlik de denen boyun düzleşmesi olduğunu söyledi. Uzmanlık alanı bel ve boyun olan Akkor, boyun düzleşmesini engellemek için stresten kaçınmak, sırt üstü yüzmek, uzun süre bilgisayar başında oturmamak ve öne eğik çalışmak gerektiğini dile getirdi. Doktor Akkor, başağrısını tetikleyen diğer nedenlerin beyindeki damarların genişlemesi ve damar kenarına yapılan basınç olduğunu, bunun nedeninin de soğuk içecekler, alkollü içecekler, buzlu yiyecekler, kafein, gürültü ve ışık değişiklikleri olduğunu ifade etti.

Başağrısının çeşitleri var

Başağrısının da değişik tipleri olduğunu belirten Akkor, bunları şöyle sıralıyor: "Migren, gerilim başağrısı, küme başağrısı, kafa travmalarına bağlı başağrıları, damarsal kökenli başağrıları, yapısal lezyon olmayan başağrıları, bazı ilaçların kullanılması ile oluşan başağrıları, beyin içi hastalıklara bağlı başağrıları, bazı metabolik hastalıklar esnasında oluşan başağrıları, boyundan kaynaklanan ağrılar, Göz, kulak, sinüzit, diş, yüz kökenli ağrılar, kranial sinir nevraljileri, sistemik enfeksiyonlarda görülen başağrıları."

  • SEDA BAŞTUĞ / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi