T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 29 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İKB, Türkiye'den mühendis istiyor

İTO Başkanı Yalçıntaş, "İslam Kalkınma Bankası'nda çalışan 900 nitelikli personelin sadece 4'ü Türk. Kredi verecek mühendis Fransız ise malzeme Fransa'dan geliyor" dedi

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Katar, Dubai ve Umman ile başlattığı Körfez açılımı 24-28 Mart tarihleri arasında yapılan Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde ziyareti ile noktalandı.

Yaklaşık 60 kişilik işadamıyla Cidde Ticaret ve Sanayi Odası, İslam Kalkınma Bankası ve Arabistan'ın patronlar kulübü Minaret Business Association gibi kuruluşları ziyaret eden İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, hükümetin bu ülkelerle ticaretin geliştirilmesi için daha fazla gayret göstermesi gerektiğini söyledi. 1975'te faaliyete geçen ve Türkiye'nin 7 büyük ortağından olduğu İslam Kalkınma Bankası'nın 56 ülkenin sermayesine katıldığı İslam ülkelerine bugüne kadar çoğu hibe olan 41 milyar dolarlık kredi kullandırdığını hatırlatan Yalçıntaş, Türkiye'nin bankada yüzde 8 sermaye payı olmasına rağmen alması gereken 3,2 milyar dolarlık payın da altında kredi kullanabildiğine dikkat çekti. İKB'den kullanılan kredilerde, bankada görev yapan mühendis ve müşevir birliklerinin çok etkili olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, "Bankanın Özel Sektör Birimi yönetcisi bizden mühendis ve müşavir istedi. Kredi verilecek projede kullanılacak malzemelerin nitelikleri bu mühendis ve müşavirler yapıyor. O adam Fransızsa malzemeler Fransa'dan, İngilizse İngiltere'den geliyor. Bankanın kullandırdığı kredilerin 20 milyar doları inşaat yatırımları. Neden bu kaynaktan daha çok yararlanmayalım? Türkiye'nin bu kaynakları veren İKB'nın ICD kuruluşuna üyeliği gerekiyor" dedi.

Araplar önyargıdan rahatsız

Arap ülkelerinin turizm ve turizm yatırımları açısından büyük potansiyal barındığını kaydeden Murat Yalçıntaş, ancak Türkiye'de tatilini geçirmek isteyen başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer Ortadoğulu işadamlarının, önyargılardan rahatsız olduğunu dile getirdi. İsviçre'nin Leman gölü çevresinde Ağustos aylarında yapılan Ortadoğu festivalini örnek gösteren Yıldırım, "Türkiye, Almanlara ve Ruslara göre alt yapı hazırladı ve iyi para kazanıyor ama Arap turistler daha çok para harcıyor. Leman gölünde yapılan festivallerde kiralanmak üzere TIR'larla Almanya'dan limuzinler geliyor. 15 günlük festivalden elde edilen gelir Türkiye'nin toplam turizm gelirinin dörtte biri kadar. Bu turistleri çekecek altyapıyı hazırlamak lazım. Bunun için de Karadeniz yayla turizmi ve Doğu Anadolu kış turizmi biçilmiş kaftan" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi