T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 6 MAYIS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yönetmen Atıf Yılmaz vefat etti

Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz Batıbeki, İstanbul'da vefat etti.

Batıbeki, dün akşam İstanbul'daki evinde vefat etti.

CENAZE TÖRENİ PAZAR GÜNÜ

Atıf Yılmaz Batıbeki için 7 Mayıs Pazar günü saat 10.00'da Beyoğlu Emek Sineması'nda tören düzenlenecek.

Batıbeki'nin cenazesi, Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

FRANSIZ SİNEMASINDAN ATIF YILMAZ'IN ANISINA SAYGI

Yönetmen Atıf Yılmaz'ın ölümü, Fransa'da üzüntüyle karşılandı.

Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan, Avrupa'nın ikinci en eski sineması olarak bilinen ve sanatsal ağırlıklı filmleri gösterime sunmasıyla tanınan Odyssee sineması tarafından yapılan açıklamada, "100'den fazla filme imza atmış Yılmaz'ın kaybının, Türk sineması olduğu kadar, dünya sineması için de kayıp olduğu" belirtildi.

Fransız sinemaseverlerin, Strasbourg'da düzenlenen Türk sinema günlerine zaman zaman katılan Yılmaz'ı yakından tanıdığı ifade edilen açıklamada, "ünlü yönetmenin bu etkinliklerde gösterilen filmlerinin Strasbourglu sanatseverleri her seferinde büyülediği" kaydedildi.

Açıklamada, Türk sinemasında önemi bir yeri olan Atıf Yılmaz'ın, Yılmaz Güney, Şerif Gören ve Zeki Ökten gibi yönetmenlerin Türk sinemasına kazandırılmasına önemli katkısı olduğuna işaret edildi.

Yılmaz'ın son filmi "Eğreti Gelin", geçen yıl Strasbourg'da düzenlenen sinema günlerinde gösterilmiş ve büyük beğeni kazanmıştı.

  • İSTANBUL/PARİS (AA)


    Atıf Yılmaz kimdir?
    Yönetmen, Senarist, Yapımcı

    9 Aralık 1926 - 5 Mayıs 2006

    Atıf Yılmaz Batıbeki, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne ve Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne devam etti. Bir süre film eleştirmenliği, senaryo yazarlığı ve yönetmen yardımcılığı yapan Atıf Yılmaz, ilk filmi “Kanlı Feryat”ı 1950 yılında çekti. Türk sinemasının en verimli ve yaratıcı yönetmenlerinden olan, zengin filmografisi ve renkli yaşamıyla dikkatleri üzerine çeken Atıf Yılmaz, 100’ün üzerinde filme imza attı.

    1960’larda dönemin ünlü oyuncusu Orhan Günşiray’la, Yerli Film şirketini, 1966’da Güneş Film’i kurdu. Daha sonraki yıllarda Arif Keskiner, Ömer Kavur ve Cengiz Ergun’la ortak yapımlar üretti. Halen Yeşilçam Filmcilik çatısı altında çalışmalarını sürdüren Atıf Yılmaz, aralarında Zeki Ökten, Yılmaz Güney, Halit Refiğ, Şerif Gören ve Ali Özgentürk’ün de olduğu birçok sinema yönetmenini Türk sinemasına kazandırmıştır.

    Sinemada 50 yılın ardından, hâlâ dinamik, hâlâ genç, hâlâ şaşırtıcı olmayı başaran usta yönetmen “Bir Sinemacının Anıları” isimli kitabının önsözünde; “Hayatım boyunca ne günlük tuttum, ne de filmlerimle ilgili bir şeyler biriktirebildim. Ne senaryolarımı, ne de aldığım ödülleri… Evimde, çektiğim filmlerden birinin bile video kaseti yoktur desem, ihtimal inanmak istemezsiniz.” diyor.

    Yılmaz, sinemada 50 yıldır ayakta kalmayı bu özelliğine bağlıyor: “Nostalji kavramıyla uzak yakın hiçbir ilgimin olmaması, geçmişte olan her şeyi kafamdan silip atma, reddetme eğilimim ve hep ileriye, geleceğe doğru bakarak yaşamayı seçmem.”

    33. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, ‘yaşam boyu onur ödülleri’nin ilk sahipleri arasında yer alan Atıf Yılmaz’a, 1991 yılında, Hacettepe Üniversitesi tarafından “sanatta onursal doktora” payesi verildi.

    Oyuncu Nurhan Nur ve senaryo yazarı Ayşe Şasa ile evlenip ayrılan Yılmaz, halen Vedat Türkali’nin kızı oyuncu Deniz Türkali ile evliydi. 5 Mayıs 2006 Cuma günü vefat etti.

    FİLMLERi:

    Gelinin Muradı, Ah Güzel İstanbul, Bu Vatanın Çocukları, Taçsız Kral, Adak, Selvi Boylum Al Yazmalım, Dağınık Yatak, Bir Yudum Sevgi, Mine, Adı Vasfiye, Aaahh Belinda, Hayallerim Aşkım ve Sen, Düş Gezginleri, Nihavend Mucize, Eğreti Gelin.

  • Kaynak: Sinema.com

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi