T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 23 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sivilceler başa bela!

Estetik problemden daha çok bir hastalık olan sivilcenin, ciltteki gözeneklerin tıkanmasından kaynaklandığını belirten Dr. Kutlubay, sık ortaya çıkan bu sorun için hekime başvurmak gerektiğini söylüyor

Özellikle gençlerin problemi olan akne, bir diğer adıyla 'ergenlik sivilcesi', her 100 kişiden 85'inin hayatının bir döneminde görülüyor. Bu orana bakıldığında çok sık ortaya çıkan bu cilt sorunu, zamanla kendiliğinden geçer. Ancak geriye kalan 15'inde ise tedavisi güç bir hal alır. Akne hayati önemi olmamakla birlikte, estetik açıdan önemli sorunlar oluşturur, hatta psikolojik bozukluklara yol açar. 'Akne'nin; kıl ve yağ bezi ünitesinin iltihabik bir hastalığı olduğunu ifade eden Türkiye Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Zekayi Kutlubay, normalde bu bezlerin salgıladığı yağın, deri yüzeyine çıkarak atılması gerektiğini vurguluyor. Uzm. Dr. Kutlubay, "Ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar, bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel sebebi bu tıkanmadır. Akne tedavisinde harici ürünlerle veya ağızdan antibiyotiklerle beklenen düzeyde iyileşme sağlanamıyorsa iş dermatologlara düşer. Tedavi sırasında hekimin öneri ve uyarıları mutlaka sıkı sıkıya izlenmelidir" şeklinde konuştu.

Akneyi neler etkiler?

Güneş banyosu akneyi azaltır mı?

Güneş banyosu genelde akne için yararlıdır. Ancak hastaların % 20'sinde kötüleşme gözlenir, bunun nedeni rutubetli bölgelerde bulunma ve fazla terleme dolayısıyla cildin gözeneklerinin daha çok kapanmasıdır.

Diyet uygulamak yararlı mı?

Beslenme biçiminin akneyi etkilediğine ilişkin bilimsel bir kanıt yoktur. Bazı hastalar bu nedenle çikolata ve yağlı yiyeceklerden kaçınır. Bu yaklaşım sağlık açısından genel olarak yararlıdır ancak akneyi kötüleştirmez.

Belli meslekler bu problemi etkiler mi?

Nemli ortamlarda yapılan işler akneyi kötüleştirir.

Seyrek yıkanma akneyi kötüleştirir mi?

Akne bir tür enfeksiyon değildir, bu nedenle seyrek yıkanma akneyi etkilemez.

Sivilceler sıkmaktan dolayı etkilenir mi?

Aknenin sıkılarak temizlenmesi önerilmez. Sıkma sonucu enfeksiyon yayılabilir. Özellikle cerahat derinde ise, onu çıkartmak için kuvvetle sıkmak daha derine kaçmasına ve daha uzun süre daha büyük boyutta devam etmesine, hatta yara izi bırakmasına neden olur.

Sivilceler ergenlik boyunca devam eder mi?

Klinik (tedavi gerektiren) akneli hastaların çoğunluğunda bu problem 25 yaşına dek ortadan kalkar, ancak küçük bir kısmında (kadınlarda % 5 erkeklerde % 1) akne 40 yaşına dek sürebilir.

Makyaj cildi kötüleştirir mi?

Bazı makyaj malzemelerinin akneyi kötüleştirdiğine dair kanıtlar var. Bununla birlikte herhangi bir genelleme yapmak oldukça zordur. Akneli hastalara yağlı olmayan malzemelerle ve olabildiğince kısa süreli makyaj yapmaları önerilir.

Doğum kontrol hapları akneyi etkiler mi?

Hamile kalmayı önleyici nitelikteki herhangi bir doğum kontrol hapı akneyi etkilemez. Akneyi önleyici nitelikte bir doğum kontrol hapının hem östrojen hem de antiandrojen içermesi gerekir.

Hamilelik akneyi etkiler mi?

Hamileliğin akne üzerindeki etkileri değişiktir. Bazen iyileşme bazen de kötüleşme söz konusu olabilir, ancak hastaların büyük çoğunluğunda durum değişmeden kalır.

Tedaviye ne kadar süreyle devam edilmeli?

Unutulmamalıdır ki akne yetişkinlerin aylar hatta yıllar süren bir problemidir. Yüzeysel tedaviler ve tekrarlanan antibiyotik tedavisi oldukça uzun zaman alabilir.

Akne yalnızca fiziksel etkileri olan bir rahatsızlık mıdır?

Hastaların pek çoğu tarafından akne öncelikli olarak fiziksel bir rahatsızlık olarak algılanır. Buna karşın akne, duyguları da büyük ölçüde etkileyebilir.

YAN ETKİLERİ GEÇİCİ

Aknenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Kutlubay, "Sivilce iyileşmez" önyargısının hastayı umutsuzluğa götürdüğünü anlattı. Kutlubay, şöyle devam etti: "Başarı, iyi bir hasta-hekim diyaloguyla olur. Sivilceler, derin yerleşmiş alanlarda iz bırakır ve tedaviye cevap verme yönünden daha da inatçıdır. Akne yavaş iyileşir, tedaviyle ikinci ayın sonunda % 30-40, altı ayın sonunda % 80-90 iyileşme beklenir. Tedavi sırasında deride bazı tahriş belirtileri, yani kızarma, kepeklenme ve soyulma gibi yan etkiler olabilir. Bunlar geçici olup tedavi sürdürüldükçe azalacaktır."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi