T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 28 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Guardian: Baybaşin, İngiliz gümrüğü muhbiriydi

İngiliz Guardian gazetesi, bir dönem PKK'ya da maddi destek verdiği iddia edilen Kürt kökenli mafya babası Hüseyin Baybaşin'in İngiliz gümrüğü için muhbirlik yaptığını yazdı.

İngiliz Guardian gazetesi, bir dönem PKK'ya da maddi destek verdiği iddia edilen Kürt kökenli mafya babası Hüseyin Baybaşin'in İngiliz gümrüğü için muhbirlik yaptığını yazdı.

İngiltere'de ofislerine yerleştirilen gizli kamera ile aylarca izlenen daha sonra da adeta filmlerdeki gibi bir operasyonla ele geçirilen Baybaşinler'in İngiltere'deki bağlantıları araştırılıyor. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, bir dönem İngiliz eroin trafiğinin yüzde 90'ını kontrol ettiği belirtilen Baybaşinler'in nasıl olup da İngiltere'de rahatça barındırıldıklarını sorguladı.

Konuya oldukça geniş yer veren gazete, aşiretin siyasiler ve istihbarat örgütleri ile de ilişkisi olduğunun iddia edildiğini belirtti.

Hüseyin Baybaşin'in Afganistan gelen uyuşturucuyu Diyarbakır Lice'de işlediği ve oradan kolaylıkla Avrupa'ya dağıttığını belirten gazete, Baybaşin aşiretinin pek çok erkek üyesinin de uzun suç kayıtları olduğunu aktardı.

"PKK'YA MADDİ YARDIMDA BULUNUYORLARDI"

Hüseyin Baybaşin'in sorgusunda kendini "uluslararası suç adamı" olarak gösterdiği belirtilen haberde, Baybaşinler'in hem Türk yetkililere hem de terör örgütü PKK'ya para verdikleri ifade edildi. Haberde Hüseyin Baybaşin'in "Bir elimde silah diğer elimde diplomatik pasaportla geziyordum" dediği belirtildi.

Baybaşinler ile ilgili bir türlü yanıtlanamayan sorular olduğunu belirten Guardian, bu soruların en büyüğünün "Baybaşinler'in ve onlarla ilişkili diğer suç gruplarının niçin 1990'ların ortalarında İngiltere'ye yerleşmelerine izin verildiği" sorusu olduğunu aktardı.

İNGİLİZ İSTİHBARAT SERVİSİ BAĞLANTISI İDDİASI

Bu konuda pek çok varsayım olduğu dile getirilen haberde, Baybaşinler'in İngiliz istihbarat servisi MI5 ile bağlantıda olduklarının iddia edildiğini belirtti. Haberde MI5'in Baybaşinler üzerinden Londra'daki Kürtleri ve onların PKK bağlantısını yakından izlediğini ifade edildi.

Baybaşinler'in bazı yabancı istihbarat servisleri için çalıştığı iddialarına yer verilen haberde, "MI5'in 7 Temmuz saldırıları üzerinden Baybaşinler'den yardım istediğine inanmak için gerekçeler var. Hüseyin Baybaşin'e yakın isimler ise İspanyol ve Hollandalı istihbarat servislerinin Baybaşinler'den yardım istediğini söyledi. Bir keresinde de Rus istihbaratı Londra'ya gelerek Baybaşinler'den İstanbul'da yaşayan iki Çeçen'e suikast için yardım istediği ve bu isteğin reddedildiği iddia edildi" ifadeleri yer aldı.

"İNGİLİZ GÜMRÜĞÜNÜN MUHBİRİYDİ"

Guardian, gazetenin Hüseyin Baybaşin ile İngiliz Gümrüğü arasındaki bağlantıları gösteren bazı belgelere ulaştığını belirtti. Gazete, Baybaşin'in İngiliz Gümrüğü için muhbirlik yaptığını karşılığında da "Türkiye'de tehlikede olabilecek çete üyelerinin İngiltere'ye alındığını" belirtti.

Gazete, Baybaşin'in Londra Tower Bridge yakınlarında bir otelde İngiliz Gümrük yetkilileri ile ilk görüşmesini 90'ların ortalarında gerçekleştirdiğini öne sürdü.

DERİN DEVLETİ VE SUSURLUK'U ANLATMIŞ

Guardian, Baybaşinler'in Türkiye'deki derin devlet konusunda da İngiltere'ye bilgi verdiği, İngilizleri özellikle uyuşturucu trafiğine karışan siyasi, polis yetkilileri ve istihbarat görevlileri konusunda bilgilendirdiğini ifade etti.

Gazete, Hüseyin Baybaşin'in 1996 yılı Kasım ayında yaşanan Susurluk skandalı konusunda da İngiltere'ye geniş biçimde bilgi verdiğini belirtti. Haberde, aynı dönemde bir Alman mahkemesinin, dönemin Başbakan yardımcısı Tansu Çiller'i "uyuşturucu kaçakçılarını korumakla suçladığı ve bu iddianın iki ülke arasında diplomatik sıkıntılara neden olduğu" hatırlatıldı.

"TÜRK BÜYÜKELÇİLİKLERİ VE NATO'DAKİ TÜRKLERDEN YARDIM ALDIK"

Hüseyin Baybaşin'in sorgusu sırasında ilginç bilgiler de verdiğine deyinen Guardian, Baybaşin'in Avrupa'da uyuşturucu kaçakçılığı sırasında Türk Büyükelçilikleri ve Belçika'daki NATO karargahında bulunan Türk askeri yetkililerinden yardım aldıklarını iddia ettiğini aktardı.

Baybaşinler'in İngiliz siyasiler ile de bağlantıya geçtiği ifade edilen haberde, İngliz milletvekili Tony McNulty'nin kocasını görmekte zorlanan Hüseyin Baybaşin'in eşine yardım ettiği belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde Abdullah Baybaşin'in ofisini 8 aylık bir gizli kamera takibi ardından yapılan operasyonda "bombacılar" olarak bilnen ve Londra'da yaşayan Kürt ve Türklerden zorla para alan çetenin üyeleri ile Abdullah Baybaşin yakalanmıştı.

Çetenin 10 üyesi şantaj ve silahlı saldırıdan 15 yıla kadar 6 üyesi de eroin bulundurmaktan 9 yıla kadar hapis cezası almıştı. Abdullah Baybaşin hakkında kararın ise Cuma günü verilmesi bekleniyor.

  • LONDRA(ANKA)

     GÜNÜN FIRSATI
    Ayrıntılı bilgi almak için hemen tıklayın! ART 2020 Ekmek Robotu
    EKMEĞİNİZİ EVİNİZDE KENDİNİZ YAPIN!
    Çeşit çeşit ekmekler daha ucuz, daha temiz, daha leziz ve sıcacık bir şekilde sizin mutfağınızda...
    Ürünle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın!

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi