T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 10 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Danıştay, Erdemir özelleştirmesinde yürürlüğü durdurdu

Danıştay 13. Dairesi, Erdemir'in özelleştirilmesinde devre izin veren Rekabet Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Danıştay 13. Dairesi, Rekabet Kurulu'nun, Erdemir'in devrine izin veren kararın 7 üye yerine 8 üye ile aldığı ve bunun yasaya aykırı olduğuna işaret ederek, yürütmeyi durdurdu.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nın, Erdemir'in Özelleştirilmesinde devre izin veren Rekabet Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davanın ilk aşaması sonuçlandı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Korkmaz, Erdemir'in özelleştirilmesine karşı Makina Mühendisleri Odası tarafından açılan davada, Danıştay 13. Dairesi'in, Rekabet Kurulu'nun Erdemir'in devrine izin verdiği kararını 7 kişi yerine, Yasa'ya aykırı olarak 8 kişi toplanarak aldığı gerekçesiyle, devir işlemine izin Kararı'nın yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdığı bildirildi.

Korkmaz, Danıştay'ın bu Kararı'yla, Erdemir'in devrinin yasal dayanaktan yoksun kaldığını bildirdi. Korkmaz şunları söyledi:

"Danıştay 13. Dairesi'nin Kararı bir kez daha göstermiştir ki; stratejik öneme sahip, kamuya büyük gelir getiren işletme, varlık ve hizmetler yangından mal kaçırırcasına özelleştirme kapsamına alınarak bir an önce özelleştirilmelerine çalışılmakta, böylesine önemli özelleştirme süreçlerinde yürütülen işlemlerde, telafisi imkansız hatalar yapılmaktadır.

Kamuya ait tüm değerlerin önü alınamaz bir istekle özelleştirilmelerinde yürütülen işlemlerde böylesine önemli hataların yapılması; özelleştirmelerdeki aceleciliği ve dolayısıyla kamu yararına uygunluk değerlendirmesinin yeterince yapılmadığını da ortaya koyar niteliktedir.

Artık Erdemir, Telekom, Tüpraş gibi ülkenin ve kamunun genelini ilgilendiren özelleştirmelerde, devir yapılmadan, bu özelleştirmelere karşı yürütülen yargı sürecinin beklenmesi, Kanuni İdare İlkesinin bir gereği olarak kabul edilmelidir."

Korkmaz, Erdemir'de devir işleminin yapılmış olmasının, Erdemir özelleştirmesinin hukuka aykırılığını ortadan kaldırmadığını ve Danıştay'ın yürütmeyi durdurma Kararı'nı hükümsüz kılmadığını bildirdi.

Devirin hukuka aykırılığının yargı kararıyla tespit edildiğini ve idarelerin hatalı işlemlerini geri alabilmelerinin genel İdare Hukuku ilkelerinden olduğunu hatırlatan Korkmaz,"Odamız, bağımsız yargının kararına saygı ve yürütmeyi durdurma işleminin derhal uygulanmasını istemektedir" dedi.

KARARDA NE DENİLDİ?

Kararda şu görüşlere yer verildi:

"Kollektif işlem niteliğinde olan Rekabet Kurulu kararlarının 4054 sayılı Kanun uyarınca, Kurul'un inceleme ve araştırmalarında uyulması zorunlu usulleri ayrıntılı olarak saptayan usule uygun olarak, elde edilen bilgi ve belgelerin yapılan toplantı ve müzakerelerde değerlendirilmesi üzerine, tarafların iddia ve savunmalarıyla ileri sürülen delillerinin, Kurul'u oluşturanlarca ortaya konulan görüş ve karşı görüşlerin tartışılması sonucunda, birden çok iradenin katılımıyla oluştuğu gözönüne alındığında, Kurul'un üye sayısının belirsiz olmayıp, en çok ve en az kaç üyeyle toplanacağının ve karar alacağının yasayla getirilen düzenlemeye uygun olamsı işlemin şekil unsuru yönünden esaslı bir koşuldur."

Rekabet Kurumu, karara itiraz edebilecek, itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

Geçen yıl Ekim ayında gerçekleştirilen ihalede OYAK Grubu yüzde 46.12'lik hisse için 2 milyar 770 milyon dolar ile en yüksek teklifi vermişti.

Devir ise 25 Şubat 2006'de gerçekleştirilmişti.

  • ANKARA (ANKA/AA)


    Erdemir ve Deva'nın işlem sıraları kapatıldı
    Rekabet Kurumu, Erdemir kararına itiraz edecek

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi