T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 10 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ermeni yasa teklifi, Fransızları ikiye böldü

Fransa'da Sosyalist Parti'nin sunduğu sözde Ermeni soykırımının "inkarını" suç sayan yasanın, Meclisteki milletvekillerini ikiye böldüğü bildirildi.

Mecliste bir grup milletvekilinin yasa teklifini desteklediği, bir grubun ise sömürgeciliğin olumlu yanlarını gösteren yasanın geri çekilmesini örnek göstererek, "tarihçilerin işine parlamenterlerin karışmaması" görüşünde oldukları belirtildi.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerinin önemli bir bölümünün teklife karşı çıktığı dikkate alındığında, bu milletvekillerinin oylamaya katılıp katılmaması sonuç için belirleyici olacak.

Siyasi gözlemciler, UMP'nin bütün milletvekillerinin oylamaya katılması halinde teklifin reddedilme olasılığının yüksek olduğunu, bununla birlikte katılmama halinde de teklifin kabul edilme imkanının bulunduğunu belirtiyor.

"Sömürgeciliğin olumlu yanlarının okullarda öğretilmesi" ile ilgili yasanın, Mecliste çok az sayıda parlamenterin oyuyla geçmesi buna örnek gösteriliyor.

Bu arada, teklifi sunan Sosyalist Parti'nin içinde de çatlak seslerin bulunduğu belirtilirken, partinin Meclisteki Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault'nun başını çektiği bazı milletvekillerinin teklife soğuk baktığı ifade ediliyor.

İktidardaki UMP'nin oylamada grup kararı almayacağı ve milletvekillerini serbest bırakacağı bildiriliyor.

Siyasi gözlemciler, milletvekillerinin Fransız tarihçilerin önceki gün yayımladıkları, yasa teklifine şiddetle karşı çıkan bildiriden de oldukça etkilendiğini ifade ediyor.

Bildiride, "derin bir biçimde şoke olduklarını" kaydeden tarihçiler, bu tür bir yasa teklifinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtmişler ve "Tarih öğretmenleri bu yasa teklifiyle rehin alınacaklar" ifadesini kullanmışlardı.

Tarihçilerin bildirisinde, "daha önce bu tür bir yasa teklifi verilmeyeceği yolunda söz veren milletvekillerinin, yine aynı yolu tercih etmesinin ayrıca şoke edici bir durum olduğu" vurgulanmıştı.

HÜKÜMET SENATOYA GÖTÜRMEYEBİLİR

Öte yandan, yasa teklifi, Meclisten geçse bile, Senato gündemine bir yıl içinde gelmediği takdirde, gelecek yıl seçimler olacağı için kadük olacak.

Hükümetin, Meclisten geçse bile, teklifin Senatonun gündemine gelmesini engelleyerek, yasalaşmasını engelleme imkanı bulunduğu da belirtiliyor.

Sosyalist Parti'nin Mecliste 18 Mayısta görüşülecek teklifi, sözde soykırımın inkarının suç sayılmasını öngörüyor. Teklifin yasalaşması için Senatoda da kabul edilmesi gerekiyor.

Fransa Parlamentosunun 2001 yılında sözde soykırımı resmen tanıdığını beyan eden bir yasayı kabul etmesi, Paris ile Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi gerginlik yaratmıştı.

  • PARİS (A.A)


    Fransız tarihçi Azema: Hatıralarla oyun oynamayı bırakın
    Accoyer: Parlamentolar tarih yazamaz
    Le Monde: Ermeni sorunu Türk-Fransız ilişkilerini zehirliyor
    Dışişleri, Kanada'ya karşı adım hazırlığında

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi