T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 6 MAYIS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Külçe altına hücum

Son 25 yılın zirvesine çıkan fiyatların daha da yükseleceğine ilişkin beklentiler, küçük büyük tüm yatırımcıları cumhuriyet altını ve külçe altına yöneltti

Yılmaz
Yıldız
Altın fiyatlarında yükseliş, işçilik olmayan tasarruf altınına (külçe altın, cumhuriyet altını) talepte patlamaya neden olurken, işçilik ağırlıklı takı ürünlerinde talebi durma noktasına getirdi. Altın piyasasının kalbi Kapalıçarşı'daki sarraflar vatandaştan gelen cumhuriyet altını talebine yetişmediği için piyasada cumhuriyet altını sıkıntısı yaşanıyor. Sarraflar asıl sorunun talebe anında cevap veremeyen Darphane'den kaynaklandığı belirtiliyor. Külçe ya da saf altına hücum edenler arasında fiyatların daha da yükseleceğine inanan Türk sanayicilerinin de olduğu kaydediliyor.

FİYATLAR GEÇ YÜKSELDİ

İstanbul Kuyumcular Odası eski Başkanı Ahmet Karbeyaz dünyada bütün madenlerin değer kazandığını, altının ise geri kaldığını söyledi. Karbeyaz, "Petrol 70 dolarlara yükseldi. Gümüş fiyatları 3 kat arttı. Çinkosu, kalayı, bakırı hepsi yükseldi. Altın ise şimdi yükselmeye başladı. Halk, ilk başlarda kararsız kaldı. Almak isteyen, 'düşer mi' diye beklemeye başladı" dedi. Özellikle Anadolu'daki kuyumcuların, altın sattıklarında toptancılara uzaklıkları dolayısıyla paralarını hemen altına dönüştürme şansları olmadığını, ancak beklediğinde de altının fiyatı yükselip kârını götürdüğünü söyleyen Karbeyaz, "O yüzden kuyumcu şu anda kumar oynuyor. Bana göre altının gramı yılbaşına kadar 35-40 YTL'yi bulacak. Savaş söylentileri nedeniyle İran gibi ülkelerde insanlar kasalarını altınla dolduruyor" diye konuştu.

Darphane altın talebine yetişemiyor

Fatih Dönmez (imalatçı)
Darphane'nin piyasadaki normal talebe göre bir cumhuriyet altını üretim standardı var. Altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle cumhuriyet altınına talep arttığı için Darphane talebe cevap veremiyor. Bir haftalık bir aksama oluyor. Cumhuriyet altını bulunmamasının İran'ın altın almasıyla uzaktan yakından alakası yok. Arz talebe cevap veremediği için ya da gecikmeli cevap verebildiği için böyle bir sıkıntı oldu. Bizim halkımız altın düşükken almaz yükselirken alır. Altın 4 sene boyunca 20 YTL idi almıyorlardı. Hatta ellerindeki altını bozduruyorlardı. Şimdi altın bozdurmaya gelen yok. Altın fiyatları ara sıra böyle çıkmasa kimse almaz.

En az 6-7 perakendeci kapandı

Abdullah Tütüncü (Nadir Metal Rafineri)
1967'den beri bu işin içerisindeyiz. Altının fiyatı yükselmeye devam ettiği müddetçe halktan gelen altın miktarı azalır. Şimdi daha çok ata lirası, ziynet altına döndü. İşçilikli maldan ziyade işçiliksiz mallar tercih ediliyor. Anadolu'daki kuyumcular sattığı malın parasını İstanbul'a gönderip yeni mal aldığında aradaki zaman arasında yüzde 10 değer kaybediyor. Satarken kazancı yüzde 1'dir. Kuyumcular şu an satmaktansa satmamak daha iyi diyorlar. Böyle bir sıkıntı yaşanıyor. Kadıköy'de 6-7 tane perakendeci kuyumcu kapanmış. Böyle giderse daha çok kuyumcu kapatacak. Tasarrufu olan sanayiciler de saf altın almaya başladılar ama yanlış yapıyorlar. Çünkü altının kilosu 2 yıl evvel 8 bin dolardı, şimdi 20 bin dolar.

60 yıldır sektörde böyle işsizlik görmedim

Murat Üstüner (Üstüner Kuyumculuk)
Anormal hadiseler yaşanıyor. İş yok altın yükseliyor. Şu anda insanlar altına yatırım yapmak için yöneliyor. İşçilikli altın satışına talep yok. 60 yıldır Kapalıçarşı'dayım, çok işsizlik gördüm ama şu son senenin işsizliğini hiçbirinde görmedim. Sadece fiyatların yükselmesiyle de ilgili değil. Zaten alımgücü kalmamıştı vatandaşta. Şu anki talep yastık altında parası olan vatandaşlardan geliyor. Dövizini, tahvili bozduran altın alıyor.

Üretim için fazla mesai yapılmalı

Bekir Ulukanlı (sarraf)
Ata (Cumhuriyet) altınlarını darphane basıyor. Burada Darphane'nin çalışması önemli. Gece gündüz çalışması lazım ki talebi karşılasın. Darphane'ye altın bol bol götürülüyor ama onlar basmada zorlanıyorlar. Sıkıntı cumhuriyet, yarım, çeyrek gibi ziynet ve lira altınlarda yaşanıyor. Darphane'den mallar zamanında gelmeyince de fiyat farkı ortaya çıkıyor.

Mücevher satışı yüzde 14 azaldı

Londra Bullion Market'in araştırma dergisinde yer alan verilere göre dünya genelinde mücevher satışı yüzde 14 azalırken diğer takılarda yüzde 2,5 artış var. Fabrikasyon işlerde yüzde 11 azalma görülürken, kiloluk barların satışında yüzde 28 azalma oldu. Risklere karşı üreticilerin stokunda yüzde 36 azalma yaşanırken, tasarruf amaçlı talepte ise yüzde 240 artış görüldü.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi