T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 29 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mehmet OCAKTAN

Osmanlı'nın şefkat elinin uzandığı topraklarda yeniden...

Güneşin doğuşuyla birlikte Hartum sokaklarında bir telaş başlıyor. Bütün yollarda Arap Birliği Zirvesi için olağanüstü bir hareketlilik var. Kaldığımız villadan kongre merkezine gitmek üzere çıktığımızda, sokaklarda korkunç bir sıcak karşılıyor bizi ve nefes almakta güçlük çekiyoruz. Hartum'da otellerde yer olmadığı için, Türk heyeti de dağıldı ve gazetecilerin bir bölümü villalara yerleştirildi.

Yol kenarlarında, yüzlerinde derin bir yoksulluğun izleri okunan insanlar, sanıldığının aksine, çok derinlerde de olsa uzak bir umuda yaslanıyorlar. Sudan halkında, kökleri Osmanlı'ya dayanan bir Türkiye sevgisi var. Osmanlı'nın şefkat elinin uzandığı bütün coğrafyalarda bu sevginin izlerini görmek mümkün. Hartum'da iki Osmanlı paşasının türbesi bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan dün bu iki türbeyi ziyaret etti ve dua okudu.

Kongre merkezinde tam bir izdiham... Görkemli arabaların içinden Afrika'nın, Arap dünyasının liderleri iniyor. Kongre merkezinin kapısında Avrupalı diplomatlar ve misyon şefleri... Resmi delegasyonun girdiği kapıyı geçip basın merkezine ulaşıyoruz. Basın merkezi kelimenin tam anlamıyla ana baba günü... Televizyoncular, gazeteciler Hartum'da tarihi bir güne tanıklık ediyorlar. Basın merkezinin girişinde, incik boncuk ve Afrika'ya özgü otantik malzemeler satan standlar bulunuyor. Onlar da zirve bereketinden faydalanabilmek için yoğun bir telaş içindeydiler...

ZİRVE KUR'AN'LA AÇILDI

Ve Arap Birliği Zirvesi saat 10.00'da Kur'an okunarak başlıyor. Açılış konuşmasını 17. dönem başkanı olarak Cezayir Devlet Başkanı yaptı. Genel Sekreter Amr Musa ve Arap Parlamentolar Birliği Başkanı'nın ardından Başbakan Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı.

Erdoğan konuşmasının Hamas ile ilgili bölümünde özellikle yol haritası ve barış misyonunun korunmasına dikkat çekti. Erdoğan, yeni Hamas hükümetinin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile uyumlu çalışması gerektiğini söyledi.

Bugüne kadar, Arap Birliği zirveleri parlak cümlelerin uçuştuğu bir gösteriden öte geçemedi. Belki bu defa ilk kez, Türkiye'nin de katılımıyla Arap Birliği Zirvesi daha operasyonel bir kimlik kazanacak.

Bir ayağı Avrupa'da olan Türkiye, İslam dünyası ile ilişkilerine yeni bir kimlik kazandırıyor. Nitekim, Devlet Bakanı Beşir Atalay dün Hartum'da bir anlaşma imzaladı. Buna göre TİKA önümüzdeki üç-dört ay içinde bir şube açıyor. TİKA artık Türk dünyasının dışında da daha etkin rol üstlenecek. Bilgi aktaracak, yardım organizasyonları düzenleyecek. Bu ziyarette, TİKA öncülüğünde Darfur bölgesine yardım getirildi.

Irak Devlet Başkanı Talabani, Zirve'ye katılmaktan son anda vazgeçti. Çünkü bu zirvenin sonuç bildirgesinde, Irak'taki işgal güçlerinin çekilmesini isteyen bir cümle var. Talabani'nin bundan dolayı Zirve'ye katılmadığı konuşuluyor.

HAMAS'A TECRİTE RET

Zirvede Filistin'i Devlet Başkanı Mahmut Abbas temsil ediyor. Hamas'tan kimsenin davet edilmemesi dikkat çekiciydi... Ancak sonuç bildirisinde İsrail ve Batı'yı Filistin'e yardımı kesmekle tehdit ettikleri için kınadılar. Zirvenin açılışını yapan Cezayir Devlet Başkanı Buteflika, Hamas'ın tecrit edilmesi çağrılarını reddetti.

Arap Birliği'nin 22 üyesinden aralarında Suudi Kralı Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in de bulunduğu 8 kral ve devlet başkanı katılmadı. Onların yerine başbakan ve dışişlerdi bakanları katıldı.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi